Adófórum

Adózási és számviteli információk

használtautó különbözeti áfája

ÁFA

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd júl. 16, 2013 12:04 pm

2. esetben nincs áfa levonási jogod.
Azt hiszem Ocó-nak (kkpbt) volt valami összefoglalója, próbáld elcsípni ha erre jár!

Addig is:
http://www.framekonyveles.hu/adoaknak/nyeresegnovelo-megoldasok/mire-figyeljen-ha-hasznalt-gepjarmuvekkel-kereskedik-es-bejelentkezett-a-kulonbozeti-adozas-hatalya-ala-is
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: mama30 » kedd júl. 16, 2013 5:38 pm

Szia Trevor!
Nekem megvan az az anyag, amit még annak idején OCO-tól kaptam. Ezzel a témával kapcsolatban.
Küldd át az e-mail címedet és továbbítom neked, ha gondolod.

Magdus
mama30

HozzászólásSzerző: Csigabiga » szer. júl. 17, 2013 9:08 am

Szia, több mint 6 éve nekem is volt ilyen használt autót forgalmazó ügyfelem. Volt APEH ellenőrzése is, ahol is a revizor belekötött az elszámolásba, aztán a fellebbezés során kiderült, hogy nekünk volt igazunk... hosszú történet... Szóval amennyit ennyi év távlatából még tudok, hogy az általános költségek megosztása, pl. könyvelési díj, irodai költségek áfáját nem kell megosztani, mert a különbözeti áfa, áfás tevékenységnek számít. (Lehet ez nem is volt kérdéses, nálunk megosztani akarta a revizor a közös költségek áfáját) A különbözeti eladás lényege, hogy az eladott termék áru, tehát ugyanazon formában történik az értékesítés, mint ahogy megvettük. Javítani, átalakítani, csak állagmegóvás esetében lehet, értéket növelni nem lehet rajta. "Az Áfa törvény 13. § (1) bekezdése alapján 15. továbbértékesítési cél: a beszerzett termék saját célú használat, hasznosítás nélküli, 6. § szerinti értékesítése, melynek eredményeként a termék használati értéke legfeljebb a kereskedelemben szokásos értékváltozás figyelembevételével térhet el a beszerzéskori állapottól." Ha komolyabb javítása, átalakítása van, akkor már nem alkalmazható rá a különbözeti adózás. A ráköltött javítási, állagmegóvási költségek áfája nem igényelhető vissza. (Ezt nem tudom hol írja a törvény, talán ott, hogy a beszerzési ár az az ár amennyiért a kocsit vette, és csak ez vonható le az értékesítési árból, a különbözetre pedig áfát kell fizetni...)Viszont vigyázni kell, ha a ráköltés túlzott mértékű, akkor ne hogy átminősítsék normál áfássá. Nem tudom azóta változott-e valamit a gyakorlat, kíváncsian várom ki mit ír.

Csigabiga

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. júl. 17, 2013 9:14 am

Áfa tv
222. § (1) Az egyedi, illetőleg globális nyilvántartáson alapuló módszert alkalmazó viszonteladó ilyen minőségében

a) előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult;

b) kizárólag olyan számla kibocsátásáról gondoskodhat, amelyben áthárított adó, illetőleg a 83. §-ban meghatározott százalékérték nem szerepel.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerint kibocsátott számla a termék beszerzőjét előzetesen felszámított adó levonására nem jogosítja.
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szer. júl. 17, 2013 2:37 pm

Megerősítésként:

"Viszonteladóként teljesített ügyletei esetében adólevonási jog nem illeti meg az adózót. Azaz az árrés adózás tevékenységéhez kapcsolódó beszerzések áfa-ját nem helyezheti levonásba. A közvetett beszerzések (rezsi, bérleti díj, könyvelési díj) levonásba helyezhető. "

http://www.bilance.hu/arres-adozas-kulonbozeti-adozas
nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » szer. júl. 31, 2013 3:00 pm

Szia,
1. szerintem nem vehetsz figyelembe felmerült költséget a különbözeti áfa kiszámításánál.
2. szerintem ebben az esetben a tehergépkocsira is a különbözeti áfa vonatkozik.

Én még nem könyveltem ilyet, ezért bennem az a kérdés merült fe, hogy a különbözeti áfánál az árrés, tehát az eladási ár és a vételi ár különbözete lesz az áfa alapja, vagy az a különbözet már az árrés||áfa?

Számokkal: ha 500.000,- Ft az árrés, akkor a bevallásba 500.000,- Ft adóalapot és 135.000,- Ft fizetendő áfát írok, vagy
393.700,- Ft lesz az adóalap és 106.300,- Ft lesz az áfa, tehát ez a kettő együtt teszi ki az 500 ezret?

Erika
Ercsi66

HozzászólásSzerző: mama30 » szer. júl. 31, 2013 3:05 pm

Szia!
Ha összesen 500.000 Ft az árrés, akkor ez nettó+áfa=500.000 Ft, tehát a másodikként leírtad a helyes.

Magdi
mama30

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » szer. júl. 31, 2013 3:23 pm

Köszönöm Magdi, közben én is utána néztem és ugyanerre jutottam, így is gondoltam, csak megtévesztett, hogy "csigabiga" 2-3 válasszal feljebb úgy fogalmazott, hogy "a különbözetre viszont áfát kell fizetni". Ez szó szerint szerintem azt jelenti, hogy a különbözet az áfa alapja.

Erika
Ercsi66

Következő

Vissza: ÁFA