Adófórum

Adózási és számviteli információk

Év végi zárás - árfolyamveszteség/nyereség

Számvitel

Év végi zárás - árfolyamveszteség/nyereség

HozzászólásSzerző: voti » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Lenne egy szakmai kérdésem:

Ti hova szoktátok könyvelni az évvégi értékelésnél a devizaszlák átértékelésénél keletkezi áfolyamveszteséget és nyereséget?

És az év közbeni, nem érvényesített, árfolyamkülönbözeteket ( pl.valuta felvét-kor )?

Köszi

András:)

voti
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Év végi zárás

HozzászólásSzerző: ducheniko » hétf. nov. 13, 2006 6:36 pm

Kedves András!

Amennyiben nyereség a különbözet 976-ra, ha veszteség 876.

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel: ducheniko

ducheniko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Év végi zárás

HozzászólásSzerző: aesdbt@axelero.hu » kedd nov. 14, 2006 7:21 am

Szamviteli törvény szerint kell nyitni a 87en vagy a k97-belül egy olyan számlát hogy évvégi összevont árfolyam nyereség és egynlegétöl függöen vesztesség vagy nyereség.

Bocs de a 97 elö k betükerült azt ne vedd figyelembe és ha vesztesség akkor a 87-et nyitod meg és a neve évvégi árfolyam különbözet a nyereség akkor a 97-est nyitod meg és annak lesz a neve hogy évvégi árfolyam nyereség.

aesdbt@axelero.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Év végi zárás

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » kedd nov. 14, 2006 9:42 am

Szia!

Mivel összevontan kell értékelni az év végi különbözetet így érdemes a 368-as számlán belül nyitni egy számlát külön az év végi átértékelésekhez. Amikor az összes értékelés elkészült, akkor a számla egyenlegétől függően (tartozik egyenleg árfolyamveszteség, követel egyenleg árfolyamnyereség) kell a 876 illetve a 976-on belül könyvelni.

Elnézést a korrekcióért, de olyan, hogy év közben nem érvényesített árfolyamkülönbözet nem létezik. Az árfolyamkülönbözet lehet realizált vagy nem realizált. A valuta felvételekor pl. realizált árfolyamkülönbözet keletkezik. Ezt könyvelni kellene azonnal, tehát szerintem a kérdésed a "nem könyvelt, de könyvelni nem lett" árfolyamkülönbözetre vonatkozik. Találkoztam már vele többször is, hogy a könyvelő program nem tudta könyvelni az összegeket a könyvelést készítő pedig nem értett hozzá vagy nem volt elég információja és csak a mérlegkészítéskor jött elő a probléma, hogy most már aztán tényleg rendezni kellene. Ilyen probléma állhat elő pl. ha külföldi érdekeltségei vannak a cégnek. A cég fizet amikor tud vagy egyszerűen úgy gondolja és nincsennek hivatkozási számok. Mivel több különböző árfolyamon nyilvántartott kötelezettségek vannak, így csak az év végi egyeztetésekkor derül ki, hogy mi lett kiegyenlítve és mi nem így csak akkor rendezhető az árfolyam is. Ez viszont realizált árfolyamkülönbözet lesz.

Ez esetben igaz hogy megsértjük a bruttó elszámolás elvét, de a valódiság elve nem csorbul, ha összevontan értékeljük pl. egy-egy hitel vagy egy-egy szállítóval szembeni kötelezettség árfolyamkülönbözetét. Ez esetben viszont a realizált rész könyvelésekor ne használjuk a 368-as számlát és ettől különválasztva könyveljük a nem realizáltat.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Év végi zárás

HozzászólásSzerző: T.né » kedd nov. 14, 2006 10:33 am

Sziaasztok!

Én az év végi értékelés során figyelembe veszem a Szt 60§ (2) bekezdését és csak akkor könyvelem az árfolyamkülönbözetet, hogy ha az értékelésből adódó különbözet a külföldi  pénzértékre szóló eszközökre, kötelezettségekre ill.  az eredményre gyakorolt hatása jelentős. (a cég számviteli politikájában meghatározottak szerint )

 

Üdv T.né 

T.né
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég