Adófórum

Adózási és számviteli információk

Útdíj könyvelése?

Számvitel

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: lujzacica » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Abban kérném a segítségeteket, hogy Ti hogyan fogjátok megoldani az útdíj könyvelését? Azzal tisztában vagyok, hogy az útdíj 7.5 %-a valamilyen úton-módon levonható lesz a helyi adóból, de arról nem szól a fáma, hogy mi van akkor, ha továbbszámlázzuk? Alap esetben amikor megfizetem, akkor 52-esbe könyvelném egy külön számlára és amikor helyi adót számolok, akkor ennek a 7.5 %-át veszem. Mivel azonban többségben továbbszámlázásra kerül, a 815-ösre rakom, amikor továbbszámlázzuk, akkor a 9-esben bevétel keletkezik, a 815-öst pedig teljes mértékben le lehet vonni az IPA esetében. Ez eddig csak az én gondolatmenetem, nem találtam rá semmilyen állásfoglalást.
Szóval amit továbbszámlázok, az teljesen levonható az ipánál? Amit nem számlázok tovább, azt visszakönyvelem 52-re és annak a 7.5 %-a vonható csak le? Bonyolódik a kérdés, ha beépítem az árba az útdíjat és fogalmam sincs, hogy mennyi útdíj van továbbszámlázva és mennyi nincs. Ilyenkor mi a teendő?

Kérlek segítsetek!! Több fuvarozó céget könyvelek, nem kicsi összegekről, talán milliókról is szó lehet, de sehonnan nem lehet iránymutatást kapni erre vonatkozóan.

Előre is köszönöm:-)
lujzacica

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: kkpbt » kedd júl. 09, 2013 8:04 pm

A mai ismeretek alapján nyitok az 53-asba egy útdíj főkönyvi számlát és ott gyűjtögetem a felszámított útdíjat. Én nem raknám az 52-be,mert szerintem ez nem egy szolgáltatás díja, ez egy "sarc" a közúti fuvarozásra, amit meg is indokoltak, hogy ezzel kívánják versenyképessé tenni a vasúti szállítást. (költségként elszámolható adó) Az itt összegyűjtött útdíj 7,5 %-a lesz levonható az iparűzési adóból vagy netán csak az adóalapból. (erre egy megállapodás szintű igéret van csak, törvényi módosítás még nem történt)
Útdíj kiszámlázása:
Ha a megrendelők elismerik az útdíj miatti "megnövekedett" szállítási költségeket és a megállapodott fuvardíjon felül a számlán külön sorba kérik az útdíj feltüntetését, attól ez még nem lesz közvetített szolgáltatás, (lásd fentieket) nem könyvelem át a 815-be az így kiszámlázott útdíjat.
Ezen az elven a fuvarozással kapcsolatban bármilyen felmerült költséget átvezethetnék a 815-be, (valami kreált vetítési alappal) mert a fuvardíjamba benne van. (kiszámláztam)
Ocó
kkpbt

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: palmika » szer. júl. 10, 2013 5:19 pm

100%-IG EGYETÉRTEK OCÉVAL A KÖZVETÍTETT SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATBAN
palmika

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: gszantho@freemail.hu » pén. júl. 12, 2013 7:24 am

1990. évi C tv. 40/A. § (1) A székhely, illetőleg a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően - a (2) bekezdésben meghatározott módon - levonható az adóalany által

b) a ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díj (a továbbiakban: útdíj) 7,5%-a.

A törvény szövege a fenti.
gszantho@freemail.hu

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: Mezei Ibolya » szer. aug. 14, 2013 1:40 pm

Végleges megoldás a fentiek szerint?
Bejövő szállítói számla: pl. 815/4543
útdíj 53 /4543

Kimenő számla: 3../9..

Így értendő a könyvelésük a számláknak?

Kérdésem lenne még, hogy vajon az anyag szállításánál, az anyag árába bele megy-e az útdíj, vagy külön kell kezelni az 53-asba? Vagyis része-e a beszerzési árnak?

Várom gyors válaszukat! Köszönettel!
Mezei Ibolya

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: lujzacica » csüt. aug. 15, 2013 4:51 am

A 815/53-4543 bontás csak akkor lehetséges, ha külön van az útdíj feltüntetve a számlán nyilván.
Az, hogy benne van e az útdíj az anyagköltségben vagy külön kezeled, az szerintem saját döntés illetve a vevővel való megállapodás kérdése. Nálunk benne van. Kiértesítettük a vevőinket, hogy az útdíj miatt emelkedett meg az anyagár és a szállítási költség (nyilván mi is drágábban szerezzük be az alapanyagot)
lujzacica

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: csernus77 » kedd szept. 24, 2013 1:23 pm

Szia,
Sikerült a kérdés feltétele után megoldást találni az útdíj könyvelésre?
Már én is több helyen olvastam,kérdeztem,de egyértelmű válasz sajnos nem jött.Ezért is kérdezem tőled,hogy most hogy könyveled.
Egy könyvvizsgáló által szerkeztett újságban azt olvastam,hogy egyértelműen 52-be kell könyvelni. Az útdíj megfizetésével még nem történik meg a szolgáltatás igénybevétel, a feltöltést 36-ba könyveli. De a jelenlegi gyakorlat szerint a ténylegesen felhasznált útdíjakról nem lehet külön számlát kinyomtatni,csak a befizetett összegekről állítanak ki áfás számlát. Időszakonként,meg kell megnézni a hu-go oldalán a folyószámlát és ez lesz a könyvelési elszámolás bizonylata. Innen vezetjük át 36-ról 52-re a felhasznált útdíjat?
A könyvelési tételek nem állnak össze:
36/384 amikor feltöltik
52,466/36 ezt arra a számlára könyveljem,amit áfásan kiállított a hu-go rendszere,de ez az az összeg,amit feltöltök!
Te hogy könyveled?
Köszönöm a gyors segítséget!
Nelli
csernus77

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: gszantho@freemail.hu » kedd szept. 24, 2013 1:31 pm

Szerintem a Feltöltés számla alapján:
36,466 / 454

A kinyomtatott viszonylati jegy alapján pedig a nettó összeget könyvelve:
52/36

Év végén a 36-on lévő összegnek egyeznie kéne a Hu-Go adatbázissal.
gszantho@freemail.hu

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: csernus77 » kedd szept. 24, 2013 3:09 pm

Köszönöm,de bankon keresztül van feltöltve,ezért is akadtam meg,ott nem szoktunk áfát könyvelni,csak számla alapján vagy tegyem átvezetésire 389/384 és a hu-go-ról kinyomtatott számlát pedig 36,466/4541, a bankos részét ugyanitt 4541/389,tudom,h nem éppen szabályos,de az én könyvelői programom vegyesben nem könyvel áfát.majd a hu-go rendszerében a folyószámlán a megtett utakat kinyomtatva tudom az 52-re átvezetni a 36-ról.jól gondolom?
csernus77

Útdíj könyvelése?

HozzászólásSzerző: gszantho@freemail.hu » kedd szept. 24, 2013 6:26 pm

Mondjuk szerintem lehet egy külön 389-en, mert úgyis mindig nulla lesz az egyenlege, ha megjön a számla róla. Érdemes külön nyitni neki hogy ne keveredjen a kp-bank tranzakciókkal.

Hu-Go-ból kinyomtatott utaknál majd a nettóra (áfa nélküli) kell figyelni, mert lehet hogy a Hu-Go bruttóban számolja el, de a 36-on nettóban van.
gszantho@freemail.hu

Következő

Vissza: Számvitel