Adófórum

Adózási és számviteli információk

látványsport-apeh értesítés

TAO

HozzászólásSzerző: anikon » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

kedves fórumozók!

Az apeh 2011 évünket ellenőrzi. A látványcsapatsport támogatásról az igazolást és a banki kivonatot 2013 január 09-én adtam be az apeh-hoz. Most adóhiányt akar megállapítani a revizor, hogy nem volt bent időben. Úgy tudom, hogy régen nem volt jogvesztő a késedelem. Tudtok erről valamilyen tájékoztatót küldeni? Esetleg apeh állásfoglalást?
Várom a segítséget:Anikó
anikon

HozzászólásSzerző: Szilvike781 » kedd máj. 14, 2013 8:21 pm

Előadáson is erről volt szó! / Nyíregyháza/
Szilvike781

HozzászólásSzerző: charlotte0831 » kedd máj. 14, 2013 8:27 pm

2011.09.05-én letölthető dokumentumként jelent meg, linken:

http://nav.gov.hu/nav/regiok/eszak_alfold/eszakalfold/aktualis/latvanysport.html?query=l%C3%A1tv%C3%A1nysport%20t%C3%A1mogat%C3%A1s
charlotte0831

HozzászólásSzerző: anikon » szer. máj. 15, 2013 10:03 am

nem voltam nyíregyházi előadáson, de a revizor mindenképpen jogtalannak tartja az adókedvezmény igénybevételét,amiért később nyújtottam be az apeh-hoz az igazolást és a bankbizonylatot.
Ezért kérném nagyon a segítséget, hogy volt-e ilyen esetetek, és van-e erre vonatkozóan állásfoglalás.
anikon

HozzászólásSzerző: charlotte0831 » szer. máj. 15, 2013 10:10 am

Elküldtem a linket,nav honlapjáról, leírták a sorrendet, először az igazolások benyújtása, utána a kedvezmény igénybevétele, gondolom, már mennyire feszült az idegrendszered, megértelek...
charlotte0831

HozzászólásSzerző: anikon » csüt. máj. 16, 2013 8:47 am

köszi a választ charlotte! sajnos ez még mindig nekem rossz.
anikon

HozzászólásSzerző: BaraMa » csüt. máj. 23, 2013 7:52 pm

Szia!

A NAV honlapon van egy összefoglaló 2012.06.19-i dátummal. Ebben ez szerepel:

4.) A támogató értesítési kötelezettsége

A Korm. rendelet 2011. december 17-től módosított 7. § (1) bekezdésének a) és b) pontja alapján a támogatási igazolásban szereplő összeg átutalását követően a támogató 8 napon belül köteles értesíteni az állami adóhatóságot. Emellett az adózónak a támogatási igazolás másolatát és az átutalás(oka)t igazoló banki bizonylat(ok)at is meg kell küldenie. Az értesítési kötelezettség teljesítése céljából használható a Nemzeti Adó-és Vámhivatal által erre a célra rendszeresített formanyomtatvány is (www.nav.gov.hu/Letöltések/Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták/Értesítés a látvány-csapatsportok támogatásáról).

A támogatási igazolás másolatának és a banki bizonylat(ok)nak a rendelkezésre bocsátása az adókedvezmény érvényesítésének feltétele [Korm. rendelet 7. § (2) bekezdés]. Érdemes továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy az értesítési kötelezettség késedelmes (8 napon túli) teljesítése esetén az adózó az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 172. § (15) bekezdése alapján 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Tehát a késedelmes bejelentésért mulasztási bírság szabható ki, de az adókedvezmény a fenti iránymutatás szerint érvényesíthető!

BaraMa

HozzászólásSzerző: anikon » pén. máj. 24, 2013 3:21 pm

Köszönöm BaraMa!
Én is ezt mondtam a revizornak, de ők nem így értelmezik. Az NGM-től kérek tájékoztatást, esetleg állásfoglalást.
anikon

HozzászólásSzerző: kaloczy » szomb. máj. 25, 2013 12:35 pm

Anikó, nem akarlak elkeseríteni, de én nem úgy értelmezem a BaraMa által betetteket, hogy Te szeretnéd :-(((
Az én olvastomban a fenti idézet azt jelenti, hogy csak akkor állíthattad volna be TAO csökkentő tételként az összeget, ha a bevallás beadásáig beküldöd a NAV-ba a papírokat. És akkor figyelhet be a mulasztási bírság, ha a papírok 8 napon túl, de még a bevallás beadás előtt bekerülnek a NAV-hoz :-((( Nálad viszont a papírok a bevallás beküldésekor még közel sem voltak beküldve :-((( Ezért mondja a revizor - szerintem sajnos jogosan, - hogy nem voltál jogosult a csökkentő tétel beállítására.

(És ez nem új, utólagos kitalálás, mert nekünk is volt ilyen kedvezményünk, és már 2011 december végén tudtam, hogy ezt be kell küldeni. Akkor még nyomi nem volt hozzá, egy pár soros levelet kellett írni....)
Zsuzsa
kaloczy

HozzászólásSzerző: palmika » szomb. máj. 25, 2013 8:38 pm

Vedd elő a 2011 évi HVg-t, jagy valamely szaklapot és olvasd át az akkor hatályos ide vonatkozó részt.

Ezek a ma hatályos szövegek.
22/c
(3) b) a támogatás és a kiegészítő sportfejlesztési támogatás átutalásának megtörténtét az állami adóhatóság részére - a (3d) bekezdés figyelembe vételével - bejelentse.

(3d)392 Az adózó a támogatás és a kiegészítő sportfejlesztési támogatás kifizetésének tényét - annak pénzügyi teljesítésétől számított 8 napon belül - az állami adóhatóság részére bejelenti. A bejelentés elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Ezek alapján igaza van a NAV-nak, de ezek az utolsó módosítások most kerültek bele.
Nézd meg a 2011.dec 31-én hatályos szöveget, ott ír-e jogvesztést.
palmika

Következő

Vissza: TAO