Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingyen könyvelés

Számlázás

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: Brigitta12 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Van egy-két ismerősöm akinek szívességből beküldöm a bevallásaikat vagy megcsinálom a könyvelésüket, mert nagyon kevés számlájuk van. Pénzt nem kapok érte, csak az én regisztrációm alatt mennek be a bevallások.
Szerintetek lehet ilyet csinálni, vagy mi van ilyenkor adózási szempontból. Biztos másnak is van ilyen, rokonoktól, barátoktól az ember nem mindig kér pénzt.
Eddig nem is foglalkoztam vele, de mostanában több olyan cikket is olvastam ami elbizonytalanított.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Brigitta12

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd jan. 29, 2013 12:44 pm

Nem tenném a helyedben. A vállalkozásodat működteted, az abban lévő eszközökkel, programokkal, internettel ingyenes szolgáltatást nyújtasz. Áfában ez áfaköteles. Szja-ban nem tudom van-e ilyen előírás, de feltételezi a feketemunkát.
Ha kevés, számlázz félévente, évente. Neked se adnak ingyen semmit. Akkor hogyan számolod el a költségeid között, ha esetleg többet is ilyen csinálsz, és az ügyfélkapudon keresztül küldöd be.
Márti
Bakosné

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: palmika » kedd jan. 29, 2013 1:07 pm

Én se tenném. Már csak azért se, mert a NAv látja ki van nálad regisztrálva, és joggal feltételezi, hogy amit csinálsz gazdasági tevékenység. Nem fogja elfogadni, hogy szivességi szolgáltatás. Én minimális összeget elkérnék. Ha kevés az anyaga, negyedévente 3-5 ezer forintot.
Ha van bérszámfejtés, akkor kicsit többet.
És ugye, mostanában a könyvelők és ügyvédek lesznek ellenőrízve és a NAV egyik támpontja, amit le is írt, hogy a beregisztrált vállalkozásokhoz képest arányos e a bevétel.
palmika

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd jan. 29, 2013 1:43 pm

Arányos, arányos... mihez képest? Teljesen más a tarifa vidéken, vagy Budapesten. Jól kereső vállalkozásokkal, vagy éppen hogy csak eltengődőknél...
Márti
Bakosné

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: Brigitta12 » kedd jan. 29, 2013 1:59 pm

Köszi mindenkinek, hogy foglalkoztok a témával. Gondoltam, hogy nem egészen jó ez így, szóval ki kell találnom valamit. Csak egy kicsit furcsa, hogy egy forintot sem kapok valamiért és még adózzak is utána, mert a nav feltételez valamit. Bár evás vagyok, úgyhogy áfát nem igényeltem vissza semmi után, költséget sem számoltam el, szóval nem tudom ilyenkor mit tenne a nav. Megállapítana egy bevételt, ami után meg kellene fizetni az evát?
Hál isten nem sok ilyenem van, úgyhogy visszavonom a meghatalmazásom és az ő ügyfélkapujukon keresztül lesznek beküldve a bevallások.
Brigitta12

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: Ftamara » kedd jan. 29, 2013 2:06 pm

Nekem is van olyan vállalkozóm, aki családtag, pénzt nem kapok érte, de számláznom kellene, elég érdekes. Csak az apeh kedvéért nem fogok számlát kiállítani, fekete munka az amikor pénzt is kapok, és úgy nem állítok ki számlát! Amúgy értem mit mondotok, meg igazatok is van, csak felháborító amit az apeh elvár!
Ftamara

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd jan. 29, 2013 2:15 pm

Találkoztam olyannal, hogy a könyvelő nem kért pénzt a fodrásztól, mert az mindíg megcsinálta a haját, ingyen, vagy kisbolt könyveléséért nem kért pénzt, hanem vásárolt ezt azt, de nem fizetett érte. Ez az eljárás sem működik.
Ha valakinek van tapasztalata ilyen esetekkel kapcsolatban vizsgálat, ellenőrzés esetén mit vélelmezett, lépett az apeh, ossza meg velünk. Érdekes lehet...
Márti
Bakosné

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: fied » kedd jan. 29, 2013 3:02 pm

Sziasztok!

