Adófórum

Adózási és számviteli információk

munkaviszony jogilag hogyan

Tb, munkaügy, bérterhek

munkaviszony jogilag hogyan

HozzászólásSzerző: papa938 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.Kérem segitségeteket, egyéni vállalkozó családi gazdálkodó elhal, marad még 3 tag, de ő volt a fő aki jogosult volt aláirni,a vállalkozás az ő nevén ment 5 fő alkalmazottja van, okt.22-én halt el szarvasmarha tartással foglalkozik, a dolgozók munkaviszonya megszünik, papir szerint azzal a nappal, mivel nincs munkáltató, de a jószágnak enni kell az emberek dolgoznak tovább hogyan adjam be 1041-est, mig a másik aki lesz helyette a 3 főből nem rendeződik kb 30 nap lesz az átfutási idő az októberi bérről a 1308-ast ő saját ügyfélkapuján ment nem volt meghatalmazott,mit kell tennem még. Köszi segitségeteket, Jó Éjt Eszter
papa938
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:43 am

munkaviszony jogilag hogyan

HozzászólásSzerző: Tulipan69 » hétf. okt. 28, 2013 3:38 pm

Először is részvétem.
Próbálok segíteni.
1. Van-e özvegye, illetve örököse az elhunytnak? Ő veheti át az egyéni vállalkozást, ha nyilatkozik róla 90 napon (!) belül.
2. A megmaradt tagok + az örökös(ök) új családi gazdálkodói szerződést köthetnek, ebben megállapodnak, ki a családi gazdaság vezetője. Így a munkaviszonyokat folytatni lehet.
3. A halálesetet be kell jelenteni az adóhivatalnak, erre az évre a hivatal állapítja meg az elhunyt személy adóját. Iratminta: http://nav.gov.hu/data/cms18664/elhunyt_iratminta.pdf
Tulipan69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:31 am

munkaviszony jogilag hogyan

HozzászólásSzerző: papa938 » hétf. okt. 28, 2013 3:50 pm

Köszi ezt a segitséget ez eddig oké, én a dolgozók munkaviszonyára vonatkozóan szeretnék kérdezni, az átmenet közözzi időszakban, a vállalkozó családi gazdaságából valaki átveszi a vezetést, de addig a két időszak közötti idő ami minimum két hét, ott hogyan ki fizeti bérjegyzék szerint a dolgozókat, vagy majd ez most tolódik, a 08 ast ki adja be az ügyfélaput a bejelentés után az okámyiroda lezárta.Köszi Eszter
papa938
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:43 am

munkaviszony jogilag hogyan

HozzászólásSzerző: Tulipan69 » kedd okt. 29, 2013 11:45 am

A Munka Törvénykönyve szerint nem szűnik meg a munkaviszony a munkáltató halálával, amennyiben van örököse, ekkor az örökös(ök) jogutódként folytatják!!

Csak az a kérdés, ki képviseli a családi gazdaságot.
Az a baj, és azért nem kaptál itt mástól sem választ, mert ez nem adózási-számviteli kérdés, hanem jogi kérdés és itt többségében nem jogászok ülnek. Javaslom, hogy keressétek meg a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságát, bizonyára jobban el tudnak igazítani. Az igazgatóságnak amúgyis bejelentést kell kapnia túlélő családtagoktól - 60 napon belül - arról, hogy a gazdálkodó tevékenységet folytatni kívánják. A bejelentéshez pedig úgy következtetek, már az új megállapodást is csatolni kell.
A jogszabályokat kicsit átbogarásztam ez ügyben, de hát vannak a szabályozásban fehér foltok, ez is az... Megpróbálok még jogásznál kérdezősködni, de valószínűleg hamarabb kapnak az érdekeltek tájékoztatást, ha maguk járnak utána.

Viszont járulékbevallási szempontból tovább jár az agyam. A haláleset napjáig nem történt bérkifizetés, így az adóhatósági adómegállapítás keretében az utolsó "be nem adott" 08-ast majd valahogy hivatalból fogják pótolni okt. 1-22. közötti időszakra. Okt. 23-31-ig viszont már egy új magánszemély lesz a munkáltató (az örökösök egyike, aki a csg vezetője lesz), tehát neki kell majd beadnia a 08-ast okt. 23-31-re, ugyanígy a 1041-est. Ő ekkor már saját magát képviseli, tehát neki kell ügyfélkapuval rendelkezni és így nem lesz akadálya, hogy nov. 10-ig bért fizessen, 12-ig bevallást tegyen. Itt én is elakadok, mert az 1-22-ig a munkáltató más, viszont a pénzt az új csg vezető fizeti ki, tehát a jogviszony alanya eltér. Valahogy ezt az eltérést le kell követni a 08-ban, de a megoldás nem világos számomra, remélhetőleg más tud majd segíteni.
Az örökös által kifizetett bér okt.1-22-re a hagyatéki terhek közé fog számítani, ezt ledokumentálja és a hagyatéki eljárásban érvényesítheti.
Tulipan69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:31 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég

cron