Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárgép de minimis

Egyéni vállalkozók

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: berisolya » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egyéni vállalkozónál dec.18-án beüzemelték az online pénztárgépet. Az 50eft de minimis támogatást milyen dátummal számolom át euró értékre? Az NGM rendelet hatályba lépésének napján, 2013.06.13-án érvényes árfolyamon? Számlán a keltezés 2013.12.18.
És akinek még nincs beüzemelt pénztárgépe, ott nem töltöm ki ezt a lapot? Aki már beadta az 53 bevallást, hogyan csinálta?
Köszönöm
Orsi
berisolya

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: Jessy » kedd feb. 18, 2014 10:10 am

Még én sem mertem elküldeni ezeket, de most beszéltem az egyik NAVossal,aki azt mondta, hogy aki megkapta az üzembe helyezési "támogatott kódot" annak be kell vallani, függetlenül, hogy még esetleg nincs pénztárgépe, mégpedig azzal a dátummal
amivel a kódot megkapta.
Hááát nem tudom, mert egy korábbi érdeklődésemre azt mondták, hogy akinél 2014-ben üzemelik be a gépet, ott nem kell vallani semmit 2013-ra.
Jessy

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: Jessy » kedd feb. 18, 2014 10:21 am

Más megyei NAV: Ha 2013-ban megkapta a pgépet a dátum a számla kiállításának dátuma, hiszen akkor tudta érvényesíteni a támogatást, ha csak 2014-ben kapja a pgépet, akkor majd 2014-ben fogja vallani.
Annyira jó ez az egységes álláspont, csak az a baj,hogy mindjárt lejár a bevallási határidő.
Jessy

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: berisolya » kedd feb. 18, 2014 12:52 pm

Sziasztok! Megosztom veletek a ma délelőtt folytatott nav telefonos ügyfélszolgálat "eredményét". 4 régiót hívtam fel a kérdéssel kapcsolatban, sorrendben a válaszok:
Régió 1. Hivatkozott az NGM rendeletre, átváltás dátuma 2013.04.03. Csak az üzembe helyezettet kell támogatásként figyelembe venni.
Régió 2. Átváltás dátuma az üzembe helyezési kód kiadásának időpontja, akkor is be kell írni de minimisnek, ha még nincs üzembe helyezve.
Régió 3. Átváltás dátuma az üzembe helyezési kód kiadásának időpontja, de csak akkor de minimis, ha üzembe helyezték 2013-ban.
Régió 4. Csak akkor de minimis, ha üzembe helyezték 2013-ban, átváltás dátuma az üzembe helyezés időpontját megelőző hónap 15. napja.
Itt elfogyott a türelmem kb 2 óra telefonálás után.
Kitartást mindenkinek.
Orsi
berisolya

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: berisolya » szer. feb. 19, 2014 12:23 pm

Folytatás..
Tegnapról maradt még 3 régió, ma ismét felhívtam kettőt (pedig alig látszok ki a munkából).
Régió 5. Mindenképpen de minimis, ha üzembe helyezték - ha nem , átváltás időpontja: az üzembe helyezési kód megküldését megelőző hónap utolsó napja.
Régió 6. Ez volt a hab a tortán! Minek kell azt átváltani euróvá, mikor forintban kapom? Ha nem vagyok megelégedve a jogászként adott tájékoztatásával, emailben írjam le a nav központi címére és 30 napon belül megválaszolják!
Szóval ezek után mindenki úgy csinálja, ahogy gondolja!
Ha valakinek van kedve, hívja fel a hetedig régiót, (ez maradt nekem ki: Közép-dunántúli 8000 Székesfehérvár) és akkor lesz hét különböző megoldás.
További szép napot
Orsi
berisolya

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: sziloági » szer. feb. 19, 2014 1:39 pm

Ez röhej, bár én most úgy döntöttem titeket olvasva, hogy mindenki a saját régiójának megfelelően vall be, akkor talán jó lesz :) bár ehhez tudnom kéne hogy az én régiómban éppen melyiket fogadják el, ha esetleg emlékszel még rá hogy a Dél-Dunántúliban mely verziót fogadják el, légyszi írd meg, akkor úgy járok el, vagy nem...
sziloági

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: Jessy » szer. feb. 19, 2014 1:57 pm

Én most úgy döntöttem, nem várok tovább! Egyébként a Közép-dunántúli régió 2 nappal
ezelőtt ( ha nem változott a megítélés) a 2. pontnak megfelelően tájékoztatott. A kitöltésit elemezve szerintem az is ezt a megoldást erősíti:
- Igénybevétel napja: a támogatásról szóló okirat dátuma
- Bevallani be kell attól függetlenül, hogy megkapta-e a pénztárgépet
- Eu-ra átszámítás: támogatási kérelem benyújtását megelőző hónap utolsó napján érvényes árfolyam.
Aztán ha jó, JÓ! Ha nem NEM! Meddig várjunk még??
Jessy

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: berisolya » csüt. feb. 20, 2014 10:15 am

Az általad kérdezett régió a Régió 2.-vel jelölt verziót adta.
berisolya

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: Juzsi » csüt. feb. 20, 2014 5:03 pm

Sziasztok!

Én is egész múlt hetemet ezzel a drága pénztárgép mizériával töltöttem. Én két NAV-ot hívtam fel, mindkettőnél azt mondták, hogy 2014-ben kell de minimisként szerepeltetni az 50.000 forintos támogatást. Úgyhogy én így küldtem be a bevallásokat. Majd csak jeleznek, ha valami bajuk van vele. Vagy lehet, hogy még ők sem tudják...:-)))

Juzsi
Juzsi

pénztárgép de minimis

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. feb. 20, 2014 6:31 pm

Sziasztok!
Naná, hogy még ők sem tudják.
Amúgy egy támogatás átszámításának ismereteim szerint három árfolyama lehet:
- az adóév utolsó napja (adórendszeren belüli)
- a támogatási döntést megelőző hónap utolsó napja
- a támogatásról szóló jogszabályban előírt időpont.

A 16/2013.(VI.3.)NGM rendelet egyedül a rendelet kihirdetésének napját említi mint átszámítási árfolyam, de nem utal arra, hogy a megítélt támogatást is ezzel az árfolyammal kellene nyilvántartásba venni.

A támogatási döntés az vagy maga a támogatott kód létrehozásának napja, vagy az elutasítást követően a mégis odaítélő határozat jogerőre emelkedésének napja.

Csak az új, 2014.01.01-től hatályos EK rendeletet néztem, abban:
"(4) A csekély összegű támogatást akkor kell odaítéltnek tekinteni, amikor az alkalmazandó nemzeti jogrendszer értelmében a támogatás igénybevételének jogát a kedvezményezett vállalkozásra ruházzák, függetlenül a csekély összegű támogatás folyósításának időpontjától."

Nem hagyom ki a bevallásból, és a kód ... megelőző hó utolsó napjával számolok.

Üdv: Edit
olahneedit

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók