Adófórum

Adózási és számviteli információk

Útdíj könyvelése?

Számvitel

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: lujzacica » szer. szept. 25, 2013 6:49 am

Húha! Ez bonyolódik:-) Én simán 52-re könyvelem, több száz teherautónk van, mindig felhasználjuk a feltöltött útdíjat, max egy kicsit csúszik, mert 0-ra nem mehet le. A Hugo-ról meg nem lehet összesítettet lehozni, egyenként kellene a több száz oldalt rendszámra összeadni... Még nem volt áfa ellenőrzésem, viszont könyvvizsgálatos a cég, most küldtük be a 8. havit nekik ellenőrzésre, eddig még nem szóltak, hogy gáz lenne a könyveléssel. Nem bonyolítottuk túl:-) Lehet, hogy nem jól csináljuk?
lujzacica

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. szept. 25, 2013 7:09 am

8-9. hsz-re
Amíg nem érkezik meg a számla addig az áfának is az egyéb követelések (36) között van a helye véleményem szerint, a 389 átvezetési számla nem ezt a célt szolgálja. Év végén a mérlegben is az egyéb követelések közé kell tenni az ilyen tételeket. A számla birtokában levonható az áfa, ekkor 466/36.
A többivel egyet értek gszantho szerint leírtakkal.
tothkornelia69

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. szept. 25, 2013 8:18 am

Lujzacica! Ha érdekel a véleményem...
Mint már írtam alapjában gszantho által leírtakkal értek egyet. Azt írod, gyakorlatig szinte majdnem a teljes keretet (fel)használjátok. Év végén mindenképpen meg kell nézni az egyenleget, és azt az 52-vel szemben egyéb követelésre tenni (36/52)-összemérés elve-, vagy ha évközi beszámolót kell készíteni, sajnos akkor is el kell ezt játszani. Ezt ha így szabályozzátok a számvit politikában nem hinném, hogy gond lenne.

Nelli! Önmagában áfát nem tudsz a vegyesben lekönyvelni, alappal együtt igen? Milyen program?
tothkornelia69

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: csernus77 » szer. szept. 25, 2013 3:12 pm

Köszönöm gszantho!Lekönyveltem ezen a módon pár számlát és így számomra is átláthatóbb. Kár, hogy a hu-go,nem arró ad számlát,amit ténylegesen felhasználtak az autók.

Toth Kornelia,Kulcs-soft-os programom van,le tudok könyvelni áfát,csak az áfa analitikában a vegyesben könyvelt áfát nem hozza.

lujzacica,írd meg,hogy a könyvvizsgálók,hogy javasolják az út könyvelését!
Nelli
csernus77

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: lujzacica » csüt. szept. 26, 2013 6:15 am

Sziasztok!

Köszi a válaszokat:-) Év végén mindenképpen el fogom határolni, ami a keretből megmarad. Ha a könyvvizsgálók nem értenek ezzel egyet, akkor szólni fognak (Szeged egyik legnagyobb nevű és legkukacoskodóbb könyvvizsgálója:-). Bár én nem bánom, hogy egy kicsit megnézik, mert sokmindent ki tudunk javítani év közben, így év végére már nincs annyi meló + nem teljes mértékben enyém a felelősség (csak a többi 9 cégben :-))
lujzacica

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: csernus77 » csüt. szept. 26, 2013 1:30 pm

Sziasztok,
Az útdíj,mint közvetített szolgáltatás érdekelne, hogy hogy csináljátok. Olvastam fent, hogy páran nem értenek ezzel egyet. Úgy olvastam egy helyen, hogy az útdíj nem adókötelezettség, hanem egy szolgáltatás igénybevétele, ezért a helyi adó törvényi előírásainak a figyelembevételével lehet közvetített szolgáltatás is.
Szóval, ha a fuvarozó, az útdíjat továbbszámlázza,külön tételben a számlán, akkor a 815-be kellene könyvelni, a közvetített szolgáltatás az, amikor veszek vmit és a továbbadom, írásban kötött szerződés alapján részben vagy egészben, de változatlan formában. Itt a változatlan formában úgy értitek Ti is, hogy pontosan amennyit kifizettem az útdíjra csak azt az összeget számlázom tovább, se többet, se kevesebbet?
csernus77

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: lujzacica » pén. szept. 27, 2013 1:39 pm

http://adozona.hu/afa/2013_7_11_utdij_tovabbszamlazasa_sdu_a.aspx

Sőt, olvastam olyan szakértői véleményt, hogy az útdíjat egyáltalán nem szabad külön sorban feltüntetni a számlán, mivel az autópálya díjat, a fuvarozó bérköltségét sem tüntetjük fel külön soron és ez is egy járulékos költség.
lujzacica

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: csernus77 » vas. szept. 29, 2013 4:48 pm

Én is olvastam több szakértői véleményt,de azt egyik sem írta,hogy rosszul van kiállítva az a számla,ha külön sorba van feltüntetve az útdíj. Mint írtad, a továbbszámlázott útdíj járulékos költségnek minősül az áfa törvény szerint így azt külön sorba nem kell feltüntetni.Így ez is igaz,szóval szerintem így is jó és úgy is jó. (már annyi félét olvastam,hogy próbálom összeszedni,hogy melyik is a jó megoldás)
Gondolom az áfa alapjába és összegében nem tévesztünk, ha külön sorba tüntetjük fel az útdíj összegét.Nem?
Ha ezt továbbvisszük,akkor akkor a szállítást+útdíjat egy főkönyvi számra könyveljük,én ezek után nem könyvelném külön az útdíjat,te is így csinálod?

csernus77

Előző

Vissza: Számvitel