Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szünetelés alatt költség

Egyéni vállalkozók

Szünetelés alatt költség

HozzászólásSzerző: nemvica1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Egyéni vállalkozó üzlete megnyitása előtt 4 hónapon keresztül szüneteltette a tevékenységet. Október közepén nyitott, szünetelés megszüntetve. Most hozta a könyvelési anyagát és 08-09. havi árubeszerzés számlák is vannak közte. Ezek elszámolhatók??????
Előre is köszi.
nemvica1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Szünetelés alatt költség

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. nov. 08, 2012 1:02 pm

Szia!

Szja tv
(4) Az egyéni vállalkozó

a) szünetelés időszakában költséget (ideértve az értékcsökkenési leírást is) – az (5) bekezdésben említett kivétellel – nem számolhat el;

b) a szünetelést – a jogállását szabályozó külön törvény szerint történő bejelentéssel egyidejűleg – az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel pénzforgalmi bankszámlát vezető hitelintézet(ek)nek is bejelenti, azzal, hogy a bejelentés elmulasztásának minden adójogi következménye a magánszemélyt terheli.

(5) A szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés megkezdésének adóévéről szóló adóbevallás benyújtásáig

a) befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdése adóévében megszerzett vállalkozói bevételnek,

b) igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek minősül, amelyet az egyéni vállalkozó a szünetelés megkezdése évéről szóló adóbevallásában vesz figyelembe. A szünetelés megkezdése adóévéről szóló adóbevallás benyújtását követően az előzőekben nem említett befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra minden olyan adóévben, amelyben a tevékenység az adóév minden napján szünetelt, az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

"az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel,b) igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek minősül,"- én úgy gondolom, ezek az áru számlák nem felelnek meg ennek a kritériumnak.
A NAV tájékoztató füzetéből, 21. old.
Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozói tevékenységét a magánszemély
folytatja, akkor a szünetelés ideje alatt felmerült elengedhetetlen kiadásait a
folytatás évében a költségei között elszámolhatja és a szünetelés ideje alatt
beszerzett tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzés i árának értékcsökkenési
leírását elkezdheti.

Vica! Várd meg más véleményét is!!!
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Szünetelés alatt költség

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 08, 2012 5:16 pm

Szerintem attól, hogy a szünetelés időszakában szerezte be az árut, az még nem jelenti azt, hogy akkor is számolta el költségként, hanem csak a szünetelést követően veszi figyelembe, mint költséget.Azaz a szünetelés utáni időszakban számolja el.

Ugyanakkor felmerül egy másik kérdés: Vállalkozói céllal történő árubeszerzés az szerintem vállalkozói tevékenységnek minősül, azaz nem jelentette be a szünetelő állapot megszünését, így akár mulasztási bírságok sorozata is felmerülhet...
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Szünetelés alatt költség

HozzászólásSzerző: Bakosné » pén. nov. 09, 2012 7:30 am

Ha pedig nem szünetelt, járulékfizetési és -bevallási kötelezettsége is volt...
Márti
Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Szünetelés alatt költség

HozzászólásSzerző: nemvica1 » kedd dec. 04, 2012 12:28 pm

Ezt a NAV tájékoztatást kaptuk:

Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatkozással az elektronikusan, e-224736. számon megküldött beadványára, az adózás rendjérol szóló módosított 2003. évi XCII. törvény (Art) 1. § (5) bekezdése alapján állásfoglalás helyett ? mivel arra jogosultságom nem terjed ki ? az alábbi tájékoztatást adom:

A beérkezett levelében az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésre tekintettel, a felmerült költségek elszámolhatóságával kapcsolatban tette fel kérdését.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja-törvény) 57. szakasza rendelkezik, amely alapján:

