Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áthúzódó előtársasági időszak

TAO

HozzászólásSzerző: Brúnó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumózók!

Egy Kft. 2006.12.01-én alakul, várhatóan 2007.01.15-én bejegyzik. Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben milyen időszakra, milyen bevallásokat és adatszolgáltatásokat kell benyújtani az adóhatósághoz? A beszámolót erre az időszaka kell elkészíteni, akkor is ha áthúzódik a másik évre (2006.12.01-2007.01.15.)? Szerintetek is így van?

Segítségeteket előre is megköszönöm. Várom válaszotokat. Üdvözlettel: Brúnó.

Brúnó

HozzászólásSzerző: picur76 » kedd dec. 12, 2006 12:19 pm

Szia Brúnó!

Az előtársaság létrejöttétől a megszűnés napjáig beszámoló készítési, közzétételi és nyilvánosságra hozatali kötelezettsége van. Ezt a cégbejegyzés, a cégbejegyzés végleges elutasítása, illetve a megszűnését követő 90 naponbelül kell megtenni. Az előtársaság működési időszaka egy üzleti évnek, egy beszámolási időszaknak minősül, még akkor is, ha nem csak egy naptári évet érint. Az előtársaságot ugyanazok az adókötelezettségek (bejelentési, bevallási, befizetési) terhelik, mint bármelyik működő gazdasági társaságot. Az előtársaság adóalanyisága az Art szerint az adószám közlésének napjával kezdődik, tehát az adóköteles tevékenység kezdő napja általában nem egyezik meg az alakulás napjával. Vagyis az adóbevallásokon szereplő kezdő időpont az adószám közlésének napja. Az ezt megelőzően kifizetett számlákat tehát az adózásnál nem lehet figyelembe venni, de a számvitelben igen!

Leírom, szerintem milyen bevallást kell adnod: ÁFA Az előtársaság, mint minden kezdő vállalkozás negyedéves bevallónak minősül. Amennyiben az előtársasági időszak több negyedévet érint, a negyedéves bevallásokat az általános szabályok szerint, az utolsót a negyedév első napjától a bejegyzés napjáig eső időszakra kell kitölteni. Persze figyeld, hogy nem kell e időközben havi bavallást adni! TA Az előtársasági időszakról, mint lezárt üzleti évről társasági adóbevallást kell készítnei (külön nyomtatvány van 0629/ELŐ) bejegyzést követő 90 napon belül. SZJA, EGYÉB A bejegyzést követő 30 napon belül 06-os nyomtatványon kell az előtársasgi időszak szja kötelezettségéről bevallást adni az egyéb adókkal (járulék, termékdíj, fogy.adó...)együtt. A szakképzésit, és a rehabot a társasági adóval együtt kell vallani. Amennyire tudom helyi adók vonatkozásában az előtársaság nem köteles előleget fizetni. Remélem, segítettem.

Szia: Picur

picur76

Vissza: TAO