Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gépkocsi üzembentartása!

TAO

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: SZESZE » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Szeretném tanácsot kérni! Van egy KFT-m, akinek egy kicsi dobozos tgk-ja van! Nagyon sok az adója, biztosítása és azt találták ki, hogy a KFT magánszemély tulajdonosának átadnák a gépkocsit, úgy ő lenne az üzembentartója, ő használná és fizetné mint magánszemély az adót, stb! Szerintetek ez járható út lenne? Szerintem, akkor a Kft-nek kellene bérbeadnia a magánszemélynek a tgk-it? Vagy nem!
Köszönöm szépen a segítségeteket!
SZESZE

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » vas. dec. 09, 2012 2:55 pm

Szia,
én ezt a dolgot nem nagyon értem. Ha átadják a tgk-t a cégvezetőnek, akkor mit nyernek? Bérbe adják és arról számlát adnak, tehát adóznak utána. És a cégvezető meg szívességből zsebből fizeti azokat a költségeket, amiket eddig a cég fizetett? Amíg a cég fizette, addig legalább le lehetett írni költségként és a cég pénzéből lehetett fizetni. Mi lenne ebben a manőverben a cég haszna? Áfa és szja szempontból is tgk-nak minősül, tehát cégautó adót nem kell fizetni utána és a költségek áfája is levonható? Ha nem, akkor rosszul fogalmaztál vagy én értettem rosszul a feltett kérdést...

Szia,
Erika
Ercsi66

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: SZESZE » vas. dec. 09, 2012 7:27 pm

Kedves Erika!
Igen igazad, van, de arra hivatkoznak, hogy így elég sok a biztosítás költsége, tudom, hogy ez a vállalkozásban költség, de hát ez van, és mint magánszemély vidéken sokkal kevesebb díjat fizetne, mint ha a cég fizetné! Elég veszteségesek, nincs munkájuk, hiába lehetne még ez is költség nekik! Kifizetni pedig könnyebben tudnák, ha kevesebb lenne a biztosítás díja!
Köszönöm szépen a segítségedet!

Üdvözlettel
SZESZE
SZESZE

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » vas. dec. 09, 2012 9:06 pm

Szia SZESZE!
És ha a cégvezető lesz az üzemben tartó, akkor bérbe adják a cégvezetőnek? És a tgk-t utána nem a cégben fogják használni? Mert ha igen, akkor a cégvezetőnek nem kellene a használatot kiszámláznia mondjuk EV-ként? Vagy már nem kell a cégnek a tgk.? Akkor miért nem adják el?
Arról nem is beszélve, hogy ha annyira veszteséges a cég, akkor miért érdemes mégis működniük? Ki hiszi azt el, hogy veszteséges, de "szerelemből" működteti? Persze lehetnek olyan körülmények is, amikről nem tudhatok, ami ami a veszteséget okozza, pl. nagy écs, akkor elnézést, hogy okoskodtam! De nehezen hihető, hogy valami nem megy, csak veszteséget termel, mégis csinálják... De semmi közöm hozzá.

Üdvözlettel:
Erika
Ercsi66

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: SZESZE » vas. dec. 09, 2012 9:23 pm

Szia Erika!

Ő rendes vállalkozó, de tényleg nincs pillanatnyilag munkájuk! Tartozásuk nincs, mindent befizet, rendezett a folyószámlájuk, azért arra vigyázunk, munka után lót-fut az ügyvezető! Kb. ezeket mondtam én is nekik, de hát ha fizetni kell és pillanatnyilat alig van miből, akkor az már baj!
Köszönöm szépen, hogy segítettél!

Üdvözlettel
SZESZE
SZESZE

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » vas. dec. 09, 2012 9:35 pm

Elnézést, nem akartam meggyanúsítani az ügyvezetőt! Ha rendes, akkor főleg nem! Tisztelet a kivételnek!
Ercsi66

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: SZESZE » hétf. dec. 10, 2012 7:10 am

Semmmi baj, de Ő tényleg rendes!!!
SZESZE

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: Bakosné » hétf. dec. 10, 2012 10:12 am

Ha nincs munka, és nem használják az autót, ideiglenesen le lehet adni a rendszámot, akkor arra az időszakra sem biztosítás, sem sulyadó nincs.
Márti
Bakosné

Gépkocsi üzembentartása!

HozzászólásSzerző: SZESZE » hétf. dec. 10, 2012 7:23 pm

Köszönöm szépen Neked is a segítségedet!!!!
SZESZE

Vissza: TAO