Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautó kérdések

Adatszolgáltatás

Cégautó kérdések

HozzászólásSzerző: jázmin25 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Cégautóval kapcsolatban kérlek titeket erősítsetek meg, hogy mindent jól gondolok-e? (mindent, amit csak találtam elolvastam a témával kapcsolatban).

1, A vétel magánszemélytől adásvételi szerződéssel Szegeden 2012.10.19-én (péntek), a cég székhelye Komáromban van. Még aznap az ügyvezető Szegedről elvezette az autót Komáromba, viszont aktiválni csak 2012.10.22. (hétfőn) szeretné. Rendben van-e így ez a dátumok szempontjából? Tehát ez esetben az nem vizsgálandó, hogy az autó hogyan jutott el Szegedről Komáromba (tehát már 19-én is használatba volt) Tudom, nagyon buta kérdés…

2, Mivel magánszemélytől van a vásárlás adásvételi szerződéssel, ezért nincs áfa, tehát nekem sem kell áfát felszámítani? Áfa bevallásba sehol nem kell szerepeltetni?

3, Bekerülési érték: vételár, új forgalmi engedély, törzskönyv, eredetiségvizsgálat, vagyonszerzési illeték? Mindezek elszámolhatóak, ugye?

4, Költségek elszámolása: tankolás (dízel), autópályamatrica, javítás, műszaki vizsga, parkolás stb. költségek elszámolhatóak, de bruttó értékben, tehát az áfa tv. 124§ értelmében az áfát nem helyezhetem levonásba?

5, Cégautó: fizetni és bevallani negyedévente 1201-n, legközelebb 2013 januárban, jelen esetben csak novemberre és decemberre kell erre az évre vonatkozólag fizetni? (azt olvastam, hogy a fizetési kötelezettség azon hónap első napján kezdődik, amely hónapot megelőzően először költséget számolt el). Jelen esetben pl. ha mondjuk csak november 3-án lenne aktiválva, akkor is novemberre kellene fizetni a teljes összegű adót, mert a vételkor már lett költség elszámolva (ami az aktiváláshoz kapcsolódik)???

6, Gépjárműadó: levonható a cégautóadóból, ha időben be van fizetve. Szerintetek mi van akkor, ha a megvett autó gépjárműadóját egy összegben már év elején befizette a tulajdonos, akkor a cégnek idén már nem kell fizetnie és le sem vonhatja, ugye?

7, Értékcsökkenés: a kocsi vételára 3.500.000 Ft || járulékos ktg.= bekerülési érték kb. 3.700.000 Ft, négy éves kitűnő állapotú BMW. A cég kb. 5-6 évig kívánja használni, ezért én úgy gondoltam, hogy a számviteli tv. szerinti écs-t 16,67%-ban határoznám meg (6 év), szerintetek ez jó? Az adótv. szerinti pedig 20%-ban. Viszont megnéztem használtautó oldalon, ahol egy ilyen típusú autó hat év múlva még mindig 1-1,5 millió ft ér. Ez szerint meghatározhatom a maradványértéket vagy kell hozzá külön vmi számítást mellékelni? Mert a számviteli politikában a személygépkocsik maradványérték meghatározására külön nincs számítás leírva, csak általánosságban.

8, Útnyilvántartás: olvastam azt is, hogy kell és azt is hogy nem, de én szeretnék vezetni. Az ügyvezető sokat fogja használni az autót, mert Ausztriában és Szlovákiában is vannak partnerek. Vki tudna esetleg küldeni egy mintát az útnyilvántartásra vonatkozólag?

Előre is nagyon köszönöm, ha vki válaszol.

Jázmin
jázmin25

Cégautó kérdések

HozzászólásSzerző: validitas » vas. okt. 28, 2012 7:08 pm

Szia Jázmin!

Jó sok kérdést tettél fel :-) Nézzük sorjában:
1. Mivel tényszerűen és valóságosan 19-én rendeltetésszerű használatba vette a járművet, ezért azzal a nappal kell aktiválni.(feltéve persze, hogy műszaki meg minden szükséges irat, feltétel rendben volt).Akkor lehetne 22-én, ha nem vette volna használatba, hanem pl. elszállíttatja. Egyébként miért más nappal akarja aktiválni?

