Adófórum

Adózási és számviteli információk

helyi iparüzési adónál anyagköltség

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. máj. 10, 2007 7:01 pm

Én inkább ezt a választ "fogadom el" Üdv:Napraforgó
Napraforgó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. máj. 10, 2007 7:03 pm

Köszönöm! :)
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. máj. 10, 2007 8:09 pm

Többször elolvastam Zsolt válaszát: "Amikor az adózó tulajdonában van a jármü, akkor a tankolásról bizonylattal kell elszámolni, nem pedig nyilvántartással....." Tehát szerinte nem lehet levonni az alapból.   

adotanacs

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. máj. 10, 2007 8:11 pm

Az nem bizonylat, hanem nyilvántartás.
adotanacs

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. máj. 10, 2007 8:14 pm

Ha figyelmesen elolvasod, amit írtam, akkor látni fogod, hogy én se állítottam mást.
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: erdoapolas » pén. máj. 11, 2007 5:56 am

Sziasztok! A kérdést én tettem fel Zsoltnak, mert már nagyon sokszor vesézgettük ezt a témát, sokan sokféle gondolatmenettel. Sok vállalkozót keményen érint, de főleg a fuvarozókat. Zsolt válaszával csak megszerettem volna erősíteni , hogy sajnos nem csökkenthető az IP.adóalapja ha nem számlával költségelünk. Ezt egy korábbi alkalommal már írtam, aminek az alapja az volt hogy egy vállalkozó éppen fuvaros, menetlevél elszámolást használt, az önkormányzet adócsoportja  bekérte ellenőrzésre, és még jogi úton is elutasították, nem vonható le. 2000 -ig még alkalmazhattuk. Üdv: Marcsi
erdoapolas

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. máj. 11, 2007 7:13 pm

Szerintem akár anyagköltség, akár nem, ha én egy elszámolást készítek, amely a könyvelés alapja, ez lehet hatással a költségre vagy bevételre  (pl:kés.kamat),  az "számviteli bizonylat"... röviden:bizonylat...
Napraforgó

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. máj. 11, 2007 9:05 pm

Gépjármű használat elszámolása
  •             Gépjármű használat elszámolása
      2004.07.05. 15:16

A járművek minősítésében alapvető szabály, hogy személygépkocsi általában nem minősül kizárólag üzemi célú járműnek (kivéve személy taxi szolgáltatást végző, illetve bérbeadási célú személygépkocsi) amelynek következményeként a kizárólag üzemi célú járművek költségeinek elszámolására vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatók a személygépkocsikra. Az szja törvény szerinti saját tulajdonú jármű fogalomköre kiterjed a házastárs tulajdonában lévő járműre is

Az egyéni vállalkozó is, miként minden önálló tevékenységet folytató magánszemély, a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát a személyi jövedelemadó törvény idevonatkozó szabályainak betartásával, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvénnyel igazolja.

A járműhasználat költségelszámolásának alapja a járművenként vezetett útnyilvántartás, kivéve azt az esetet, amikor a vállalkozó a személygépkocsi után egész évben megfizeti a cégautó adót, illetőleg, ha a havi ötszáz kilométer "átalány-elszámolást" választja.

A járműhasználat költségeinek elszámolása mellett külön a kötelező úthasználati díj is elszámolható költségként az üzleti célú futásteljesítmény arányában.

Az egyéni vállalkozó a saját tulajdonában vagy házastársa tulajdonában lévő járművét üzleti célból használhatja, a jármű használatával kapcsolatban elszámolhatja az üzemanyagköltséget, amelyet választása szerint:

1. az üzemanyag-fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagár alapján, vagy
    2. a számlával igazolt üzemanyag-vásárlással (ebben az esetben a futott üzleti célú kilométer alapján kimutatható, az adott járműre jellemző üzemanyag felhasználási norma figyelembe vételével mért fogyasztás, és a számla szerinti felhasználásnak összhangban kell lennie)támaszthatja alá.

Az üzemanyag-felhasználás számításának módszerét negyedévente lehet változtatni, és a negyedév első napján választott módszert kell az adott negyedév egészében alkalmazni.

A jármű fenntartásának, javításának és felújításának költsége számlával, bizonylattal történő igazolás alapján számolható el.

TISZTELT FÓRUMOZÓK! A FENTIEKET HOGYAN  KELL /LEHET ÉRTELMEZNI ???  (a negyedéve számítás természetesen 2006-tól havi) ANYAGKÖLTSÉG VAGY NEM ANYAGKÖLTSÉG ???

• Üdv:Napraforgó

• Napraforgó

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. máj. 12, 2007 7:10 am

Szia Napraforgó!

Az általam idézett számviteli levelekben szereplő kérdés is egyéni vállalkozóról szól, s a következő megállapítással zárul: "Mivel a helyi adókról szóló törvény nem határoz meg külön nyilvántartásvezetési kötelezettséget, hanem támaszkodik a SZJA-törvényben szereplő nyilvántartás-vezetési, elszámolási szabályokra. Az SZJA-törvény alapján elsimert kalkulált anyagköltség is csökkenti a nettó árbevételt a helyi iparűzési adó alapjának megállapítása során." Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. máj. 12, 2007 8:03 am

Tudom, hogy nagyon sok estben a fehér is fekete, de ezt ép ésszel sehogy sem tudom felfogni. A tehergépkocsi gázolajjal üzemel, ami anyag. Attól, hogy norma alapján számolja el, még nem lesz belőle munkadíj v. egyéb.
    HIDNA

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók