Adófórum

Adózási és számviteli információk

TEÁOR besorolás Sos!

Adatszolgáltatás

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: eysan1986 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Kérlek segítsetek. A nyomdától kaptunk egy számlát azzal a címmel, hogy digitális nyomás hozott papírra. Ezek tulajdonképpen szentképek és képeslapok, amelyeket a cég "házalva" személyes megkeresés útján számla ellenében szeretne értékesíteni.

Kérlek segítsetek, hogy ehhez milyen tevékenységi kört kell felvennünk és a számlára mit írjunk, hogy elkerüljük pl. a termékdíjat?

Tulajdonképpen ezt egy termékközvetítés.

Köszönöm,

Eysan
eysan1986

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: szaboicus » pén. ápr. 05, 2013 12:28 am

Szia!
A kérdésed nem is annyira 1x-rű!!!
Ez nem termék közvetítés.
Sajnos ebben az évben nem volt termékdíjasom,
DE Kb.Az alábbi kérdéseket tenném fel:

Azt kellene először is megnézni,hogy honnan van a NYOMDÁNAK ÁTADOTT papír?és mennyi kg,vagy q-a???
Mo.-i cégtől vásárolt?-vagy külföldről???
A papír vásárlásakor milyen nyilatkozatot tett a cég?

Ha Mo-i a papír számla(ák),akkor az(ok)t alaposan át kell nézni,mi van a számlá(k)ra írva!!???
MERT LEHET RAJTA TERMÉKDÍJ IS!!!Pl 20,-FT/kg????

A papír átadásával a nyomdának Termék előállítása valósult meg!!!
Az sem mindegy,hogy MILYEN Terméket készíttettetek a nyomdával?
A szentképek saját tervezésűek,v, reprodukció?
A Nyomdának átadott =a "hozott papírra"-nál milyen nyilatkozatot írtatok alá??
§???......pl,=
A szentképeken kívül van-e rajta vmilyen szöveg(ima),v, reklám?reklámoz-e? vmit?
A nyomda milyen részfeladatokat vállalt a(előkészítés,-grafikai tervezés,stb,.... késztermék elkészítésénél?
Mennyi kg-volt a nyomdának átadott papír?
Ebből mennyi lett a késztermék kg-ban?,
A vágási,és egyéb hulladékkal mi lett?
Ha ezekre a kérdésekre tudod a válaszokat, akkor már tudni fogod hogyan is állsz a TEÁOR-ral,és termékdíjjal.
szaboicus

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: eysan1986 » vas. ápr. 07, 2013 9:20 am

Szia! Köszönöm,hogy válaszoltál.

Ferenc pápás szentképek eladásáról van szó, egy ki szentkép 7×12 cm méretű,a hátulján pedig van egy idézet. Semmi reklám, gazdasági szöveg nincsen rajta.

Mi Ausztriában szoktunk írószert vásárolni,a Metroban. Ott vettük meg azt a nyomtatáshoz szükséges papírt is, amit aztán elvittünk a nyomdába. A metro-s számlán semmilyen termékdíjas szöveget nem találtam.

A nyomda 2,5 Ft+áfa/db áron nyomtatott ki egy képet.(Az eredeti képet Vatikánból küldték, van engedély a sokszorosításra). A számlára az a szöveg került, hogy digitális nyomás hozott papírra. A nyomda nem adott semmilyen termékdíjas papírt.

Na most mi ezeket a képeket 10 ft+áfa/db áron szeretnénk értékesíteni plébániáknak. Az apeh környezetvédelmi termékdíjas információs füzetében megtaláltam, hogy a nyomtatott fénykép után nem kell fizetni, semmi gazdasági reklám nincsen rajta.

Kértem állásfoglalást a KSH-tól, hogy ez most akkor milyen tevékenységi kör alatt lehetséges, de még nem válaszoltak.

A nyomda számláját igénybe vett szolgáltatásként kezelem, az értékesítést pedig sima belföldi értékesítésként. A termékdíjjal nem foglalkozom.

Nagyjából igyekeztem leírni,hogy mi ez a dolog, 10.000 db képről van szó, szóval pénzügyileg sem nagy tétel, de szeretném ha minden rendben lenne.

Tudnál segíteni?

Köszönöm, Eysan
eysan1986

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: szaboicus » kedd ápr. 09, 2013 9:37 pm

Szia!
Az alábbi tevékenységeket javaslom:
A TEÁOR-besorolásra:
5819 Egyéb kiadói tevékenység=- fénykép, metszet és levelezőlap
- üdvözlőlap
4799 Egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelem=házaló ügynök útján!!!!
Hatósági engedély köteles tevékenység= mozgóárusítás engedélyezése (47.99)
A szentképen van-e =Kiadja XY???
Meg kell nézni, hogy milyen engedély kell még hozzá!!
A beszerzett papír pl=100,és ebből a készárú(kb,90) után fenmaradt (Kb,10)hulladéknak mi a sorsa?
Ezeket is rendezni kell.
Sajnos most csak ennyit tudok segíteni(beteget ápolok).
Üdv:))Icus
szaboicus

