Adófórum

Adózási és számviteli információk

helyi iparüzési adónál anyagköltség

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Tegnap Marcsi feltette a kérdést Ruszin Zsoltnak azzal kapcsolatban, hogy az iparüzési adó alapjának meghatározásánál anyagköltség-e az egyéni vállalkozó által számla nélkül elszámolható üzemanyagköltség. Válaszában egyértelmüen azt irta, hogy nem. Nem régen olvastam valahol, hogy ez levonható, de nem találom hogy hol. Még örültem is neki, hogy végre ez le van irva. Vagy álmodtam volna? Nekem még nemzetközi fuvarosomat is érinti a dolog, ami nem kis összeget jelent. Mi a véleményetek róla? Üdv. Ani  
adotanacs

HozzászólásSzerző: kati1012 » csüt. máj. 10, 2007 3:39 pm

Szia Ani!

Nekem az egyszeres programom egyéb költségbe rakja, nem anyagköltségbe. Ezen én is el gondolkodtam, hogy jó ez így? Ha belegondolok abba, hogy a saját dolgozók üzemanyagköltség téritését személyi jellegü egyébbe rakjuk, akkor ez sem lehet más. Viszont ha azt nézed, hogy külföldön tankoló fuvarozók, akik nem tudnak számlát felmutatni, akkor ők tényleg sújtva vannak ezáltal, de ha emlékezetem nem csal, korábban dolgoztam fuvarozó cégnél és ott anyagköltségbe könyveltük.

kati1012

HozzászólásSzerző: HIDNA » csüt. máj. 10, 2007 3:44 pm

Szia! Pl.a fuvarozási tvékenységet végző egyéni vállalkozó választhat, hogy számla alapján vagy norma alapján számolja el az üzemanyagköltséget. Véleményem szerint az anyagköltség fogalmát nem befolyásolja, hogy melyik módszert választja. akár így, akár úgy dönt ez mindenképp anyagköltség. Én legalábbis így kezelem. Ha viszont egyéb egyéni vállalkozónak az APEH által közzétett üzemanyagköltség + 9.-ft alapján számolok el járműhasználatot egyéb termelési költségként kezelem, az iparúzési adó alapját nem csökkentem vele.
HIDNA

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. máj. 10, 2007 3:49 pm

Megtaláltam amit kerestem. Szintén a fórumon idézett Kohmari a Számviteli levelek 2006.május 25-i számából, amely szerint levonható. A saját dolgozónak saját tulajdonu gk-ra kifizetett üzemanyagtérités logikus hogy személyi jellegü kifizetés, de a vállalkozás tulajdonában lévő gk-ba, mg-i gépekbe  a tevékenység végzéséhez elszámolt norma szer.xüzema. ár anyagköltség szerintem. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. máj. 10, 2007 3:51 pm

Szia! Hidna biztosan olvastad Ruszin Zsolt álláspontját a témáról.
adotanacs

HozzászólásSzerző: HIDNA » csüt. máj. 10, 2007 4:07 pm

Sajna nem olvastam. De gondolj bele! A felhasznált üzemanyag attól kell hogy függjön költsénemileg, hogy milyen módszer alapján számolja el?
HIDNA

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. máj. 10, 2007 4:12 pm

Sziasztok!

Én tavaly olvastam erről először a számviteli levelekben. Egyébként a norma alapján számított üzemanyagköltséggel soha nem csökkentettem az iparűzési adó alapját. Persze a számviteli levelek sem jogforrás, de nekem az értelmezésekben sokat segít. Igaz, már többen utaltak rá, hogy ők sem tévedhetetlenek. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. máj. 10, 2007 4:38 pm

Szia Hidna!

Ruszin Zsolt véleménye a vitafórumban "Ma Ruszin Zsolt a Szakmai fórum vendége" alatt olvasható a 27. kérdésre adott 29. számu válaszában. Üdv. Mari

Szerinte csak a bizonylattal elszámolt üzemanyagköltség anyagköltség.

kohnmari

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. máj. 10, 2007 6:36 pm

Szia! Én anyagköltségnek számolom. .. Ha Ruszin Zsolt bizonylatról beszélt, akkor az útnyilvántartás és a hozzá kapcsolódó elszámolás  nem bizonylat??? Üdv: Napraforgó

Elolvastam a cikkét. Hű-ha!

Napraforgó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. máj. 10, 2007 6:58 pm

Nem tisztem Zsolt álláspontját védeni, de szerintem arra utalt, hogy ha valaki állományban lévő személynek útnyilvántartás alapján fizetünk ki költségtérítést, akkor az személyi jellegű egyéb kifizetésként könyvelendő ellenben ha a céges jármű üzembentartásáról van szó, akkor a ténylegesen megvásárolt anyagok, mint az üzemanyag, szélvédőmosófolyadék, olaj anyagköltségnek minősülnek. Ha anyagköltség, akkor elszámolható az IPA alap csökkentéseként. Arra való indokkal, hogy ez az adóköteles tevékenységhez felmerült anyagköltség.

Más megközelítésben: Ha nem kapcsolódik adott személyhez a kifizetés nem lehet személyi jellegű és nem lehet szolgáltatás sem.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók