Adófórum

Adózási és számviteli információk

1,5 milliós kp korlát külföldi

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: palmika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

A véleményetekre lennék kíváncsi:
- cégünket megbüntették, mert osztrák adóalyanynak kp-ban fizettünk 1,5 millió felett árúbeszerzés kapcsán

Én úgy gondolom, ha Tv csak a belföldi, számlanyitásra kötelezettek között, elenérték fejében történő kp átadásokra vonatkozik.

Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?

Előre is köszi.

palmika
palmika

HozzászólásSzerző: vera25 » kedd márc. 19, 2013 11:46 am

Az Art. 38.par. pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózóról beszél. Magánszemély egyértelműen nem tartozik ezen tv. hatálya alá, de ha megfelelően csűrik-csavarják a szavakat, akkor nincs benne a tv-ben, hogy belföldi illetőségűek esetén kell alkalmazni. Eddig én is belföldiekre vonatkoztattam, de lehet, hogy tévesen.
vera25

HozzászólásSzerző: Szávay Viki » kedd márc. 19, 2013 11:47 am

Tapasztalatom ezzel kapcs. még nincs (szerencsére), de ha elolvasod az Art. ide vonatkozó részét, a jogszabály nem nevesíti, h csak a belföldi partnerekre kell alkalmazni a tv-t. Csak annyit ír, hogy más, pénzforgalmi szla nyitására kötelezett adózóval vagy más jogalannyal...
Jogalany jogi értelmezése = személy vagy szervezet, aki, amely jogokat szerezhet, és kötelezettségeket vállalhat. Ebbe beletartozik a külföldi személy / szervezet is, ha szlanyitásra kötelezett.

Szávay Viki

HozzászólásSzerző: KEndre » kedd márc. 19, 2013 2:27 pm

Büntetést megfellebbezném.
Adózónán találsz egy szakmai véleményt: Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 38.§ (2) bekezdését értelmezi, és nem vonatkozik az esetre a kp.-szabály.

Azért kíváncsi leszek a végeredményre...
KEndre

HozzászólásSzerző: palmika » kedd márc. 19, 2013 4:35 pm

Az a gond, hogy nem vagyok előfizető az adózonán...

DE: art 38
"(2) A ----belföldi ----jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek - ideértve az egyéni vállalkozót is - (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó)"

egyértelműen nevesiti, hogy csak a BELFÖLDI ... kötelezett számnla nyitásra.

Én ebből kifolyólag mondtam, hogy külföldi felé nem áll a kp korlát.

(3a) Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében ----más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak ----

Lehet, hogy csak túlbuzgó volt a revizor? Majd kiderül..
palmika

HozzászólásSzerző: kriszta4 » kedd márc. 19, 2013 5:07 pm

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Foigazgatósága Tájékoztatási FoosztályÁTÓL.
„Az adózás rendjérol szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) január elsejétol hatályos 38. § (3a) bekezdése szerint a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerzodés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés - általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt - ellenértékeként, szerzodésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.

Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése szerint a belföldi jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkezo gazdasági társaságnak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek - ideértve az egyéni vállalkozót is - (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.

A fenti korlátozás tehát csak és kizárólag a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti készpénzforgalomra vonatkozik. Mivel az idézett jogszabályhely értelmében a külföldi partner - belföldi adóalanyiság hiányában - belföldi pénzforgalmi számlanyitásra nem lesz kötelezett, így a korlátozás sem vonatkozik a két partner egymás közötti ügyleteire.”
kriszta4

HozzászólásSzerző: palmika » kedd márc. 19, 2013 7:58 pm

Kriszt, van esetleg ehez linked?
palmika

HozzászólásSzerző: Szávay Viki » kedd márc. 19, 2013 8:20 pm

-
Szávay Viki

HozzászólásSzerző: palmika » kedd márc. 19, 2013 8:54 pm

Elnyelvtanozhatunk ezen is, mint más törvényeken. eddig eszembe se jutott, hogy kéne egy nyelvész diploma is a szakmánkhoz .... :-)

Az a rész amire Te gondolsz, kiemelve : "vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján"

itt szerintem arra gondol, ha 3. féltől vásárolsz, de nekem fizetsz. Ha ez a harmadik fél külföldi de Te és én belföldi számlanyitásra kötelezettek vagyunk a pénzforgalom köztünk van, akkor él a 1,5 milliós határ.

"(3a)323 Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés - általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt - ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást."
palmika

HozzászólásSzerző: kriszta4 » kedd márc. 19, 2013 9:12 pm

Ez a NAV válasza egy elektronikus levélre. Ha gondolod privátban átküldom a kérdéssel együtt.
kriszta4

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás