Sziasztok! Úgy érzem nagy kavarás van könyvelői körben ez ügyben. Egyéni vállalkozó szakoktatóm van, és ő azt hallotta, hogy a könyvelők valami hibrid módszerrel elszámolják 21 km helyett a ténylegesen megtett kb. 40 km-t tanóránként, és ez mellett még a 323,- Ft-os egyéb költség átalányt. Szerintem, aki a 124/1994.-es rendeletet használja, az csak 21 km-t számolhat el. Aki normál módon számol el kilométert, az csak a 9 Ft/km-re jogosult (v. gk.ktg.számlákkal számol el.)
Mellesleg szerintem a 90 %-os korrekciót csak akkor lehet használni, ha a gépkocsi (60/1995. kormányrendeletben közzétett) hivatalos normájával számolunk.
Ha az APEH köbcenti alapján közzétett normájával számolunk, akkor ott semmilyen korrekciónak (hegymenet, téli üzemeltetés, oktató jármű, légkondi stb.60/1995. sz. korm. rendelet 2. melléklet) nincs helye.
Üdvözölném, ha valaki hozzászólna, mert pl. ez nekem most égő fontos.
Üdv. Teri
A tény az, amit jogszabály ír, a cikkeket mindig le kell ellnőrizni. . A 60/1992. évi kormányrendelet ( bocs: nem 60/1995. évi) 90 %-ot ír. A 90 % 1997-től hatályos. Én jogtárban olvastam. Persze abban is lehet hiba.
A 21 km/óra, és a 90%-os szorzó teljesen két külön rendeletben van, semmiképpen nem kombinálnám a kettőt, ugyanis nem hivatkoznak egymásra. De nem ismétlem magam. Teri
Mellesleg: az egyik 21 Km tanóránként, a másik a gépjármű alapnormájára vonatkozó szorzószám pl. 5 l / 100 Km * 1,9 = 9,5 l/100 Km.
Ani! Ne fárassz má! Teri
ÉN NEM FÁRASZTALAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Te írtad hogy égető fontos a dolog, ez az én véleményem volt amit írtam. Ani
Bocsi Ani, nem akartalak megbántani. Én most egy ilyen vállalkozónak kétféleképpen számoltam, hogy lássuk melyik módszerel lehet több költséget elszámolni.
Számoltam egyszer alapnormával és az ahhoz tartozó korrekciós tételekkel, és számoltam a sima APEH-es köbcenti szerinti normával. Egyértelmű, hogy oktatónál érdemes a kormányrendelet szerinti alapnormát és az 1,9-es szorzót használni.
Viszont ez magával vonja azt is, hogy az egyéb (nem oktatós) utakra sem használható az APEH-es köbcenti szerinti norma.
A másik: az SZJA tv. szerinti költségtérítés 9Ft/km, A B kategóriás oktatás 323 Ft/óra, ez átszámolva 15 Ft/km-re jön ki. Tehát tanóránként legalább 35 km-t kell írni ahhoz, hogy megérje nem használni az oktatóknak járó átalányt.
Kedves Ani! Többektől hallottam a napokban az 1,8-as szorzót. Ez szájhagyomány útján terjed, az eredete valami olyasmi lehet hogy pl. egy átlagos 9 liter/km -es normára egyszer valaki rátette a 90 %-os korrekciót : 9 liter /100km * 90% = 1,8 :)
Üdv. És mégegyszer bocsi. Teri
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég