Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárgép de minimis

Egyéni vállalkozók

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: baja0309@t-online.hu » csüt. feb. 20, 2014 8:34 pm

Sziasztok
Kérdésem és aki KATA-s egyéni vállalkozó az hol adja meg hogy de minimis támogatás a pénztárgép támogatása, amikor csak egy sort irunk az elért bevételről? Köszi Eszter
baja0309@t-online.hu

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. feb. 20, 2014 8:58 pm

Már én több hete ezt kutattam a NAV-nál, de nem tudták megmondani. Szerintem sehol, mert az 53-as lapját meg sem lehet nyitni a KATÁ-snak.
Nekem nem is a pénztárgép támogatás volt a bajom, hanem KATÁ-s kapott 4mill.Ft-os támogatást, ami de minimis és azt sem tudom sehol bevallani.
Végül azt mondták, írjam rá az 1miil.ft feletti bevételről szóló adatközlési lapra:-)))
adotanacs

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: baja0309@t-online.hu » csüt. feb. 20, 2014 9:21 pm

Köszi adótanács a cálaszod Jó Éjt Jó munkát Eszter
baja0309@t-online.hu

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: ticus » kedd feb. 25, 2014 9:47 am

A 13-08 lap kitöltési útmutatójából:

Figyelem! De minimis támogatásnak minősül a pénztárgép cseréjéhez adott támogatás is, ha azt gazdasági tevékenységéhez használja.[375] A támogatás összegét a 1353-as bevallás 13-08-as lapján, az adórendszeren kívüli támogatások között kell szerepeltetnie, figyelemmel a 200 000 eurós összeghatárra is.

A támogatások megszerzésének időpontja:
- adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatás esetén a támogatás igénybevételi jogának a kedvezményezettre ruházásának időpontja, azaz a támogatásról szóló döntést tartalmazó okirat kelte (a támogatás megítélése),
– az adórendszeren belüli támogatások esetén az adóbevallás benyújtásának a napját kell a de minimis támogatás megszerzési időpontjának tekinteni.

A forintban megállapított támogatástartalom átszámítása euróra:
– az adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatás esetén a Ft érték az adott támogatás megítélése adóévében érvényes referencia rátával számított jelenértéken meghatározott összeg, amelyet a támogatási kérelem benyújtásának napját megelőző hónap utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett devizaárfolyamon kell euróra átszámítani,
- az adórendszeren belüli támogatások esetén az euróra történő átszámítás alapja az adóbevallással érintett üzleti év utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett devizaárfolyam.

Nekem ebből az jött le, hogy a támogatási kód megítélésének dátumával kell bevallani, az átváltás pedig a támogatási kód iránti kérelem benyújtását megelőző hó utolsó napja. Nálam pl. augusztus 1-én kaptuk a kódot, július 31-én adtuk be a kérelmet, tehát augusztus 1-ei dátummal írom be, és 06.30-ai árfolyammal váltom át.
ticus

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd feb. 25, 2014 1:50 pm

Ticus nézd meg a 1329-es kitöltésijét is. Közvetlen támogatásoknál másként fogalmaz.
olahneedit

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: bebebe » szomb. máj. 24, 2014 10:36 pm

Kedves berisolya!

Csak hogy még egy alternatívát felsorakoztassak...
A 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet (Támogatás Rendelet) 7. par. (4) bek. alapján
"A forintban meghatározott összegek euróra történő átszámításánál az e rendelet kihirdetésének napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, két tizedes jegy pontossággal meghatározott devizaárfolyam alkalmazandó."
Ugyanezt a tájékoztatást lehet olvasni a "Kitöltési útmutató a PTGREG adatlaphoz" dokumentumban is. Azt írják, hogy a Ft-ban meghatározott támogatást az NGM rendelet kihirdetésének a napján érvényes árfolyamon kell átszámítani, amikor azt vizsgáljuk, hogy belefér-e a 100 000/200 000 EUR-ba.
2013. június 3-án a Magyar Közlöny 2013/87. számában kihirdetésre került a 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet, így véleményem szerint a 2013. június 3-i árfolyamot kell alkalmazni az EUR-ra történő átszámításnál. Mindenképpen beírom a 1329-es bevallásba, hiszen megítélték a támogatást, és ez a lényeg a de minimis támogatások esetén.
Az eddigiek közül egyébként a legszimpatikusabb a megítélés (amikor a támogatott kódot megkapta) napját megelőző hónap utolsó napi árfolyam. A de minimis támogatások EUR-ra történő átszámításának logikájába nekem ez illik bele a legjobban, de lehet, hogy pont ebben az esetben kell alkalmazni "a támogatásról szóló jogszabályban előírt időpont" szabályt.

Üdv,

Nóra
bebebe

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók