Adófórum

Adózási és számviteli információk

Átvett könyvelés nyitó tételei

Számvitel

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: stamasi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

2007-től vállaltam el egy cég könyvelését, és most kaptam csak meg a 2006-os bizonylatokat. 471-en követel tétel van, nem lett kiírva a bér decemberben. Ilyenkor mi a teendő, írjam ki májusban? Mivel a pénztár már naprakész (egy nyitó egyenleget bediktáltak). Továbbá azt is látom, hogy 2006.  november-december hónapban mínuszban volt papíron a pénztár, dec. 31-i záró pozítiv lett. Nálam ilyen még nem volt. Ezzel kell valamit tenni?

Köszönettel:

Szilvia 

 

 

 

 

 

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: ketge » pén. máj. 11, 2007 1:07 pm

Szi stamasi!

Ha decemberbe nem volt kiírva a bér, valószínű, hogy januárba lett kifizetve. Mi van a januári pénztárba? Ott nincs bérfizetés? Én semmiképpen nem írnám ki májusban. Adminsztrációs hiba mindég előfordulhat, módosítani kell a pénztárkönyvet. A javítást át kell vinni minden hónapon. Legfeljebb megkérdezik egy ellenőrzésnél miért nem tünt fel, hogy nem egyezett a pénzkészlettel.

A okt., nov. negetív pénzel te nem tudsz semmit tenni. Az előző könyvelőt kell megkérni, hogy technikai tagi kölcsönt tegyen be, amit kivesz decemberben. A mérlegtételeken nem véltoztat, csak a forgalmat módosítja. 

Üdv ketge 

ketge
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: validitas » pén. máj. 11, 2007 1:19 pm

Szia Szilvia!

A bér kifizetését mindenképpen akkorra kell tenni, amikor az megtörtént. Nem lehet májusban. Az előző év negatív pénztára nem a te problémád, az előző könyvelőé, bár a tulajdonosnak felhívnám a figyelmét erre a problémára. 

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: stamasi » pén. máj. 11, 2007 3:43 pm

Szia ketge!

 A januári pénztárba nincs decemberi bérfizetés, mivel január 01-től én csinálom a pénztárt. A nyitó egyenleget megmondta az előző könyvelő. Bizonylatokat, csak most adott át. Nem feltételeztem, hogy ha át ad egy céget, akkor nem írja ki a bért dec. 31-én. A probléma az, hogy visszamenőleg nem tudom, hogy irhatnám ki, mivel vezetve van kiadási- és bevételi bizonylat kézzel, valamint ha beírnám jan. elejére, akkor a 2007. évi pénztár menne minuszba.

Kösz. stamasi 

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: ketge » pén. máj. 11, 2007 4:44 pm

SziaSzilvi!

Az, hogy te 01.01 ével vetted át a könyvelést az még nem jelenti azt, hogy a 12 havi bért decemberbe kell kifizetni, mert a cég folyamatosan működik attól, hogy új a könyvelő. Akkorra kell kiírni, amikor ténylegesen kifizették, még akkor is, ha emiatt 01. hóra tagi hitelt kell utólag betenni. A kiadási pénztárbizonylatot megírhatod később is de megjegyzésként írd bele, hogy adminisztrációs hiba történt.

Készen van már a mérleg? Kaptál főkönyvi kivonatot? Abből egyértelműen kiderül ki van e fizetve. Ha a főkönyvi kivonatban k egyenlege van a 4711-nek akkor rendezned kell a pénztár javításával.

üdv, ketge 

 

ketge
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. máj. 11, 2007 5:06 pm

Nem kell automatikusan kiírni decemberre. Egy teljesen legálisan, "normálisan" működő vállalkozásnál ez nem is kivitelezhető, hiszen a hónap utolsó napjáig nem ismerjük a jelenléti ívek tartalmát sem, így nem készíthető el a bérszámfejtés csak másnap, tehát a bérek sem fizethetőek ki.

Az előírást a hónap utolsó napjával, mint teljesítési dátum kell könyvelni. Ha minden kifizetésre került és senki nem áll elő követeléssel, ugyanakkor stimmel a pénztár egyenlege, de mégsem jó a 471 valamint nem rendelkezünk más információval, mert az előző könyvelők nem végezték rendesen a munkájukat, akkor egyéb vagy rendkívüli eredményként kell leírni. Ha ki tudjátok fizetni, akkor természetesen fizessétek ki.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. máj. 11, 2007 7:59 pm

Minden vállalkozásnál "rendezetlen" a 471-es számla december 31-i fordulónappal. A számviteli politikában (a pénztárszabályzatban) rögzíteni kell a bérek kifizetésének napját, amely a következő hónap valamelyik napja. (egyébként a bérfizetés napját a munkaszerződésben , vagy a dolgozónak kiadandó tájékoztatóban is kötelező megjelölni). Ezért a december 31-i mérlegfordulónapi egyenleged a bérkifizetési főkönyvi kartonon a december hónapra előírt, de a következő hónap meghatározott napján kifizetendő nettó bér összege lesz. Ha a decemberi bér a következő év januárjában sem lett kifizetve, akkor feltehetően likviditási gondjai vannak a cégnek és szabálytalanul, de nem fizette ki a dolgozói bérjárandóságát. Ha pedig kifizette a bért januárban és csak "elfelejtette" lekönyvelni a pénztárba, akkor is kell rendelkeznie a cégnek a dolgozók által aláírt bérjegyzékkel, amivel igazolni lehet a pénzt átadását ,ill. átvételét. Amennyiben nincs aláírt bérfizetési jegyzék, akkor az összeg sem kerülhetett kifizetésre. Ezt kéne legelőször is tisztáznod.

Amennyiben a dolgozók átvették a járandóságukat és a pénztárkönyvben ez nem lett kiadásba helyezve, én utólag semmiképpen sem javítanám a pénztárkönyvet, mert nagyon sok idő telt el azóta, sok-sok napi pénztárjelentést kéne átmódosítani. Ez viszont kérdésessé teszi a cég pénzügyi fegyelmének helyességét, hiszen több hónapon keresztül nem vették észre, hogy nem egyezik a készpénz?  Május hónapban tenném kiadásba a bérösszeget. Ezért még nem fogják a fejeteket venni.  

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: ketge » szomb. máj. 12, 2007 4:37 am

Szi madora!

Feltételezve, hogy ez egy viszonylag kis cég ( nagyobb cégeknél kissebb a valőszínűsége egy ilyen hibának), kicsi az esélye annak, hogy napi pénztárjelentést készítenek.

Ha havi pénztárjelentésük van, akkor én mindenképen 01 havit javítanám, hiszen a bér feltételezhetően ki lett fizetve januárban. 4 havi nyitó és záró tételt kell javítani az nem sok. Midenképp a valós képet mutatja. Hogy milyen a cégnek a pénzügyi fegyelme? Valószínű a házipénztár a vállalkozó zsebe.

űdv, ketge 

 

ketge
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. máj. 12, 2007 2:00 pm

Ha havi pénztárjelentést készítenek, akkor is folyamatosan vezetik a pénztárkönyvet, csak egy hónapban egyszer zárják le azt. Tehát minden nap látszik, hogy pénztárhiány van, ha a nyitóból levonják az aznapi kiadásokat és hozzáadják a bevételeket. Igaz, hogy pár tételt kell csak javítani papíron, de a pénzügyi fegyelem igencsak kétségessé válhat. Lehet, hogy talán nincs is kifizetve a bér, mintahogyan az előző hozzászólásomban írtam. Meg kell feltétlenül nézni, hogy van-e a dolgozók által aláírt átvételi elismervény (vagy aláírt bérkifizetési jegyzék).
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Átvett könyvelés nyitó tételei

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. máj. 16, 2007 1:15 pm

Mint már említettem a könyvelést január 01-én vettem át. A pénztárat január 01-től ugye vezetni kellett. A nyitó egyenleget (decemberi zárót) az előző könyvelő közölte a tulajdonossal, ez alapján lett minden könyvelve. Jelen pillanat a megadott nyitó adat szerint, és a 2007-ben lekönyvelt tételek szerint a pénztár rendben van, naprakész.  Sajnos az előző könyvelő nem volt együttműködő, az előző évi  bizonylatokat a mai napig nem adta át hiánytalanul. Így van az, hogy nem derült ki, hogy a decemberi bérrel mi a helyzet. Bevallom nekem sem jutott eszembe, hogy erre rákérdezzek, mielőtt elkezdem könyvelni a januári pénztárat. De ha rákérdezek, akkor is azt a választ kaptam volna a tulajdonostól, hogy fogalma sincs. A könyvelővel pedig nem tudtam beszélni, mivel ő erre nem volt hajlandó. Egyébként van decemberi bérlista, alá van írva a dolgozók részéről (ezt most kaptam meg). Tehát továbbra is az a problémám, hogy most májusban a 471-es számla  2006. 12. 31-i  követel egyenlegével mit lehetne tenni? A pénztáron januártól nem lehet átvezetni például  az alábbiak miatt:

1. Tagi kölcsönt kéne betenni, ezt jó lenne elkerülni

2. Bevételi, ill. kiadási pénztárbizonylatok vannak (nem gépi!), ezek sorszámozottak.

 

 

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Következő

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég