Olyan kérdésem lenne, hogy az önrészt a 86-osba könyveltem, társasági adó szempontjából meg kell-e növelnem vele majd az adóalapot? Előre is köszönöm a segítséget!
Minek az önrésze? Ha esetleg gépkocsi javítási költség önrészéről van szó, akkor nem jó helyre könyvelted. A teljes javítási számla levonható áfa nélkül karbantartási költség, a biztosító által megtérített összeg 96-os. Márti
Ne haragudj, de bővebben nem lehetne? Pályázati önrész? vagy hitel? Tulajdonképpen mindegy, egyik sem 86-os. A felújításról számla készül, ami vagy költség, vagy ráaktiválandó beruházás. T 5 - K szállító vagy T Beruházás - K szállító. (Ha az áfával most nem foglalkozunk.) A számla önrészének kiegyenlítése T szállító K bank. Márti
Van egy Kft : Ingatlan Kft és van egy legyen mondjuk Nyertes Kft. Ingatlan Kft-nek van egy ingatlana, amire a nyertes Kft pályázatot adott be (ingatlan felújításra) meg is nyerte viszont úgy egyeztek meg, hogy a Nyertes Kft-nek semmibe ne kerüljön az Ingatlan Kft-nek kell rendelkeznie az önrészel, amit el is utalt a Nyertes Kft-nek! És ezzel az utalással vagyok bajba, elutalta az önrészt, de én nem tudom mi a helyes könyvelési tétel!? Remélem érthetően írtam le.
Ez jó kérdés. Aktiválni nem csak az tudja akié az ingatlan? Vagy idegen tulajdonon végzett beruházás lesz és a Nyertes kft is aktiválhatja. Az a baj, hogy én nem kaptam erről semmilyen szerződést valószínű azért mert a nyertes Kft-é fogja aktiválni. Ha a nyertes Kft-é aktiválja akkor én mit csináljak az önrésszel? Még is csak a 86-osba kell benne hagynom.
Átadott pénzeszköz lehet esetleg, az viszont lehet 88-as... Ez nem biztos. De az igen, hogy erről egy szerződésnek, megállapodásnak kell lennie, amihez azért kell ügyvéd is. Meddig fogja használni, a használatért fizet-e bérleti díjat, stb, stb, stb. Szerintem amíg nem látod a szerződést, nem tudsz helyesen dönteni. Márti