Adófórum

Adózási és számviteli információk

Árubeszerzés könyvelése

Számvitel

Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » szer. dec. 13, 2006 9:46 pm

Jó. Gondoltam én is, hogy véletlen volt.

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásSzerző: BaraMa » szer. dec. 13, 2006 9:58 pm

Az étteremben az ételfogyasztáshoz tartozó anyagfelhasználást anyagköltségként kell könyvelni. A változatlan formában felszolgált ital azonban eladott áruk beszerzési értékeként könyvelendő. Kivételt képez ez alól, ha az italt felhasználjuk az ételkészítéshez. ( vörösboros szarvasragu pld.)

Szintén áruként és elábéként kell kezelni a dohányáruk beszerzését.

Az áruk közé tartozik az ital attól függetlenül, ha esetleg a 2 literes üdítőt kisebb mennyiségi egységenként (deciliterenként) szolgálják fel.

Ha év közben nincs mennyiségi nyilvántartás, akkor az éttermi alapanyagok vásárlását anyagköltségnek, az italok beszerzési értékét pedig elábénak kell könyvelni.

Az év végi leltározott értékek ennek megfelelően lesznek anyagok, illetve áruk.

BaraMa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Előző

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég