Adófórum

Adózási és számviteli információk

KIVÁ - TAO eredménytartalék

TAO

HozzászólásSzerző: Bódog1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Az alábbi kérdésre nem találtam választ, vajon én tévedek nagyot, hogy ez felmerült bennem?
A TAO adóalany számára a KIVÁ-ba való átlépés szabályai között az alábbi rendelkezés szerepel:
"27. § A társasági adó alanya a Tao. tv.-nek a jogutód nélküli megszűnésre irányadó rendelkezéseit - e §-ban meghatározott eltéréssel - alkalmazza, ha az adóévben bejelenti, hogy a következő adóévekben adókötelezettségeit e törvény rendelkezései szerint teljesíti."

Kérdésem: azt jelenti-e ezen szabály, hogy az évek során felhalmozott eredménytartalékot ki kell venni és le kell adózni?

Esetleg félreértem és nem kell semmit sem tenni az eredménytartalékkal? Egyszerűen átlépünk KIVÁ-ba és kész?

Köszönöm válaszotokat.

Bódog
Bódog1

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. dec. 13, 2012 12:18 pm

Szia! A KIVÁ-s társasvállalkozás továbbra is kettős könyvvitelt könyvel, tehát a számviteli törvény hatálya alá tartozik.

Ha 2012.dec.31-ig Tao-s volt és 2013-tól KIVÁ-ba lép.., az nem befolyásolja a mérlegben szereplő már felhalmozott poz.eredménytartalékot. A számviteli törvény továbbra is vonatkozik, hogy az eredménytartalék milyen esetben csökken, vagy nő..

A felhalmozott poz.eredménytartalékból - az egyéb feltételek megléte esetén - lehet igénybe venni osztalékra... , az pedig, hogy egy társaság mikor fizethet és mi alapján osztalékot azt a Gt., számv.tv.,társ.szerződés.. tartalmazzák.

Az, hogy a TAO-ból KIVA-ba lépés alkalmával: mivel megszűnik a Tao alanyiság, maga a Tao tv. előírja, hogy a tao. alanyiságból kikerülés esetén a Tao.bevallásnál alkalmazni kell azon rendelkezéseket, "melyeket a jogutód nélküli megszűnés" esetére a Tao.tv. tartalmaz:

"Tao.tv.16.§.(7) Jogutód nélküli megszűnésnek minősül, ha az adózó - az átalakulás miatti megszűnést kivéve - bármely okból kikerül e törvény hatálya alól, továbbá, ha a székhelyét külföldre helyezi át. Nem kell e rendelkezést alkalmaznia az európai részvénytársaságnak és az európai szövetkezetnek a székhelye belföldről külföldre történő áthelyezésekor azon tevékenységére, amelyet külföldi vállalkozóként folytat. Nem kell továbbá e rendelkezést alkalmaznia a külföldi vállalkozónak, ha a tevékenységét az európai részvénytársaság, az európai szövetkezet folytatja."

Tehát a Társasági adótörvény szerinti "társasági adóalap módosításának különös szabályai" közül alkalmazni kell azokat, amelyek a jogutód nélküli megszűnés esetére szólnak, és mivel a KIVÁ-ba való belépés miatt szűnik meg a tao.alanyiság a KIVA-ról szóló törvényben ide vonatkozó részek figyelembe vételével kell a különös adóalap módosító tételekkel szórakozni.

Ezen rendelkezések egyikének sincs köze a számviteli nyilvántartásban, mérlegben szereplő pozitív eredménytartalék "kötelező felosztásához".

A NAV portálon is van "részletes" tájék.:
A kisvállalati adó (a Kiva) szabályai -

--- Tehát szerintem külön az eredménytartalékkal valóban nem kell tenni semmit, de a 2012-es beszámolóhoz a "fizetendő adó=Társasági adó" összegének megállapításához másként kell számolni és vallani a társasági adót, ha a tao alanyiság dec.31-el megszűnik.

Remélem nem tévedek. Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: Bódog1 » pén. dec. 14, 2012 8:00 am

Kedves Mazsi5!

Köszönöm a részletes és kimerítő válaszodat. Megnyugodtam.

szia

Bódog
Bódog1

Vissza: TAO