?57. § (1) Az egyéni vállalkozónak a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével kell az adókötelezettségeit teljesítenie, ha a jogállását szabályozó külön törvény szerint az egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti.
(2) Az egyéni vállalkozó magánszemély - a tevékenysége szünetelésének bejelentése alapján - egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozó adóbevallásra nem kötelezett, ha e tevékenységét az adóév minden napján szüneteltette (ideértve azt is, hogy a szünetelés bejelentését megelozoen vállalt kötelezettség alapján sem folytat egyéni vállalkozói tevékenységet), azonban e rendelkezéstol függetlenül a szünetelés idoszakában is be kell vallania az adóévben
a) kisvállalkozói kedvezménnyel,
b) fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel,
c) foglalkoztatási kedvezménnyel,
d) nyilvántartott adókülönbözettel,
e) kisvállalkozások adókedvezményével
kapcsolatban keletkezett adófizetési kötelezettségét.
(3) Az egyéni vállalkozó, ha az adóév utolsó napján a tevékenységét szünetelteti, bevallásában kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék, foglalkoztatási kedvezmény címen jövedelmét nem csökkentheti, nem tüntethet fel nyilvántartott adókülönbözetet, nem érvényesítheti a kisvállalkozások adókedvezményét.
(4) Az egyéni vállalkozó
a) szünetelés idoszakában költséget (ideértve az értékcsökkenési leírást is) - az (5) bekezdésben említett kivétellel - nem számolhat el;
b) a szünetelést - a jogállását szabályozó külön törvény szerint történo bejelentéssel egyidejuleg - az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel pénzforgalmi bankszámlát vezeto hitelintézet(ek)nek is bejelenti, azzal, hogy a bejelentés elmulasztásának minden adójogi következménye a magánszemélyt terheli.
(5) A szünetelés kezdo napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés megkezdésének adóévérol szóló adóbevallás benyújtásáig
a) befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdése adóévében megszerzett vállalkozói bevételnek,
b) igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek minosül, amelyet az egyéni vállalkozó a szünetelés megkezdése évérol szóló adóbevallásában vesz figyelembe. A szünetelés megkezdése adóévérol szóló adóbevallás benyújtását követoen az elozoekben nem említett befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra minden olyan adóévben, amelyben a tevékenység az adóév minden napján szünetelt, az önálló tevékenységbol származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.?

Az Szja-törvény 11. számú melléklet nyitó szövege szerint az egyéni vállalkozó költségként számolhatja el a tevékenység kezdo évében, illetve szüneteltetésének befejezését követoen a tevékenység megkezdése elott, illetve a tevékenység folytatása elott ? legfeljebb három évvel korábban ? beszerzett, és utóbb a tevékenység végzése során felhasznált anyag- és árukészlet beszerzésére fordított, korábban költségként még el nem számolt kiadásait, valamint a tevékenység megkezdéséhez, folytatásához, folytathatóságához szükséges (ide értve a szünetelés idoszakában elkerülhetetlen ) egyéb kiadásait, továbbá a tevékenység kezdo évében, illetve a szüneteltetésének befejezését követoen a tevékenység megkezdése elott, illetve a tevékenység folytatása elott ? legfeljebb három évvel korábban ? beszerzett tárgyi eszközök és nem anyagi javak értékcsökkenési leírásának elszámolását megkezdheti.

Összefoglalva: a fentiekben figyelemmel ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói tevékenységének megkezdése elott szerzett be árukészletet, majd a vállalkozói tevékenységét szüneteltette, ez a kiadása nem ?veszik? el, mivel a szüneteltetést követoen a bevételeivel szemben elszámolhatja, mint igazolt költség.
Mivel a szünetelés alatt az egyéni vállalkozó gazdasági tevékenységet nem végezhet, foszabály szerint sem bevétele, sem költsége nem keletkezhet. Ugyanakkor ha a szünetelés idoszakában elkerülhetetlen kiadásai merülnek fel, amelyet a tevékenység folytatásához szükségesek, azt utólag a tevékenység folytatását követoen veheti figyelembe, mint költség.

Az Alkotmánybíróság 60/1992.(XI.17.) határozata alapján ezen szakmai vélemény nem minosül jogszabálynak, az állami irányítás egyéb jogi eszközének, ezért alkalmazása az ügyfelekre és a bíróságokra nézve nem kötelezo.

A tájékoztatást a levélben írt információk és jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével adtam meg.

Tisztelettel:

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Foigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Foosztály Tájékoztatási Osztály Gyor

nemvica1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég

cron