2. Nincs áfa, nem kell bevallani.

3. Igen, minden közvetlenül a beszerzéshez kapcsolódó költség (illeték, eredetvizsg., stb.) a beszerzési érték része.

4. Igen.
5. Igen. Gondolom, tankolt is, meg écs. is felmerül már az aktiválástól.
6. Ha a cégnek nem kell fizetnie idén, akkor nincs mit levonnia. Majd jövőre.
7. Igen, helyes. A maradványértékre vonatkozó weblapról pedig nyomtasd ki, fűzd le, hogy legyen alátámasztás a maradványértéknek.

8. Útnyilvántartást nem kötelező vezetni, de ha akartok, akkor lehet. Nekem nincs, sajnos nem tudok küldeni. De nyomtatványboltban is kapható. És az lenne az igazi, mert az ott lehet a kesztyűtartóban, és mikor indul valahová a kocsival, beírja, km-óra állás, mikor, hová, milyen célból. Ha megérkezik, akkor is, visszainduláskor szintén. Ez lenne az igazi, szabályos útnyilvántartás, nem az utólagosan, számítógépen megírt. De rendkivül macerás szerintem.

Üdv

validitas

Cégautó kérdések

HozzászólásSzerző: jázmin25 » hétf. okt. 29, 2012 12:53 pm

Szia! Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál!

A 2. kérdésem annyiban módosult, hogy az autó végül zártvégű pénzügyi lízing keretében lett megvásárolva hitelre. Megkaptam az adásvételi szerződést, amelyben a magánszemély tulajdonos eladja az autót a finanszírozó banknak illetve kaptam egy zártvégű lízingszerződést a bank és a cég között. A számlát is megkaptam az értékesítésről a bank és a cég között, de kicsit megijedtem, mert nincs rajta áfa, hanem az van ráírva, hogy az áfa tv. 216-217§ alapján árrés szerinti adózás. Ilyennel én még soha nem találkoztam, ugye ez esetben sincs áfa, nekem nem kell felszámítani, bevallani?

Meg még a könyvelést szeretném kérdezni, ha a vételár 3.500.000 Ft, + aktiváláshoz kapcsolódó 100.000 Ft (kifizetve), 700.000 Ft önerő (kifizetve)

T352-K38 700.000 önerő
T16-K38 100.000 illeték, átírás
T16-K44 3.500.000 vételár
T131-K16 3.600.000 aktiválás
T44-K352 700.000 előleg összevezetése

Köszönöm, Jázmin

jázmin25

Cégautó kérdések

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. okt. 29, 2012 10:07 pm

Szia!
Ebben az esetben sem kell az áfával foglalkoznod. A könyvelési tételek szerintem helyesek.

Üdv
validitas

Cégautó kérdések

HozzászólásSzerző: jázmin25 » szer. okt. 31, 2012 1:02 pm

Szia!
Köszi a választ, még mindig lenne egy kis kérdésem az útnyilvántartással kapcsolatban.
Az autót csak az ügyvezető fogja használni, 80%-ban külföldre, céges ügyben való utazáshoz. Viszont 20%-ban kb. munkába járáshoz is használja, mert 25 km-re lakik az irodától. Ez esetben ezt belevehetem az útnyilvántartásba?
Köszönöm, Jázmin
jázmin25

Cégautó kérdések

HozzászólásSzerző: validitas » szer. okt. 31, 2012 1:18 pm

Ha vezettek útnyilvántartást, akkor nem hagyható ki, mert a km-óra állás miatt hiányozni fog. A cégautó adó nyilván az ilyen magánhasználat miatt fizetendő.
validitas

Cégautó kérdések

HozzászólásSzerző: jázmin25 » szer. okt. 31, 2012 1:25 pm

Szia!
Még nem zártam le a kérdést, mert lenne még egy olyan kérdésem, hogy a cég cégautó megfizetése mellett bérbe kívánja adni az autót egy magánszemélynek (független a cégtől, a tevékenységek között szerepel a bérbeadás). Ez esetben a magánszemélynek számlázni áfával kell ugye?
Köszönöm, Jázmin
jázmin25

Cégautó kérdések

HozzászólásSzerző: validitas » vas. nov. 11, 2012 8:32 pm

Szia Jázmin!
Bocs, nem láttam, hogy még kérdeztél. Talán nem késő még a válasz. Igen, áfával kell számlázni, ha a cég áfás.

Üdv
validitas

Vissza: Adatszolgáltatás