Szerző: ticus » kedd feb. 25, 2014 9:47 am
A 13-08 lap kitöltési útmutatójából:
Figyelem! De minimis támogatásnak minősül a pénztárgép cseréjéhez adott támogatás is, ha azt gazdasági tevékenységéhez használja.[375] A támogatás összegét a 1353-as bevallás 13-08-as lapján, az adórendszeren kívüli támogatások között kell szerepeltetnie, figyelemmel a 200 000 eurós összeghatárra is.
A támogatások megszerzésének időpontja:
- adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatás esetén a támogatás igénybevételi jogának a kedvezményezettre ruházásának időpontja, azaz a támogatásról szóló döntést tartalmazó okirat kelte (a támogatás megítélése),
– az adórendszeren belüli támogatások esetén az adóbevallás benyújtásának a napját kell a de minimis támogatás megszerzési időpontjának tekinteni.
A forintban megállapított támogatástartalom átszámítása euróra:
– az adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatás esetén a Ft érték az adott támogatás megítélése adóévében érvényes referencia rátával számított jelenértéken meghatározott összeg, amelyet a támogatási kérelem benyújtásának napját megelőző hónap utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett devizaárfolyamon kell euróra átszámítani,
- az adórendszeren belüli támogatások esetén az euróra történő átszámítás alapja az adóbevallással érintett üzleti év utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett devizaárfolyam.
Nekem ebből az jött le, hogy a támogatási kód megítélésének dátumával kell bevallani, az átváltás pedig a támogatási kód iránti kérelem benyújtását megelőző hó utolsó napja. Nálam pl. augusztus 1-én kaptuk a kódot, július 31-én adtuk be a kérelmet, tehát augusztus 1-ei dátummal írom be, és 06.30-ai árfolyammal váltom át.