Adófórum

Adózási és számviteli információk

Társasági adó

Egyéni vállalkozók

Társasági adó

HozzászólásSzerző: aesdbt@axelero.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

2005. december 15-én alakultam. Kft. vagyok. 2006.bab vettem egy épületet hitelre. Kérdésem kis és középvállakozói kedvezményt igyénbe vehetem? Az épület nem új, cégtől vettem.
aesdbt@axelero.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

TÁRSASÁGIADÓ

HozzászólásSzerző: NErika » vas. máj. 20, 2007 11:34 am

Szia!

Nem! 

Tao Tv 7§ zs szerint:

 

zs) az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál - ha igénybe kívánja venni a kedvezményt - a korábban még használatba nem vett ingatlan, valamint a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke, továbbá az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke, valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szellemi termék bekerülési értéke, figyelemmel a (11)-(12) bekezdésben foglaltakra.

Magyarázat a törvényhez: 
 
4.1.4.1. Kis- és középvállalkozások adóalap-kedvezménye

e) Az adóalap-kedvezmény (az ingatlanon végzett felújítás kivételével) kizárólag a korábban még használatba nem vett tárgyi eszközök üzembe helyezését szolgáló beruházások, valamint a korábban még használatba nem vett, az immateriális javak között az adóévben állományba vett szellemi termék bekerülési értéke alapján vehető igénybe. A bármely időpontban már korábban használatba vett (például használtan beszerzett) tárgyi eszközök beszerzése, felújítása ezért nem szolgálhat a kedvezmény alapjául. Ez az előírás gyakorlatilag kizárja a telek beszerzését szolgáló beruházásokat. Az adóalap-kedvezmény ugyancsak érvényesíthető az ingatlan (ide nem értve az üzemkörön kívüli ingatlan) bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetésváltoztatás és átalakítás értéke után.

 

Üdv Erika 

 

NErika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

TÁRSASÁGIADÓ

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. máj. 20, 2007 1:35 pm

Szia!

 Az un.: kisvállalkozói kedvezmény valóban csak a korábban még használatba nem vett, teljesen újonnan vásárolt eszközökre vonatkozóan alkalmazható. Ide tartozik az is, hogy  a külföldről behozott, de ott már használt eszközre sem vehető igénybe. Fontos kitétel továbbá, hogy csak a kizárólag üzemi (közvetlen vállalkozási célt szolgáló )berendezésekre vonatkozóan vehető igénybe. Ennek minősítése mindig a vállalkozás feladata. Pl a kérdésbeli épület ha új lenne és bérbaadási célt szolgálna akkor igénybe vehetnél rá, azonban ha új lenne és a vállalkozás irodája, telephelye lenne itt, akkor nem jár rá kedvezmény.

Üdv: P.Zsuzsa 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

TÁRSASÁGIADÓ

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. máj. 20, 2007 5:41 pm

Az én álláspontom szerint sem vehető igénybe a kisvállalkozói kedvezmény. A használt eszközt a tv. eleve kizárja a kedvezmény igénybevétele alól. Erika a törvényi helyet is megjelölte, Zsuzsa pedig az üzemi berendezésekre hívta fel a figyelmet. E két kritériumnak feltétlenül meg kell felelni.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 135 vendég