Adófórum

Adózási és számviteli információk

Részmunkaidőssé lett bt kültag járulékterhei

Tb, munkaügy, bérterhek

Részmunkaidőssé lett bt kültag járulékterhei

HozzászólásSzerző: phzsuzsa@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Eddig főállású munkavállalót mától félállásban foglalkoztatnak. Kültag egy bt-ben.
1 - ebben a helyzetben mi terheli a bt-t? Mint társas vállalozás tagja kell-e (legalább) a minimálbér után járulékot fizetnie?
2 - ha a bt keretein belül is kíván dolgozni, nem feltétlen rendszeresen, az adódó munkák függvényében, ezt milyen feltételekkel teheti meg?
A társasági szerződésben nincs szó személyes közreműködéséről. Kell munkaszerződés, társasági szerződés módosítás, stb?
Munkájáért kaphat jövedelmet csak osztaléként?
phzsuzsa@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Részmunkaidőssé lett bt kültag járulékterhei

HozzászólásSzerző: opika » pén. szept. 01, 2006 3:04 pm

1. A választ kérdéssel kezdem, a kültag a társaság tevékenységében személyesen közreműködik-e. Azt írtad, hogy a társasági szerződés nem rendelkezik a személyes közreműködésről, ha ténylegesen nem is történik meg a személyes közreműködés, a Tbj. szerint nem kell társas vállalkozónak tekinteni és így nem biztosított, azaz a járulékfizetés nem áll fenn.

2. Amennyiben vállal a társaságban személyes közreműködést, azt és annak időtartamát legalább egy határozatban rendezni szükséges. Ha ez a személyes közreműködés mellékszolgáltatás, úgy a biztosítás a társas vállalkozóra vonatkozó szabályok szerint terjed ki rá. A személyes közreműködés napjától, annak befejezéséig áll fenn a biztosítása és a járulékfizetés. (Ezért kell írásban is rendezni.) Mivel munkaviszonyában a foglalkoztatása nem éri el a heti 36 órát, 2006. szeptember 1-jétől a járulék alapja a személyes közreműködésből származó jövedelem, de legalább a minimum járulékalap, azaz 125.000 Ft.Itt is lehetőség van arra, hogy az Art. 17/A. § alapján bejelentse a társaság, hogy a társas vállalkozó tényleges személyes közreműködésből származó jövedelme nem éri el a minimum járulékalap összegét, ebben az esetben a tényleges jövedelem, de legalább a minimálbér lesz a járulékalap.  Azt, hogy a személyes közreműködésért jár-e jövedelem a két fél megállapodásának kérdése (tag és társaság). Kötelezően semmi nem írja elő, hogy a személyes közreműködésért díjazást is kellene fizetni. Osztalékként részesülhet jövedelemben, de az osztalék nem a személyes közreműködésért jár.

Továbbra is lehetőség van arra, hogy a személyes közreműködést munkaviszony, vagy a tevékenység jellegétől fogva esetleg megbízási jogviszony keretében teljesítse. Természetesen, ha ilyen szerződése van, akkor a biztosítását, illetve a járulékfizetést is e jogviszonyokra vonatkozó szabályok alapján kell megállapítani. Munkaviszony esetén kötelező munkabér fizetése. 

 

opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Részmunkaidőssé lett bt kültag járulékterhei

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. szept. 04, 2006 11:16 am

Kedves Zsuzsa!

 Amit opika írt tökéletes! Csak azzal egészíteném ki, hogy ha állandó megbízást kap a kültag valamely tevékenységére akkor jelenleg 18750 forint alatti havi díj ellenében egyébként a havi minimálbér 30% alatti díjazás ellenében megbízással végzett munka esetében nem terheli a társaságot a járulékfizetési kötelezettség. Ekkor nem jön létre a tagi jogviszony sem. Az így kapott összeget 15.000 Ft-ig kis összegű kifizetésként kell kezelni és a kültag dönthet, hogy a továbbiakban hogyan kíván személyi jövedelemadót adózni utána. Működhet az eseti megbízás is, ha az általa végzett munka olyan jellegű. De ez esetekben sem úszható meg a 11%-os EHO fizetési kötelezettség, ami a vállalkozást terheli.

A megbízási jogviszony még mindig szerencsésebb, mert így nem kell a 62500 forint, mint járulékalap után megfizetni a járulékokat. Pontosabban ez már csak a kedvezmény igénybe vétele után érvényes. Egyébként 125000 Ft.

Mindenképpen érdemes lenne rendezni a dolgot, mert ha az illető bizonyíthatóan csak úgy ott van és dolgozgat a vállalkozásban és nem üzletvezetésről van szó, akkor mindenképpen személyesen közreműködik és fizetni kell akár visszamenőleg is, de akkor már visszamenőleg nem 62500 után hanem 125000 után, mert a vállalkozás nem élt a kedvezmény igénybevételével.

Üdv.: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég