Adófórum

Adózási és számviteli információk

Megbízási díjról számla?

Számlázás

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: Vicuska741 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Adott egy megbízási szerződés műszaki ellenőri tevékenységre. A szerződésben szerepel a TEAOR-szám, az elvégzendő feladat, illetve a részszámlák fizetési ütemezése. Most megkaptam az első részszámlát "0" áfa-kulccsal kitöltve, az ellenértékét átutaltam.

VISZONT: most hív a megbízott,hogy ő nyilatkozott 50% költségelszámolásról - amit nem láttam - tehát a cég fizeti az 50% után a közterhet, illetve szja, járulékok stb. Na akkor ez most megbízási díj, vagy kiszámlázott szolgáltatás? Hogyan duplázunk, hogy számlát is küld és le is számfejtem mint megbízási díj?! Nem értem ...
Vicuska741

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. júl. 18, 2013 3:49 pm

Először talán tisztázni kellene, hogy vállalkozó-e őkelme, vagy csak "sima" adószámos, önálló tevékenységre.

A számlán szerepel-e a vállalkozó nyilvántartási szám és/vagy a váll. igazolvány száma? Mi az ÁFA státusza?
szedlacsek

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: Vicuska741 » csüt. júl. 18, 2013 8:31 pm

Holnap 9.30-kor tudok ezekre a kérdésekre válaszolni, viszont fontos lenne a válaszod, kedves "szedlacsek". Ha teheted, kérlek, nézd meg a válaszom holnap délelőtt. Köszönöm
Vicuska741

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: Vicuska741 » pén. júl. 19, 2013 9:18 am

Szóval:
A számlán szerepel a magánszemély neve, cím, és a közösségi adószáma: -1-36 végű. A számlán az áfa oszlopban van feltüntetve, hogy ÁFA-kulcsa: 0, alul az áfa kulcsa: "mentes".
2013. évre adóelőleg nyilatkozatot adott, amiben a 3. pont szerint "nem önálló tevékenységre tekintettel X Forint (itt a számlán szereplő teljes összeg) felmerülő, elismert költség levonását kérem." Utána tollal, zárójelben, hogy 50%.
Vicuska741

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. júl. 19, 2013 12:45 pm

Akkor egyértelmű: nem vállalkozó, így a számla mellett vannak közterhek is. A 08-on is be kell vallani. Csak 50 %-ot vehetsz figyelembe a költségnyilatkozatnál. Ez egyben az adó- és járulékok alapja is.
szedlacsek

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: Vicuska741 » hétf. júl. 29, 2013 12:35 pm

Tehát az X-összeg 50%-a után befizetem a 27% SZHO-t, illetve az 50%-ból lejön a 10% nybj és a 7% ebj. Ebben az esetben bérszámfejtő programba is berögzítem, hogy a 08-as bevalláson rajta legyen? És nem kell utalnom a számla teljes összegét, csak a 50%-ot teljes összegben, a másik 50%-ot pedig a járulékok levonásával korrigálva?
Vicuska741

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd júl. 30, 2013 7:21 am

Szerintem a 1,5 % munkaerőpiaci járulékot (ebben nem vagyok 100 % biztos, de most nincs időm utánakeresni*) és a 16 % SZJA-t is levonod...

És igen, a 08-on is be kell vallanod. Vagy a bérszámfejtő programon keresztül, vagy csak simán hozzáadsz egy 08M-es lapot. És én adnék ki adó- és járulékigazolást is az év végén.

(*=Kérem, valaki erősítsen meg ebben.)
szedlacsek

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd júl. 30, 2013 9:20 am

Nem fizet a megbízási díjas merőpiaci járulékot,
tbj
25/A. §174 Nem fizet a 19. § (3) bekezdésében meghatározott mértékű munkaerő-piaci járulékot
a) az 5. § (1) bekezdésének b)-d), g)-i) pontjaiban és (2) bekezdésében meghatározott személy - ide nem értve az iskolaszövetkezetnek nem minősülő szövetkezet tevékenységében munkaviszony keretében közreműködő szövetkezeti tagot -

5.§ 1.,
g)77 a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végző személy - a külön törvényben meghatározott78 közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével - amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,
tothkornelia69

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd júl. 30, 2013 9:26 am

Köszi.
szedlacsek

Megbízási díjról számla?

HozzászólásSzerző: Vicuska741 » kedd júl. 30, 2013 11:59 am

Kezdem magam kellemetlenül érezni ..
Tehát ez az összeg ezek szerint megbízási díjként viselkedik, az adózása most már világos, a bevallása is, de miért állított ki akkor számlát? És a számla bekerül majd az áfa-bevallásba, mint mentes szolgáltatás? Ezt a szállítói tartozást hogyan egyenlítem majd ki? Levezetnéd pl. egy 500000 Ft-os összeggel és 50 % költséghányaddal? Az eddigi segítséget is nagyon köszönöm!
Vicuska741

Következő

Vissza: Számlázás