A közvetitett szolgáltatás bevétele nem annyi általában, mint a rá jutó költség.Az IPA bevallásban azt állítod be , amit a 8-asokon nyilvántartasz. Ha ellenőriznek, neked azt kell bizonyítani, hogy továbbszámláztad, erre nem csak a számla, hanem a szerződés is bizonyíték lehet. Gondolom az árbevételnél is külön könyveled. Nem hiszem, hogy attól függ a bizonyítás, hogy ezt a számládra ráírod-e. Ez a tény nem befolyásolja az IPA bevallásodat!
Üdv: Éva
Szia!
Csak megerősítésben tudok segíteni, (M. Évával ellentétben) hogy jól gondolod a számlából ki kell derülnie hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz, de hogy ezt utólag hogyan lehet pótolni fogalmam sincs: Számviteli levelekből idézek:
"Tartalma szerint egy-egy szolgáltatás akkor minősül közvetített szolgáltatásnak, ha azt az adóalany saját nevében, de más javára rendeli (vásárolja) meg, és a szolgáltatást változatlan formában részben vagy egészben "továbbadja", továbbszámlázza. Az adóalany tehát az adott szolgáltatást nem saját teljesítményéhez használja fel, hanem a szolgáltatás tényleges igénybe vevője az adóalany megrendelője. Az adóalany "beékelődik" a szolgáltatást ténylegesen nyújtó, illetve az ezt fogadó fél közé. Ennek a beékelődésnek - közvetítésnek - meg kell nyilvánulnia a számlázási kapcsolatokban is. A szolgáltató tehát az adóalanynak mint a szolgáltatás megrendelőjének számláz, mivel jogi értelemben vele áll kapcsolatban, az adóalany pedig ezen teljesítményt továbbszámlázza megrendelőjének, a szolgáltatást ténylegesen igénybe vevő félnek. A "változatlan formában történő továbbszámlázás" fogalom feltételezi, hogy az adóalany közvetítőként jár el a szolgáltatás tényleges nyújtója és a szolgáltatás tényleges igénybe vevője között, mivel azt saját nevében más javára rendeli meg. A szolgáltatást ténylegesen nyújtó a szolgáltatás fizikai teljesítését ugyan az adóalany megrendelője felé teljesíti, azonban a teljesítést az adóalany ismeri el, így a szolgáltatás tényleges nyújtója az adóalanynak számláz.
Részben és változatlan formában történik a vevő javára megrendelt és ténylegesen a vevő által igénybe vett szolgáltatás továbbadása abban az esetben is, ha az adóalany több megrendelőnek közvetíti ugyanazt a neki számlázott szolgáltatást. Természetesen, a szolgáltatás tényleges nyújtója által az adóalany részére számlázott összegnél nagyobb összeggel ilyenkor sem csökkenthető az adóalanynál a nettó árbevétel.
A tartalmi kritérium teljesülését a megrendelővel - írásban - kötött szerződés, illetve az ügylet lényegi tartalma alapján lehet megállapítani. Másként fogalmazva, a megrendelővel kötött szerződés támasztja alá egy-egy szolgáltatás közvetített szolgáltatásként való minősítését.
Annak, hogy közvetített szolgáltatásról van szó, ki kell derülnie - a szerződésen felül - az adóalany számlázási, nyilvántartási rendjéből is. A definíció szerint ugyanis a közvetítés tényének a számlából is egyértelműen ki kell tűnnie. Amennyiben az adóalany saját teljesítménye mellett általa vásárolt szolgáltatást is értékesít - azaz közvetít -, azt a számlában elkülönítetten kell megjeleníteni. Nem törvényi feltétel azonban, hogy az adózó az igénybe vett szolgáltatást azonos összegben számlázza tovább megrendelőjének."
Üdv Erika
Erika! Biztos igazad van, de azt, hogy rá kell írni, ezt nem találom a válaszodban. Az igazság az, hogy én külön számlán számlázom a közvetített szolgáltatásokat (energia), mert a leolvasás ideje miatt máskor készülnek, a progim pedig jó helyre kontírozza. Az ügyfelem tudja a szerződéséből, hogy melyik szolgáltatótól vásárolom neki, nálam pedig a nyilvántartási rendből kiderül. Én úgy értelmezem az általad leírtakat, hogy külön sorban hozva egy számlán már elkülönítés, ha a szövegből kiderül.A kérdésfelvető által idézett " " szöveg egy lehetőség szerintem, de arra, hogy ez csak így fogadható el, én nem találtam rendelkezést.Remélem a fórumtársak majd segítenek, mert k-eva dilemmáját csak növeltük!
Legyen jó napotok! Üdv:Éva
Szia!
Egyáltalán nem biztos hogy igazam van, a Számviteli Levelek sem tévedhetetlen rólam nem is beszélve ::)) , én is kiváncsi vagyok a többiek véleményére
Üdv Erika
Sziasztok!
A számlából is, és a szerződésekből is ki kell derülnie, hogy közvetített szolgáltatás. De nem azt írja, hogy a számlára rá kell írni. Persze az a tuti, de ha már nem így volt, akkor szerintem az is megoldás, ha a saját pld. mögé rakra a továbbszámlázott szolgáltatás számlamásolatát, bejelölve rajta, hogy mit számlázott tovább. Remélem, érthetően írtam.
Böbe
Sziasztok
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat ! Azt nem mondom, hogy megnyugtattatok !
A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy alvállalkozó igénybe vehető (követített szolgáltatás) és a számlának is tükröznie kell ezt. A szerződésekkel nincs is baj ! A számla összege viszont nem került megbontásra közvetített szolgáltatásra és saját szolgáltatásra. Ezért kellett volna rávezetni azt a bizonyos mondatot. Hát ez lemaradt !
Megfogadva Böbe tanácsát, most majd párosítom a közvetített szolgáltatás számláit a kimenő számlákkal.
További jó munkát kívánok !
Üdv. Éva
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég