Szerző: mazsi5 » szer. jan. 02, 2013 4:06 pm
Kedves Andi! Nem akarok veled így vitatkozni, nyilván ha Te meg vagy győződve arról, hogy a nem főállású kisadózókat ki kell jelenteni a T1041-en, hogy megszűnt a biztosítotti jogviszony, akkor nyilván legkésőbb 01.8-ig úgy fogsz eljárni.
Én sajnos nem vagyok meggyőződve, hiába bújom a Tbj. törvényt mai napon hatályosan, az Art-ot és a T1041 kitöltési útmutatót már a 2013-ast is, a kisadózó tv-t.
De, ha a T1041 címéről írsz.., akkor: "beidézni nem tudom", de az Art.16.§.(4)is a Tbj tv-t hivatkozza és a T1041 kitöltési útmutató első oldalán az Art.16.§ (4),stb.re hivatkozik és kékkel külön bekeretezve ott van, hogy a biztosítási jogviszonyok részletes szabályai a Tbj. tv. szerint...
-------------------------------------------------------------------------------
A hatályos Tbj.törvényben pedig a KATA-val kapcsolatban semmi... a Tbj.tv.5.§-ában továbbra is benne van, hogy biztosított a nem kieg.tev.egyéni vállalkozó,stb..
és nem szerepel nevesítetten sem a biztosítottak, sem a nem biztosítottak között: a főállású kisadózó, se a nem főállású kisadózó.. egyéni, társas vállalkozó. Legalább is nem találom sehol. Már pedig, a KATA alany, aki nem nyugdíj melletti egyéni vállalkozó, az vélhetően továbbra is kieg.tevékenységűnek nem minősülő egyéni vállalkozó, attól hogy a KATA szerint adózik.
Van három jogszabály, mind a három Törvény: a Tbj-ben biztosítottnak minősül a nem kieg.tev.(nyugdíj melletti) egyéni, társasvállalkozó.. A Kisadózó tv. 10.§.(2)-ben a "nem főállású kisadózó e jogviszonyában biztosítottnak nem minősül" , van az Art. 16.§.(4),stb.. ami szerint a T1041-en bejelentési, változásbejelentési kötelezettséget kell teljesíteni a Tbj...biztosítottal kapcsolatban.
Idáig ha a vállalkozó adózási módja érintette a Tbj. fizetési,stb. kötelezettséget, akkor arról szó volt a Tbj-ben, hiszen a nem kieg.ev., attól még mindig nem kieg.ev... hogy éppen EVA.zik, átalányadózik, vagy éppen KATA-zik... azzal, hogy a KATA-s, akár főállású, akár nem a KATA-ban: az TBJ-ben szerepelő TB járulékot nevesítetten nem fizet, illetve amit fizet, azt nem a Tbj.törvény szerint fizeti.
És akkor el lehet dönteni, hogy melyik törvényt tekintjük erősebbnek?
Mert, ha a kisadózós törvény az erősebb az Art.16.§... teljesítése vonatkozásában . akkor valóban minimum a nem főállású kisadózót, azt mindet ki kellene jelenteni a T1041-en 2012.dec.31-el, vagy éppen, amikortól nem főállású kisadózónak minősül.,
de akkor miért mondja a NAV ügyfélszolgálat azt, hogy nem kell a T1041-en kijelenteni, mivel a Tbj.törvényt nem módosították.. az Art.szerint pedig a Tbj.tv szerinti biztosítási jogviszonyokban beálló adatokat kell ki-, bejelenteni, az már más dolog, hogy mi után, ki milyen ellátást kaphat és milyen adót fizet.
Nálam a két fő munkaviszony mellettiként T1041-en bejelentett egyéni vállalkozóm a Tbj.szerint az ügyfélszolgálatos szerint továbbra is munkaviszony melletti egyéni vállalkozó, függetlenül attól, hogy a KATA-ba jelentkezés miatt az egyik főállású kisadózó lett, a másik meg nem főállású, tehát -szerinte - nálam a T1041 vonatkozásában nincs változás..
mikor a kérdést itt a fórumon feltettem, azt hittem hátha valaki már előrébb jár és valahol, az érintett törvényekben talált valamit arra vonatkozóan, hogy mondjuk a KATA kisvállalkozó saját magáról nem kell, hogy adjon T1041-et . tehát személyére az Art.16.§.(4), (4b) nem vonatkozik, vagy a Tbj.tv-ben valami átmeneti,stb.
Azt hittem itt esetleg meg tudjuk vitatni és nem fogja a megvitatást senki "túl bonyolításnak" minősíteni.
Így felteszem a kérdést a NAV-nak írásban.
Üdv.