Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingatlan készlet vagy tárgyi eszk.

Számlázás

ingatlan készlet vagy tárgyi eszk.

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. dec. 10, 2006 3:01 pm

Helló Nagy Zsuzsa! itt vagyok (az irodában) én faxoltam, mert végre ma eljutottam az ígéretem beváltásához. Örülök, hogy segíthettem.

A maradványérték: A számvitel szerint az általad meghatározott maradványértékkel (80%) csökkentett aktíválási értékre (20%)  számolod a számvitel szerinti écs-t és ezt az összeget könyveled az 571-re, valamint ezt fogod adóalap növelő korrekcióba tenni a TAO bevallásba. Az eszköz  számvitel szerinti nyilvántartási értéke nem csökkenhet a maradványérték alá. Ezt az értéket kell majd a ráfordítások között kivezetni, ha értékesíted az ingatlant.

Az adótörvény szerinti értékcsökkenést pedig mindig a teljes (tehát itt nem vesszük figyelembe a maradványértéket!!!) aktívált értékre számítjuk, ezt nem könyveljük sehová (én a kartonon vezetni szoktam a TAO szerinti écs-t és nettó-t is) és év végén a TAO-ban ez az adótörvény szerint számított écs lesz a csökkentő tétel.

A kétféle écs ebből adódóan még azonos kulcs (a revizorok ezt sem díjazzák) esetén sem lesz azonos.

Üdv: P.Zsuzsa 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

ingatlan készlet vagy tárgyi eszk.

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. dec. 10, 2006 3:46 pm

Szia!

Igen! Nekem is van egy összesítetttáblám év végén amely a bruttón kívül tartalmazza az éves écs-t a göngyölt écs-t é a nettót, mind a számvitel mind pedig az adótörvény szerint. Ez a TAO adóalap korrekciós lapjait is alátámasztja, de van ellenőrzési (jól könyveltem-e le mindent) funkciója.

Az üzletrészre vonatkozóan: Szerintem csak a magánszemélynek van ebből SZJA bevallási kötelezetsége, nyilván valamilyen igazolást kell adni részére - úgy gondolom, a  formáját nem tudom kapásból, mert nekem még mindig névértéken adták el. A kft-ben csak tulajdonosváltás van, azt kell a társaság irataiba (határozatok könyve) bejegyezni. Könyvelni csak akkor kell (kellene) ha a jegyzett tőkét is módosítanák. Az üzletrészek adása vétele jellemzően a  magánszemélyeknél keletkeztet adózási konzekvenciákat. De ez csak általános megjegyzésem, a konkrét ügyet kell mindig vizsgálni. Interneten a googléba beírva a kérdést sok szakvéleményt tudsz elolvasni ezzel kapcsolatosan, csak arra kell ügyelni, hogy melyik évben adták ki őket, mert a változás a mi szakmánkban az állandó.

Egyébként bemutatkoztam, csak szerintem mint ahogy én sem gondoltam, hogy Veled beszélek, úgy Te sem gondoltál rá, hogy velem. 

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Előző

Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég