Szerző: sziriusz77 » szomb. júl. 27, 2013 11:44 am
Sziasztok!
Nekem tavaly volt egy ilyenem, nem akart szüneteltetni a vállalkozó, külföldön vállalt munkát alkalmazottként 4 hónapra.
Ugyanúgy kellett eljárni a t1041-gyel és az 58-as bevallással kapcsolatban, mintha itthon létesített volna heti 36 ó elérő munkaviszonyt.
NAV akkori tájékoztatója szerint:
Az EGT tagállamokban foglalkoztatottak esetében az a rendelkezés érvényesül, hogy egyszerre csak egy tagállamban terjed ki a magánszemélyre a biztosítás, mégpedig főszabályként abban a tagállamban, ahol a munkát végzi. Más tagállamban munkaviszonyban, Magyarországon ezzel egyidőben egyéni vállalkozói jogviszonyban álló magánszemély a munkaviszony helye szerinti tagállamban fizeti meg a járulékokat, vagyis a munkaviszony alapján, illetve az egyéni vállalkozói jövedelme alapulvételével a járulékokat. Ez esetben egyéni vállalkozóként Magyarországon járulékfizetés nem terheli, ehhez be kell szereznie a munkaviszony alapján történő munkavégzés helye szerinti tagállam illetékes hatóságától az ezzel kapcsolatos igazolást.
És igen, az oep-hez is be kellett küldeni ezt:
Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosított személy
Ezt ügyfélkapun is lehet, beadtam, utána beadtam V-vel a 1041-et főállásból heti 36 elérő munkaviszony melletti vállalkozásra és amíg megvolt a kinti munkaviszonya, addig 26-os kóddal adtam be az 58-asokat, mégpedig nullásan.
Jó lenne tudni azt, hogy miért mondta neked a NAV azt, hogy kinti munkaviszonyt nem ismernek el? Legjobb tudomásom szerint ez nem változott tavaly óta, vagy mégis?