Szerző: Csigabiga » szer. júl. 17, 2013 9:08 am
Szia, több mint 6 éve nekem is volt ilyen használt autót forgalmazó ügyfelem. Volt APEH ellenőrzése is, ahol is a revizor belekötött az elszámolásba, aztán a fellebbezés során kiderült, hogy nekünk volt igazunk... hosszú történet... Szóval amennyit ennyi év távlatából még tudok, hogy az általános költségek megosztása, pl. könyvelési díj, irodai költségek áfáját nem kell megosztani, mert a különbözeti áfa, áfás tevékenységnek számít. (Lehet ez nem is volt kérdéses, nálunk megosztani akarta a revizor a közös költségek áfáját) A különbözeti eladás lényege, hogy az eladott termék áru, tehát ugyanazon formában történik az értékesítés, mint ahogy megvettük. Javítani, átalakítani, csak állagmegóvás esetében lehet, értéket növelni nem lehet rajta. "Az Áfa törvény 13. § (1) bekezdése alapján 15. továbbértékesítési cél: a beszerzett termék saját célú használat, hasznosítás nélküli, 6. § szerinti értékesítése, melynek eredményeként a termék használati értéke legfeljebb a kereskedelemben szokásos értékváltozás figyelembevételével térhet el a beszerzéskori állapottól." Ha komolyabb javítása, átalakítása van, akkor már nem alkalmazható rá a különbözeti adózás. A ráköltött javítási, állagmegóvási költségek áfája nem igényelhető vissza. (Ezt nem tudom hol írja a törvény, talán ott, hogy a beszerzési ár az az ár amennyiért a kocsit vette, és csak ez vonható le az értékesítési árból, a különbözetre pedig áfát kell fizetni...)Viszont vigyázni kell, ha a ráköltés túlzott mértékű, akkor ne hogy átminősítsék normál áfássá. Nem tudom azóta változott-e valamit a gyakorlat, kíváncsian várom ki mit ír.