Adófórum

Adózási és számviteli információk

Min. bér napi összege- értelmezés

Tb, munkaügy, bérterhek

Min. bér napi összege- értelmezés

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. okt. 29, 2012 11:22 pm

Az Önadózó viszont a 6200-at írja, mint a minimálbér NAPI összegének 2x-esét, de ez nem jelent(het) semmit, hiszen a mtv nem enged 30 napot dolgozni 93000-ért.:

"A munkáltató által költségként elszámolható kiadást az alábbiakban ismertetett adótörvények maximálják, az egy napi munkáért kifizetett munkabérből költségként legfeljebb a minimálbér napi összegének kétszerese számolható el, akár magánszemély, akár egyéni vállalkozó, akár társaság a munkáltató. Ez az összeg napi 6 200 forint (93000/30*2).

Az Szja tv.-nek az összevont adóalap megállapításához elszámolható költségekről szóló 3. számú melléklete alapján - e melléklet szerint számol el költséget az őstermelő is - a jövedelem megállapításakor költségként figyelembe nem vehető kiadás az Efo tv. szabályai szerint létesített munkaviszonyban foglalkoztatott részére a magánszemély által az egy napi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó mértékű kifizetés (V. rész 12. pont). A vállalkozói költségek elszámolásáról szóló 11. számú melléklet alapján szintén a jövedelem megállapításakor költségként figyelembe nem vehető kiadás az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szabályai szerint létesített munkaviszonyban foglalkoztatott részére a vállalkozó által az egy napi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó mértékű kifizetés (IV. rész 15. pont).

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénynek a költségek és ráfordítások elszámolhatóságának egyes szabályait tartalmazó 3. számú melléklet A) rész 14. pontja alapján pedig nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül az Efo tv. szabályai szerint létesített munkaviszonyban foglalkoztatott részére az adózó által az egy napi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó mértékü kifizetés."

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Min. bér napi összege- értelmezés

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. okt. 29, 2012 11:32 pm

Csak nem a III. fejezetből az ide másolt (2) bekezdést akarják erre "erőltetni"?:

17. A határidő és az időtartam számítása
25. § (1) A határidő számítására a (2)–(6) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása valamely jognyilatkozat megtételére vagy egyéb magatartás tanúsítására határidőt ír elő.
(2) Napon, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály eltérően nem rendelkezik, naptári napot kell érteni.


http://karrierhid.kormany.hu/download/f/b7/20000/2012%20%20%C3%A9vi%20I%20t%C3%B6rv%C3%A9ny%20a%20munka%20t%C3%B6rv%C3%A9nyk%C3%B6nyv%C3%A9r%C5%91l.pdf

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Min. bér napi összege- értelmezés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd okt. 30, 2012 12:51 am

Bizonyára csodálkoztatok néhányan a kérdésen, mivel elég jól ismerem az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat, sokat kell vele foglalkoznom.
Kíváncsi voltam arra, egyáltalán kinek fordul meg a fejében a már fentebb említett számítási mód (93000/30x2).
A múltkoriban Szedlacsek felháborodott egy Adóválaszok nevű oldalon adott válaszon (hozzáteszem jogosan, és talán emlékeztek is itt a fórumon az ezzel kapcsolatban feltett kérdésre), mely szerint a 200 e ft feletti szolgáltatások igénybevételénél kötelező az írásbeli szerződés, mert amennyiben ez nincs adóalap növelő tétel az erre kifizetett összeg.

Szétnéztem nemrégiben ezen a linken, és ott a következőt olvasom az egyik cikkben:

"A munkáltató által elszámolt költségeket az adótörvények maximalizálják, azaz költségként legfeljebb a minimálbér kétszeresének harmincadrésze számolható el.
Ez az összeg 2012 évben napi 6200 Ft nak felel meg /93000/30*2)."

No, hát ezen kikerekedett a szemem nem is kicsit. Számomra értelmezhetetlen a minimálbér napi összegének meghatározása oly módon, hogy 30-cal osztom. Ez a tb-ben szokványos, a járulékalapok számításánál.
Én úgyszintén a Korm. rendeletben leírt napi min. bér összegét veszem lapul, és meggyőződésem, ez a helyes. Nálam elég sok adóalap növelés van, mert ügyesen kihasználva a helyzetet (EF tv.) a vállalkozó igen tisztességes bért tud fizetni ily módon, 2010. óta e szerint számolok (a H.P.-ra jó hatással van!).

Mondjuk a cikket különösebben nem érdemes minősíteni, nem is igazán lehet, mert gyakorlatilag minősíthetetlen kategória. Pongyola, összeszedetlen, hibás, a helyesírás is, a vesszők ki tudja miért ott vannak ahol, a pontokkal meg fukarkodott a szakértő "(Szja tv 11 sz. melléklet IV. rész 15 pont valamint a Tao törvény 3 melléklet A rész 14 pontja )" no meg eléggé összedobált.

A bevezető sem kutya:
"Valójában a magánszemély oldaláról nincs változás,- de mégis- addig csűrték, csavarták a törvényt, hogy nagyon sok alkalmi munkavállaló nem tudja, hogy 2012 évre a kapott jövedelme adóköteles lehet."- kérdezem én korábban nem kellett az AM jövedelmet vallani esetleg, ha... (határ, más jöv. stb, nehogy leírja valaki hogyan vallottuk).

Itt elolvashatjátok:
http://www.adovalaszok.hu/cikk/Egyszer%C5%B1s%C3%ADtett-foglalkoztat%C3%A1s-ad%C3%B3z%C3%A1si-k%C3%A9rd%C3%A9sei/220

Köszi a válaszokat, meg Napraforgó kutató munkáját is. Megmondom őszintén, az Önadózón kissé meghökkentem, ez egy elég korrekt szaklap lenne.
Örülök, hogy az Erzse-féle írás előkerült, erre már régebben felhívtam a figyelmet itt a fórumon, igaz senki nem reagált rá.
Tévesen gondolja a maximum elszámolható összeget:
"7.Egyszerűsített foglalkoztatás keretében maximálisan kifizethető napi munkabér összege az 1000 Ft-os közteher erejéig, 2012-ben: 8 560 Ft/nap/fő."
A maximum fizethető és a költségként elszámolható nem ugyanazt jelenti.
Továbbá ezt sem igazán szorgalmazom, hogy csak a min. bért, ill. gar. min.bért fizessük (vagy még ennél is kevesebbet), merjünk tisztességes bért adni!

Arra azért még kíváncsi lennék, vajon a min. bér heti összegét, vagy egy órára jutó összegét hogyan számolnák?



"A gyakorlatban, könyvelőként is, fontosnak tartom azt , hogy a kifizetőkön keresztül minél több emberhez eljusson ez az információ."
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Min. bér napi összege- értelmezés

HozzászólásSzerző: palmika » kedd okt. 30, 2012 10:29 am

Mivel egy kormányrendelet definiálja a "minimálbér napi összegét" mint fogalmat és az efot tv hivatkozza ezt a rendeletet, szeritnem fel se szabadna merülni más értelmezésnek.

Bár a mai egyszerűsítgetésben akár el is tudom képzelni, hogy 3-an 5 féle képpen értelmezzük ugyanazt.

Teszem itt fel a kérdést, ha pótlékot kell fizetnem valamely jogcímen, mert a törvény előírja és így lépem túl a max összeget, azt hogy kell elszámolni?
palmika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Min. bér napi összege- értelmezés

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd okt. 30, 2012 7:01 pm

Nelly! Jól megijesztettél bennünket....!!!!
Még jó hogy sosem tévedtem az "Adóválaszok"-ra, ezután pedig nagyívben elkerülöm. Köszi a tájékoztatást!
Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Előző

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron