Adófórum

Adózási és számviteli információk

Könyvelésre leadott bizonylatok visszaszerzése

Ellenőrzés

Könyvelésre leadott bizonylatok visszaszerzése

HozzászólásSzerző: ketge » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szép estét!
Tanácsért fordultak hozzám, szeretném ha segítenétek.

Évek óta ismerem a vállalkozót nem vonom kétségbe, hogy valóban igazat momd. A Kft könyvelésével megbízott könyvelö szólt nekik, hogy túl sok a készletük ezért azt javasolja, hogy "Ö" kihozza nyereségesre a Kft-t és adják el valakinek. Csináljanak egy új Kft-t és minden rendben lesz. Ebben kérték a véleményemet. Kértem, hogy hozzanak nekem, 2012-es mérleget, főkönyvi kivonatot, 06.30-cal főkönyvi kivonatot, hogy lássam legalább a fő számokat. A könyvelőjükkel előttem beszéltek telefonon, aki délutánra megigérte, hogy mindent előkészít, mehetnek érte.
Délutánra eltünt a könyvelő, nem veszi fel a telefont, az irodán lakat. Elmentek a lakására, a szomszédok szerint már előttük hét vállalkozó kereste őket. Másnap kaptak levelet 70 eFT bírságról, tánya bevallás nem lett leadva. Megnéztem, beszámoló sem lett közzétéve 2012 évről. Egy hónapon belöl jön a 150 eFt bírság. Minde hónapban fizettek rendesen a könyvelőnek, nav felé nincs tartozásuk.

Ma vittem ellenörzésre anyago, beszéltem a revizorral, mit lehet tenni, hogyan lehet megelőzni a bírságokat ( nav-os bevallásokat be lehet adni 0-an és később önellenörizni, de beszámolót bizonylatok nélkül nem). Azt mondta semmit, mert nem tudja bebizonyítani a vállalkozó, hogy valóban nem kapja vissza az anyagot.
Mit kell ilyenkor tenni? A boltot nem lehet bezárni. Lehet új Kft alapítani de a régit akkor is rendbe kell tenni, nem lehet várni a bírságokat. Hogyan lehet visszaszerezni legelább a bizonylatokat?
Bocsi most látom, hogy regény lett belőle.
Köszi, ketge
ketge
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Könyvelésre leadott bizonylatok visszaszerzése

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd júl. 30, 2013 7:27 am

Ez már nem a mi feladatunk. Én ügyvédhez fordulnék. Akár csalás vagy lopás miatti büntetőfeljelentés is lehet belőle, mint kényszerítő eszköz. És én megpróbálnám azt is, hogy mindezt az adóhivatalnak és a cégbíróságnak is írásban bejelenteném, a bírság - és adószám felfüggesztés, törlés elkerülése érdekében.

De mindenesetre az ügyfél szólítsa fel ajánlott tértivevényes levélben a "könyvelőt" az anyagok visszaszolgáltatására, egyben jelezném ebben a evélben azt is, hogy a bevallások, beszámoló elmulasztása miatti bírságokat érvényesíteni fogja felé.

AZért az is kérdés lehet, hogy fizetett-e az ügyfél ezért a "munkáért", illetve ez a fizetés számla ellenében vagy feketén történt-e?
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Könyvelésre leadott bizonylatok visszaszerzése

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szer. júl. 31, 2013 10:52 am

Szia!

A NAV-ot nem nagyon fogja érdekelni, hogy a könyvelő visszaadja-e az anyagot vagy sem. Cégbíróságot szintén nem...

Az, hogy a bevallások, beszámoló valós adattartalommal, határidőben beérkezzenek, az a cég (vezetőjének) felelőssége! Ez alól nem mentesíti az sem, ha hanyag könyvelőt választ.

Tehát amellett, hogy a könyvelőt mindenképpen írásban fel kell szólítani az iratok átadására, szerintem kezdjétek el összeszedni a bizonylatokat.
Banktól ki lehet kérni a kivonatokat, vagy ha van internetbankja, onnan akár ingyen is lekérheti.

Kimenő számláknak meg kell lenniük, számlatömbben vagy a számlázó programban.

Szállítókkal is fel lehet venni a kapcsolatot, akiktől rendszeresen, nagyobb tételben szokott vásárolni, azokra biztosan emlékszik.

Ha van ügyfélkapus hozzáférésed, akkor az EBEV-ben meg tudod nézni a régebbi bevallásait, onnan meglesznek a bérek is.

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Azt viszont ne feledd, hogy nagyon nagy munka vár rád, döntsd el, mennyit ér neked.


Üdv.
Andi
nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Könyvelésre leadott bizonylatok visszaszerzése

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. júl. 31, 2013 12:27 pm

Persze, hogy nem érdekli a NAV-ot közvetlenül, de az esetleges bírságoknál enyhítő körülmény lehet. Illetve ha a "tettes" a látókörükbe kerül más fronton, akkor azért keményebben megmogyorózzák.

De nem egy ilyen esetről hall az ember. A 180-asoknál nem ártana valami szigorítás. És inkább ne a kötelező továbbképzéseken behajtható pénzeken rúgózzanak elsősorban.

Szerintem nemcsak könyvvizsgálói, hanem számviteli szolgáltatói kamara sem ártana. Etikai rendtartással együtt. És megszüntetni azt is, hogy 10 millió alatt nem kell regisztrált szolgáltatóval készíttetni a bevallásokat. Csak olyan dolgozhasson a szakmában, aki ennek a kamarának tagja.
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Könyvelésre leadott bizonylatok visszaszerzése

HozzászólásSzerző: ketge » kedd aug. 06, 2013 11:18 am

Köszönöm a véleményeket.

Azóta az alapbizonylatokat visszaadta a könyvelő, de gépi analitika semmi. Alaposan meggondoltam és mivel most nincs nagy hajtás elvállaltam. Ügyfélkapun lekértem a beadott bevallásokat, érdekes adatok vannak benne. Most az okoz gondot, hogyan nyissam meg a 2012-es évet, csak a mérleg és a 29-es adataim vannak.

Tökéletesen egyetértek veletek a könyvelő választás a cégvezető felelőssége, ugyanúgy mint az egész cég irányítása. Nem tisztem minősíteni a könyvelőt és a fórum sem arra van, hogy leírjam miket művelt "számviteli szolgáltatás" címen. Akkor, amikor egy dolgozót 10 oldalról körbevilágítanak és ha hibázik kirúgják, a könyvelő kiválasztásánál csak az a szempont, hogy olcsó legyen. A végén kiderül, hogy ez mégis drágább volt. Régi ismerősöm, sajnálom, hogy így járt, de a felelősség akkor is az övé. Szegényt még le is szidtam, hogy lehetett ilyen felelőtlen, hogy nem nézte miket küld be a könyvelő.

Szép napot, Jutka
ketge
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég