Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áprilisi tréfa?

Számlázás

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! A mai napon megjelent a NAV honlapján, hogy számlaadás esetén nem szabad az on-line pénztárgépből nyugtát kibocsátani. Eddig minden tételt be kellett ütni a pénztárgépbe és a gépi nyugtát hozzátűztük a másolati példányhoz,lehet hogy csak áprilisi tréfáról van szó?
tepimail

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » kedd ápr. 01, 2014 3:37 pm

Megelőztél, ezt akartam írni én is....
A törvény szövege nem változott jó egy ideje... most valaki ezt "kiolvasta" belőle....
Hogyan fog egyezni a kassza? Mennyivel többet kell majd könyvelnünk?
Ezzel akarják előkészíteni az Ő általuk kitalált központi, egységes számlázást, illetve könyvelést, ami szintén online lesz...
Akkor viszont azt hiszem más szakmát kell keresnünk...
Őri Tünde

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: tepimail » kedd ápr. 01, 2014 3:47 pm

Ezek a kérdések bennem is megfogalmazódtak. Ha nem ütök be minden tételt a ptg.-be akkor a "kézi számla" forgalmát hogyan látja on-line a NAV? Ha találtál más szakmát én is jövök! :):):):)
tepimail

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » kedd ápr. 01, 2014 4:23 pm

Régi szakmai cikkből.... akkor azt mondták, minden maradhat a régiben...

"A 2008. január 1-től életbe lépett új Áfa törvény 166. § (2) bekezdése – a korábbi szabályozástól eltérően – bevezette azt a szabályt, hogy az az adóalany, aki pénztárgéppel köteles teljesíteni nyugtaadási kötelezettségét, készpénzes számla kiállítása esetén mentesül a gépi nyugtakibocsátási kötelezettség alól.

Ezzel az előírással egyidejűleg módosításra került a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7. §-a is, annak (2)-(3) bekezdésének hatályon kívül helyezésével. A hatályon kívül helyezett jogszabályi hely írta elő, hogy a pénztárgépben a számlával bizonylatolt készpénzbevételt is rögzíteni kell, majd pedig annak nyugtáját a számla tőpéldányához kell csatolni.

Az említett jogszabályi változásokból adódóan megszűnt az a kötelező előírás, miszerint minden készpénzes értékesítést rögzíteni kell a pénztárgépben. Az Áfa törvény módosítása egyértelműen kimondja, hogy a készpénzes számla kiállításával kísért értékesítésről nem kell gépi nyugtát kiállítani. Ugyanakkor ezen előírás nem tiltja meg a korábban alkalmazott eljárás alkalmazását sem, amikor is minden értékesítést rögzíteni kellett a pénztárgépben. Az valóban igaz, hogy ezen utóbbi eljárás mellett a készpénzes számlával kísért értékesítésekről egyidejűleg kétféle bizonylat kiállítására is sor kerül, egy gépi nyugtára és egy készpénzes számlára is, de ez 2008. évet megelőzően is így történt, ami akkor szabályos volt. Ez utóbbi eljárásnál az a lényeg, hogy a gépi nyugtának a készpénzes számla mellé tűzésével egyértelműen bizonyítani lehessen, hogy egy és ugyanazon értékesítésről van szó.

A véleményünk az, hogy – mivel a törvény nem tiltja – továbbra is helyes az az eljárás, mely szerint minden értékesítést beütnek a pénztárgépbe, de 2008-tól alkalmazható az a megoldás is, hogy a pénztárgépben csak a készpénzes számlával nem kísért bevételeket rögzítik. Az alkalmazott eljárást célszerű egy belső szabályzatban rögzíteni."
Őri Tünde

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » kedd ápr. 01, 2014 4:25 pm

Az az érdekes, hogy 2008 óta is kérték a pénztárgép nyugtát... Volt olyan próbavásárlás, ahol számlát kértek. A pénztárgépbe is beütötték, de kíváncsi vagyok, hogy esetleg büntettek-e meg valakit azért, mert nem tette, csak számlát adott...
Őri Tünde

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: Őri Tünde » szer. ápr. 02, 2014 3:33 pm

Talán van remény... levették a honlapról!!!!
Őri Tünde

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: tepimail » szer. ápr. 02, 2014 4:31 pm

Akkor mégis csak tréfa volt? Ha levették a honlapról akkor ez azt jelenti, hogy egy nap alatt meggondolták magukat? Nem ez lenne az első eset!
tepimail

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: tepimail » szer. ápr. 02, 2014 4:32 pm

Akkor mégis csak tréfa volt? Ha levették a honlapról akkor ez azt jelenti, hogy egy nap alatt meggondolták magukat? Nem ez lenne az első eset!
tepimail

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: tarkalepke » szer. ápr. 02, 2014 6:47 pm

Arra sem az első eset hogy lejáratnak bennünket, mert ma ezt mondtuk -holnap mást. Közel 40 éve vagyok a szakmában, de ebben a 4 évben Magyarország tényleg jobban teljesít. Káoszban, szakmaiatlanságban, inkorrektségben mindenképp. Mert arra már nem futotta hogy két sorban megindokolják miért kellett tegnap másképpen eljárni mint ma. De valamit sikerül elérni: egyre többünkkel megútáltatják a szakmát.
tarkalepke

Áprilisi tréfa?

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. ápr. 03, 2014 7:59 am

Én már értesítettem az ügyfeleimet a változásról és nem fogok a számból mást csinálni. Lementettem a gépre a közleményt és ki is nyomtattam. Tapasztalatom különben, hogy az ellenőrök sem naprakészek. Nem egy esetben az ügyféltől értesülnek hogyan kell eljárni, ilyenkor hosszasan telefonálnak aztán köszönik az információt.
tepimail

Következő

Vissza: Számlázás