Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyszerűsitett kp.fizetési számla

Számlázás

HozzászólásSzerző: nemvica1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Valaki segitene nekem az áfa törvény 176§ 1d pontjának értelemezésében?
Jól veszem ki, hogy 2013.01.01-től csak 100 eurónak megfelelő forint összegig állitható ki ilyen számla?
Köszi
nemvica1

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd jan. 08, 2013 2:02 pm

(Egy másik helyen is olvasható hozzászólásom, ha ott olvastad, akkor bocs az ismétlésért,de az is lehet, hogy így hamarébb jön válasz)

Én is megijedtem, amikor olvastam a HVG-ben a változást. De mivel nincs nagy visszhangja a dolognak, egy kicsit rágodva a következőkre jutottam:

2012-ig akkor lehetett egyszerűsített számlát kiállítani, ha az adatok FORINTBAN KIFEJEZETTEK.
176.§ (1) a) b)

2013-ban szintén akkor lehet egyszerűsített számlát kiállítani, ha forintban kifejezettek az adatok, ill. KIBŐVÜLT EGY LEHETŐSÉGGEL, ha NEM FORINT fizetésben állapodunk meg, akkor 100 EUR-ig ( a HVG szerint ez 25000 Ft-nak felel meg) állíthatunk ki egyszerűsített számlát. Ez az értékesítés/szolgáltatás csak belföldi lehet, nem lehet közösségi stb.
(nem lehet 29§,89§ 159§ (2) c) és d) )

A nem forintban kiállított SZÁMLÁN ("három dátumos, nettó+ÁFA=bruttó") az áthárított ÁFA-t forintban is fel kell tüntetni, a 100 EUR-ig kiállított EGYSZERŰSÍTETT számlán ("egy dátumos, bruttós") nem szabad feltüntetni az ÁFA Ft értékét.
172.§

Egy másik hozzászóló is kiemelte, ezeknél a számláknál "alap", hogy mindhárom dátum (teljesítés, számla kiállítás, kifizetés) ugyanaz, vagyis az esemény megtörténtével egyidőben történik a számla kiadása

Szerintem a lényeg, hogy
- max 1,5M Ft-ig lehet FORINTBAN kiállított a számla, de ez is csak azért addig, hogy elkerüld a készpénfizetés korlátozás miatti büntetést és ez is csak a számlanyitásra kötelezettek között értendő
- max 100 EURig lehet a NEM FORINTBAN kiállított számla.....ha mégis meghaladná a 100 eurt nem tudom mi a büntetés, egyáltalán a számla befogadót büntetik-e....?
nmrozika

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd jan. 08, 2013 2:11 pm

Jól értelmezed, az eur-ban kiállított számlákra!

"Egyszerűsített adattartalmú számla
Abban az esetben is egyszerűsített adattartalommal lehet számlát kibocsátani, ha a számla adóval növelt végösszege nem haladja meg a 100 eurónak megfelelő pénzösszeget, feltéve, hogy a számlakibocsátásra nem Közösségen belüli, illetve harmadik államban teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás miatt kerül sor."

"Egyszerősített adattartalommal történı számla-kibocsátásra akkor lesz lehetıség, ha a számla bruttó összege nem haladja meg a 100 eurónak megfelelı összeget és az
ügylet nem esik az Áfa tv. 29. § vagy a 89. § szerinti termékértékesítés alá. (Áfa tv.176. § (1) bek.)"

A 29.§ és 89.§ a Közösségen belüli értékesítésekről szól.
Üdv.
Napraforgó

HozzászólásSzerző: nemvica1 » kedd jan. 08, 2013 3:27 pm

Sziasztok!
Engem a MEGFELELŐ szó zavar meg. 100 eurónak megfelelő nekem úgy értelmezendő, hogy 100 eurónak megfelelő más pénznemben kifejezett összeg. Tehát, hogy csak (a HVG-vel egyezően)25000,- Ft-ig állitható ki ilyen adattartalmú számla, de itt forintban számlázásra gondolok.
Ha azt akarnám leirni, hogy euroban is kiállitható 2013-tól, de csak 100 euróig akkor a mefelelő szót kihagyva, 100 euro pénzösszeget irnék. Igaz igy meg más valutában való kiállitás nem lenne lehetséges, de ha a megfelelő szó ott szerepel, akkor meg a forintot is beleérthetem, akkor pedig 25.000,- Ft felett nem állithatnék ki egyszerűsitett számlát.
Üdv
nemvica1

HozzászólásSzerző: Jessy » kedd jan. 08, 2013 3:52 pm

Teljesen egyetértek az előttem szólóval, engem is kivert a víz mikor olvastam ezt a módosítást. Nem túl szerencsés a fogalmazás,mert akár a forintra is érthetnénk a korlátozást.
Jessy
Jessy

HozzászólásSzerző: fenyvesjanosne » kedd jan. 08, 2013 7:30 pm

Szia ! ha 1,5 M Ft a kp fizetés korlát ( a büntetés miatt ) akkor a 2 M ft kp fizetés bejelentésének a NAV hoz van értelme? Az 1,5 M ft a pénzforgalmi szemlélet szerintit választókra érvényes? Köszi Mari
fenyvesjanosne

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd jan. 08, 2013 8:19 pm

"Az ugyanazon törvényben szereplő két rendelkezés – 2 M bejelenteni, 1,5 M felett bírságolni, - között összhangot nem látok. (Azért hangsúlyozom, hogy a jelenlegi ismereteink szerint, mert kéthetente módosítanak!)"
----idézet az alábbi helyről:Vigyázz a készpénzfizetéssel!2012.12.27 00:00, Kovácsné Álmosdy Judit, : Verlag Dashöfer (http://www.dashofer.hu)

Arra figyelni kell, hogy az 1,5Mos korlát csak a pénzforgalmi számlásokra vonatkozik, és mind a kettőt büntetik, a 2M Ft-os bejelentési kötelezettség a bankszámla nyitásra nem kötelezettekre is vonatkozik és csak a vevőt terheli jelentési kötelezettség.

Hát igen, nehéz eset....ha a vevő bejelenti a 2M feletti kp fizetést, akkor rögtön felhívja a figyelmet rá, hogy itt az 1,5M-os szabály miatt is lehet bírság.

Ha vevő nem jelenti be, de "kiderül, hogy 2M M feletti a kp fizetés, akkor 20% bírság mindkét félnek az 1,5M miatt és a vevőt bírságolhatják a 40-es nyomtatvány be nem nyújtása miatt is.

Megoldás: maradjon az a kp fizetés 1,5M alatt

nmrozika

HozzászólásSzerző: palmika » kedd jan. 08, 2013 11:48 pm

"(9) A készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének - a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével - be kell jelentenie

a) a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást,

b) egyéb esetben a kétmillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást."

ez a rész egy adott napra, és akár 5-6-10-... számlára vonatkozik, akár egymástól teljesen független ügyletekre

"(3a)323 Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés - általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt - ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást."

Ez pedig egy ügyletre, egy naptári hónapra vonatkozik. Vagy olyan ügyletre, amit csak azért tagoltak szét, hogy kikerüljék a törvényt.

Nem ütközik a kettő, csak mindig el kell gondolkodni rajta mely esetről van szó.

palmika

HozzászólásSzerző: szamlavj » kedd feb. 12, 2013 11:25 pm

nekem alapesetben nem életszerű a felvetett alap probléma, én azt gondolom pontatlan a megfogalmazás és a gyakorlatra jutó hatása.
adózónán is volt ebben írás, sajna nem vagyok előfizetve, és azonnali regisztrálás meg olvasás sem lehetséges, pedig érdekelne, hogy ők is mit írtak erről.
http://ado.hu/rovatok/ado/25-000-forint-felett-is-lehet-keszpenzfizetesi-szamlat-kibocsatani
szamlavj

Vissza: Számlázás