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: eysan1986 » szer. ápr. 10, 2013 9:11 am

Szia!
Közben megkaptam a KSH igazolását: 4799 -t kel, felvennem. De ehhez milyen engedély kellene? Személyesen házalva odamegyünk a plébániára és eladjuk a könyvet.
Elhiszi azt valaki, hogy nem keletkezett hulladék?
A számlára mit kellene ráírni? Elég ha nyomtatott fénykép értékesítése 7*12 cm mérető vagy vmi vtsz, szj számot is rá kell írni? (db, nettó, áfa, bruttó stb. ráírtam)
Köszi

eysan1986

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: szaboicus » csüt. ápr. 11, 2013 4:40 pm

Szia!
Értem,hogy neked csak a saját kérdéseid a fontosak, de hogyan vársz segítséget,ha a kérdéseimre nem válaszolsz?
A 4799-hez =Hatósági engedély is kell!
A székhely szerinti önkormányzat(járás)jegyzőnél kellene érdeklődni a mozgóárusítás több településen feltételeiről.
Szerintem az 5819 Egyéb kiadói tevékenységet(fénykép, metszet és levelezőlap)
is fel kell venni.
Ha a fényképekre nem került feltüntetésre az, hogy
KIADJA: ........engedély alapján XY. Kft. 2013. akkor a
számlákra kellene felírni= fénykép értékesítés(xy engedélye alapján!!)
méret (7*12).
Ha a 27%-os áfás akkor nem kell vtsz- számot ráírni.
szaboicus

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: eysan1986 » pén. ápr. 12, 2013 9:17 am

Szia! Köszönöm szépen, hogy segítesz, nagyon hálás vagyok! Már kezdek beleőrülni ebbe az egész hülye ügyletbe, mert már egyetlen egy szentkép sincsen, az összes el lett adva.
Ma kaptam egy újabb állásfoglalást a KSH-tól, mely szerint ezeket a tevékenységeket kell felvennem:

4649 Egyéb háztartási cikk nagykereskedelme m.n.s (ha plébániáknak)
4762 Újság.papíráru kiskereskedelem (ha magánszemélynek)

Tehát a 4799-es nem kell. De amit te írtál 5819-est azon gondolkodom. Megnéztem a szentkép hátulját csak egy idézet van rajta, semmi olyan, hogy ki adta ki, hol készült stb. Ezek a képek Rómából lettek hozva, ott lett megvéve és itthon pedig a nyomdába lett egyszerűen sokszorosítva.

A számlákat már mind megcsináltam, ki is fizették az összeset, tehát ez az egész ügylet lezárult (remélem egyszer és mindenkorra és az ügyvezető nem fog több ilyen hülyeséget kitalálni, mert egyébiránt közúti fuvarozással foglalkozunk:))

Tevékenységeket felvettem, a KSH által ajánlottak nem engedélykötelesek.

Azon aggódom, hogy akkor minden rendben lesz-e így egy esetleg ellenőrzéskor? Egy szentképet lefénymásoltam azért, hogy meglegyen miről is volt szó. Számlák megvannak, most már másra nem tudok gondolni.

Köszönöm, ha válaszolsz! Eysan
eysan1986

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: szaboicus » pén. ápr. 12, 2013 1:06 pm

Szia!
Látom mindenkinél vannak "Jó" ötletekkel rendelkező ügyvezetők.
Ebben csak a könyvelőnek van "jó" feladata.
Utólag tedd rendbe,amit előre le kellett volna tisztázni.
Pl:
Írtad,hogy kaptatok a "szentkép" sokszorosítására,eladására engedélyt.
Ki adta ezt az engedélyt?
Mit tartalmaz az engedély?
Ha megnézel pl.1 képeslapot azon rajta van a cég neve aki készítette=KIADJA!!!:)
Jogdíjas-e? Vagy szabadon terjeszthető?
Ezeket kell körbejárni.

szaboicus

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: eysan1986 » pén. ápr. 12, 2013 1:41 pm

Mégegyszer nagyon köszönöm, hogy segítesz! "Nagyítóval" átvizsgáltam a képeket és nincs rajta semmi szöveg, hogy ki adta ki, hol készült, csakis kizárólag az elején van egy Ferenc pápás kép, a hátulján pedig egy idézet, semmi apró betűs. Az engedélyt a Vatikáni magyar államtitkártól kaptuk és csak egy sima szöveg, hogy engedélyt ad a képek sokszorosítására.'szabadon terjeszthető.
Szeretném már végre elfelejteni ezt az ügyet:)
eysan1986

TEÁOR besorolás Sos!

HozzászólásSzerző: eysan1986 » pén. ápr. 12, 2013 4:00 pm

Szia!
Azt hiszem készen vagyok, az engedélyt csak úgy írta az ügyvezető, a képek valójában az internetről lettek levéve...Pfff...
Mit csináljak, kérlek segíts!
eysan1986

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás