Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV_telepengedély_tgk.tárolás

Egyéni vállalkozók

EV_telepengedély_tgk.tárolás

HozzászólásSzerző: Bo-zso » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Van-e a kollégáknak tapasztalata, hogyan lehet besorolni tevékenységeket a 57/2013.(II.27.) Korm.rendelet alapján.
Pl. CNC gépkezelés a tevékenység, ez besorolható a Korm. r. 1. sz. mellékletében található
>> 6. csap, szelep gyártása >> megnevezés alá?
(ennél pontosabbat egyszerűen nem lehet találni a mellékletben)

Ha a vállalkozás tevékenysége:
494101 közúti teherszállítás
S a vállalkozó még csak ezután vásárolna 3,5 to össztömeget meg nem haladó tehergépkocsit e tevékenységhez, akkor a jegyzőhöz bejelentést kell tennie?
Megteheti a vállalkozó, hogy már most nyilatkozik, hogy a megvásárolandó tehergépkocsi a méretet nem haladja meg ?

Az önkormányzat igazgatási ügyintézője nem tudja, hogyan kell eljárni ebben az esetben - ezért kérek most segítséget itt.

57/2013.(II.27.) Korm.rendelet telepengedély alapján, ha ebbe a körbe besorolható:

1.melléklet bejelentés-köteles tevékenység:

21. egyéb szárazföldi személyszállítás vagy közúti áruszállítás, költöztetés alágazatba tartozó tevékenységek közül azon tevékenységek, amelyek esetében a tevékenységhez igénybe vett gépjárművet (gépjárműveket) külön jogszabály szerint telephelyen kell tárolni

Kérem a fuvarozási ügyekben jártasak tanácsait, mi a teendő....?
Bo-zso
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:32 am

EV_telepengedély_tgk.tárolás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. aug. 29, 2013 1:56 pm

Így ne is keresgesd, hogy CNC gépkezelés, ez nem jellemzően vállalkozási tevékenység. Természetesen ha ilyen gépeken gyárt a vállalkozó kezeli is a gépet, de így besorolni, hogy gépkezelő nem lehet. Ha ilyen szerződést kötnek vele, az minden bizonnyal munkaviszonyra utalna, amit nem is így papíroznak le általában.
Mit végez pontosan az ev? Talán könnyebb lenne, ha pontosan leírnád.
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

EV_telepengedély_tgk.tárolás

HozzászólásSzerző: Bo-zso » csüt. aug. 29, 2013 8:20 pm

Köszi, h válaszoltál, hát horror regényt tudnék irni e témában - főleg a közigazgatási átszervezés folytán szerzett friss tapasztalatokról.

M.n.s. egyéb gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatás (829902)
"kizárólag NC, CNC vezérlésű kezelésére"
Ez a vállalkozói tevékenység, s ez elfogadható az okmányiroda szerint is (számukra részletesebb szakmakód áll rendelkezésre, mint amit mi kivülállók ismerünk), tehát a besorolás OK, bármennyire furcsán hangzik.
Az ifjú vállalkozó nemrég mvállaló volt, a főnöke mint vállalkozó, s az ifjú ugyanazt végezte, most a főnöke elköltözik más városba. Ám eladta neki a gépet, s amin eddig dolgozott, igy lett az ifjú önálló ev. A munkát autóipari alkatrészen végzi a CNC géppel.
Bo-zso
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:32 am

EV_telepengedély_tgk.tárolás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. aug. 30, 2013 10:11 am

Ne is haragudj, ha jobban belegondolsz ez egy marhaság. Az ev nem gépkezelést fog számlázni, hanem valamiféle esztergálást, forgácsolást stb.
Ez olyan, mintha mi pl könyvelési díj helyett mondjuk számítógép kezelést számláznánk, vagy a bérvarrónő varrógépkezelést.

Hogy most hozott anyagot munkál meg, vagy saját maga szerzi be az alapanyagot egyik esetben sem gépkezelés a vállalkozási tevékenység.
Szerintem a leírtak alapján inkább ide illik, igaz nem írod, fém vagy műanyag.

PL:
256201
256203

A 829902-ben még csak hasonlót sem látok, a lényegen mondjuk nem változtat, az általad leírt vállalkozási tevékenység szerintem nem gépkezelés, hanem valamiféle fém v. műanyag tárgy megmunkálása. Ha pl fém alkatrészeket munkál meg, úgy a korm. rend. szerint a 2. sz. mellékletben található fémmegmunkálásba illik bele. Ezért kellene pontosan tudni mit is végez valójában, meg a vállalkozóval is egyeztetni.

http://www.ksh.hu/docs/osztalyozasok/ovtj_2013/ovtj_tartalom_2013.pdf
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

EV_telepengedély_tgk.tárolás

HozzászólásSzerző: Bo-zso » pén. aug. 30, 2013 3:11 pm

Nem haragszom, csupán arra emlékeztetlek: "Amilyen a mosdó, olyan a törölköző".
Ha a jogi szabályozás marhaság, és marhaságra adták ki a vállalkozóit, akkor lehet marhaságot számlázni, a kisember csak egy szem a láncban. Elsősorban a jogalkotónak kell gondolkodni, mi jogszabálytisztelő polgárok lévén már kötve vagyunk a vállalkozói igazolványhoz, ÖVTJ számhoz, ami írva vagyon !
Amire kapta a vállalkozóit - gépkezelésre, megmunkálásra -, arra vonatkozóan fog számlázni, oszt jónapot ! A hivatal orra alá dörgöljük az általuk kiadott vállalkozói igazolványt.
Ismered a viccet, ami illik ide : A Hun Hajnal ruhagyárban készült kabátot a mintaboltban ráadják a vevőre. "De kérem, ennek a szabását elrontották " - tiltakozik a vevő. Mire a válasz: Ön próbálja meg a hasát kidomborítani, a vállát előre ejteni, csipőjét megroggyantani, úgy sétáljon benne, itt az előcsarnokban láthatja a tükörben, hogy úgy már jó is a kabát.
Közben érkezik a gyárba látogató külföldi üzletkötő, aki a gyár igazgatója fogad az előcsarnokban, s a púposan csoszogó vevőre mutatva diszkréten odasúgja neki az igazgató: Látja, hogy gyárunk képes még ilyen kriplikre is megfelelő kabátot előállítani.
Bo-zso
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:32 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 105 vendég

cron