Én az ilyen páciensekkel ún. fenntartási díjas szerződést kötök, havi ezer forintos díjjal, és ezt egyben kiszámlázom neki. Van aki kifizeti, és sajnos van aki nem, de még így is hálásak lehetnek, hogy csinálom nekik ennyiért. Mivel ez szerződésben rögzítve van, és nem jelentős volumenű vállalkozásocskák így a nav még nem kifogásolta, ellenben egy ismerős kolleganő sajnos alászaladt, és nem is a könyvelő oldalán csapódott, hanem a cégekén... Ott állapították meg a nem piaci értéket, majd jött a becslés, és az áfa na meg a tao... Tehát én inkább kicsikét számlázok.

Bár egyre inkább arra tendálok, hogy rokont ismerőst nem vállalok be, küldöm jól bevált könyvelő barátnőkhöz, és ők is nekem a saját rokont ismerőst. Már három éve jól bevált módszer...
fied

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: Stefani1 » kedd jan. 29, 2013 3:11 pm

Hát nálam is előfordul, hogy segítek. Igen-igen SEGÍTEK, és ezért ellenszolgáltatást nem várok érte sem tettben, sem pénzben! Előfordult már, hogy egy-egy szerencsétlen munkavállaló is akinek az adóbevallását a cége nem készítette el, megkeresett. Megcsináltam neki a kis minimális bér alatti éves 53-as bevallását, amin néhány száz forintnyi adó visszatérítés is szerepelt. Összesen három oldalt nyomtattam ki, persze azt is kétszer, hogy maradjon példánya neki is. Félénken kérdezte mivel tartozik, és lelki szemeimmel láttam már gondolatban számolja az ezreseket a szűkre szabott pénztárcájából! Az agyamon még átfutott, hogy esetleg talán a nyomtatás (festék)árát, a felhasznált papírt elkérjem-e avagy sem, de döntöttem. Semmivel feleltem, és szó szerint egy fillér sem hagyta el a pénztárcáját. Viszont megmondom őszintén gazdagabb lettem ezzel a bevallással, mert aznap csak jól eső érzés melengette a lelkemet, mert az a hála ami akkor áradt ebből a szegény emberből, hát bizony kimondhatatlan jóérzéssel töltött el. És ez csak egy a sok közül ami a jó tetteimet szaporítja. Hát igen, ha ez miatt felelősségre vonnak, hát állok elébe!
És való igaz, vannak nálam is olyan vállalkozások ahol a nevem alatt futnak be a többnyire nullás bevallások. És hogy fizet-e, hát nem. Ez is csak egy ingyen munka. De ha jól gondolom, ez az ingyen munka juttat majd oda, ha bejön számára a nagy BIZNYIC akkor majd én is részesülök belőle, mert inkább nálam fog maradni, mint más könyvelőhöz vándorolni. Bár amikor még volt munkája akkor is én könyveltem, viszont akkor kaptam is érte fizetséget. Most hogy szinte nincs munkája, csak azért küldjem el, mert pénz nélkül nem vagyok hajlandó egy-egy bevallást sem elküldeni? Küldjem ahhoz aki 3-5 ezer forintért negyed évente a nagy semmit elvégzi? Hát ez nem az én műfajom. És igen jöjjön nyugodtan az adóhivatal, állok élébe! A vagyonosodási vizsgálatom is bizonyítja majd, igen ezekből a vállalkozásokból tettem szert a 29 éves járgányomra, és a félig kész hitel nélküli kis házikómra.
Bocsi ezért a rövid szösszenetért, de nem tudtam megállni szó nélkül.
Stefi
Stefani1

Ingyen könyvelés

HozzászólásSzerző: Ftamara » kedd jan. 29, 2013 3:25 pm

Teljes mértékben igazad van Stefi!
Ftamara

Következő

Vissza: Számlázás