Adófórum

Adózási és számviteli információk

Távolléti díj korrekciója

Elektronikus bevallás

Távolléti díj korrekciója

HozzászólásSzerző: level07 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Az év eleji távolléti díj (havi díjasok szabadsága) mizéria miatt mi úgy számfejtettük a szabadságra eső bért, mint az előző évben, nem változott a havi bér, kivártuk, mi lesz a döntés az ügyben. Most, hogy kimondták, hogy augusztustól visszatérünk a "régi" számítási módra, de ez nem visszamenőleges. Ezért a júniusi bérnél a visszamenőleges korrekciókat is számfejtettük. A kérdésem az lenne, hogy a '08 bevallásban hogyan szerepeltessem: a korábbi időszakba tartozóként, vagyis annyi pótlap legyen ahány időszak volt,vagy mivel most került kifizetésre, a júniusi bérhez tartozóként csak egy lapon szerepeljen a kereset? Köszönöm
level07
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Távolléti díj korrekciója

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. júl. 10, 2013 4:58 pm

Szia! A munkaszerződés szerinti havi bér, nálunk is a havi bér volt, akkor is, ha a dolgozó bizonyos időt szabin volt.. 2013. januárban nem volt szabi.. a többi hónapban pedig így elméletileg többet kaptak, mint kötelezően a hatályos Mt. betűje szerint kapniuk kellett volna a 174-es osztoszószámos baromsággal. Megjegyzem a cégnek eszében sem volt és most sincs, hogy amivel önként "többet fizetett" a cég, azt visszaakarná követelni..

A dolgozónak mivel azt az összeget kapta alapbérként, ami alapbérre a munkaszerződése szól.. nem kellett, hogy feltűnjön az, hogy esetleg többet kapott volna a "kelletétől".

Én nem vagyok biztos abban, hogy csak a 08-as bevallás kérdése merül fel ezzel az utólagos bérvisszavonással, mert az Mt-ben, illetve a jogtár magyarázatában van ilyen is:

161. § (1) A munkabérből való levonásnak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye.
........
/A munkáltató csak a törvényben meghatározott esetekben élhet levonással a munkabérből; ilyenek hiányában a munkabért akkor is köteles kifizetni, ha egyébként anyagi igényt kíván támasztani a munkavállalóval szemben.
A munkabérből levonásnak
a) jogszabály alapján,
b) a levonásmentes munkabérrészig végrehajtható hatósági vagy bírósági határozat alapján,
c) a levonásmentes munkabérrészig a munkáltató követelésének kielégítése érdekében, a munkavállaló hozzájárulása alapján,
d) előlegnyújtásból eredő követelés kielégítése céljából
van helye.
A törvény alapján tilos az olyan bérlevonás, amely
a) a munkáltató, annak képviselője vagy közvetítő személy javára szolgál annak ellenértékeként, hogy a munkavállaló munkaviszonyt létesítsen, vagy azt megtartsa;
b) a törvénytől eltérő megállapodáson alapul, mivel e szabályok kógensek./

164. § A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.

/A törvény a munkabér védelmére vonatkozó szabályokat lényeges változtatások nélkül átveszi a hatályos Mt. szabályozásából. Eltérés a korábbiaktól, hogy a törvény néhány olyan szabályt, amelyek az átutalással történő bérfizetéssel idejét múlttá váltak, csak az egyébként ma már ritka készpénzzel történő bérkifizetés esetére tart fenn.
Amennyiben a munkáltató jogalap nélküli kifizetést teljesített,
a) 60 napon belül azt önmagában a jogalap nélküli kifizetés tényére hivatkozással visszakövetelheti;
b) 60 napon túl a jogalap nélküli kifizetés tényére hivatkozás mellett is csak akkor, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát - az adott helyzetben általában elvárható magatartás tanúsítása mellett - fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.
A jogalap nélkül kifizetett munkabér visszakövetelése iránti igényt a munkáltató bíróság előtt érvényesítheti [Mt. 285. § (1) bek.]; fizetési felszólítással csak akkor élhet, ha a követelés mértéke a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát nem haladja meg [Mt. 285. § (2) bek.]./

Üdv.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: Elektronikus bevallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég