Szerző: mazsi5 » szer. szept. 26, 2012 3:57 pm
Szia Kármen!
Hát eléggé költőien tetted fel a kérdésedet.
Nem derül ki belőle - ahogy az előttem szóló is írja -, hogy milyen adózásra gondolsz?
De az sem, hogy egyáltalán milyen ingatlanokról lenne szó (lakás, vagy üzlet,iroda).Ha az adózásnál az ÁFA-ra is gondolsz: hát akkor egyáltalán nem mindegy, hogy miféle ingatlan, (használatbavétel időpontja,stb., aki eladja az ÁFA alany, vagy nem. Ti milyen ÁFA alanyok vagytok.. ,stb.
Ha bérbe adjátok az ingatlant, - mivel az ingatlan bérbeadás alapvetően ÁFA mentes, de lehet rá ÁFA körösséget kérni.. A helyi adó vonatkozásában Nelly már leírta, hogy az ingatlan helye szerint illetékes önkormányzatnál be kell jelentkezni.. (építményadó, IPA,.., ami adó mérték,stb.önkormányzatonként más-más lehet). Érdemben én sem igazán tudok mit hozzátenni az előttem szóló által leírtakhoz.
Ingatlan-adásvétel ügyvédi közreműködéssel mehet.. az ügyvéd megteszi azokat a bejelentéseket, amire az illetékfizetésre kötelezettre az illetéket kinyomják..
Arról nem is beszélve, hogy az ember pár hónappal későbbi várható konkrét gazdasági eseményre sem tud biztonsággal a majdani időpontra vonatkozóan tanácsot adni.. (a jogszabályok szinte folyamatosan változnak).
Üdv