Adófórum

Adózási és számviteli információk

egészségbiztositás

Adatszolgáltatás

egészségbiztositás

HozzászólásSzerző: kecsege33 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A vállalkozóm szünetelteti a vállalkozását. Németországban dolgozik jelenleg.
Európai egészségbiztositási kártyával rendelkezik.(hosszabb időre ment ki)
Kérdésem: Magyarországon kell-e fizetni a havi 6.390.- Ft. eü.biztositást?
Köszönöm a válaszokat előre is.
Üdvözlettel: kecsege33@t-online.hu
kecsege33

egészségbiztositás

HozzászólásSzerző: kaloczy » vas. szept. 16, 2012 8:42 am

Szia!
Ha az "európai egészségbiztosítási kártya" alatt azt érted, amit itthon váltott ki, akkor az nem elég. Az - szerintem - csak addig érvényes, amíg az itthoni TAJ-kártyája is.
Ahhoz, hogy ne kelljen fizetnie a 6.390 Ft-ot, kint kell kérnie egy igazolást - feltételezve persze, hogy legálisan, bejelentve dolgozik kint, - és azt itthon be kell mutatnia.
És az OEP honlapján is van a letölthető nyomtatványok között olyan, hogy bejelentőlap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkezők számára. Tanulmányozzátok át.
Zsuzsa
kaloczy

egészségbiztositás

HozzászólásSzerző: sz.judit » vas. szept. 16, 2012 8:47 am

Szia
Az eu. egészségbiztosítási kártyát valószínű méeg akkor váltotta ki, mikor itthon biztosítással rendelkezett. Mivel már itthon nincs biztosítása (nem fizeti a 6390 Ft-ot, nincs munkaviszonya, ellátása, stb), így az eu.kártya sem érvényes, ugyan úgy, mint ha hazajön és itthon a TAJ-kártya.
Judit
sz.judit

egészségbiztositás

HozzászólásSzerző: kkpbt » vas. szept. 16, 2012 9:57 am

Okulásként - kommentár nélkül: Ismerősöm 3 évig EU-s tagállamban dolgozott, (hivatalosan) kimenetelkor és visszajövetkor mindenben a jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el (a szükséges papírokat, igazolásokat, nyilatkozatokat beadta az OEP-nél, -szerencsére személyesen, átvételi igazolással) Jelenleg az APEH 3 évre követeli az eü.szolgáltatási járulékot, melyet már az itthoni munkabéréből le is tiltatott. Személyesen járt az APEH-nél és az OEP-nél, a két hivatal egymásra mutogat: az OEP azt állítja, hogy minden szükséges iratot átadott az APEH-nek, az APEH (ügyfélszolgálat)pedig azt mondja, hogy látja (a nyilvántartásában)hogy a szükséges iratok megvannak, de ő nem tudja "törölni" a tartozást, azt csak az APEH "nemzetközi" osztálya teheti meg, mivel az adott EU-s tagállam "egészségbiztosítási szerve" az általuk küldött megkeresésre még nem válaszolt.
Jelenleg ott tart öt hónap után, hogy a fizetéséből vonják a tartozást és várja, hogy rendeződjön az ügy.
Ocó
kkpbt

egészségbiztositás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » vas. szept. 16, 2012 10:29 am

Szia! Az EGT tagállamban kereső tevékenységet végző személynek nyilatkozni kell az
OEP felé 15 napon belül a biztosítás kezdetéről : Bejelentő lap a TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére…. ( számát nem tudom, de az OEP honlapról lehet letölteni ) Szerintem mind addig fizetni kell M.országon a havi 6390.- Ft-t, amíg nincs biztosítással járó jogviszonya külföldön, illetve idehaza állandó bejelentett lakása van.
Ezzel egy időben, ha korábban fizette idehaza az eg.ü.szolg.járulékot, akkor a 12T1011-es változás bejelentőn ki kellene jelenteni, de ezt csak akkor fogadják el, ha rendelkezik az ügyfél E104-es illetve E106-os kártyával, melyet a kinti munkáltatója biztosítójától lehet kérni.
Ugyan is hitelesen igazolni kell, hogy külföldön dolgozik és erre egyedül ez alkalmas. Amennyiben ez valami miatt kint nehézkes beszerezni , lehetőség van arra, hogy írásban kérelemmel forduljon az OEP-hez, hogy a nemzetközi jogsegély keretében megkérje a fent említett kártya valamelyikét . Nem rég tudtam meg, hogy az E106 kártyát érdemes kérni, mert ezzel idehaza teljes orvosi ellátást kaphat,amikor idehaza van az illető, az E104-es csak sürgősségi ellátásra alkalmas A határidő betartása fontos, hallottam már akit az OEP
megbüntetett, pedig csupán néhány nappal lépte túl a 15 napot. Mária
valterjozsefne

egészségbiztositás

HozzászólásSzerző: kecsege33 » vas. szept. 16, 2012 1:17 pm

Köszönöm a segítséget minden hozzászólónak. Én is így gondoltam, csak a vállalkozó
hitte el, hogy elég Neki ha a kinti (ténylegesen bejelentett) munkáltatója ad
EU-s kártyát, vagy ahogy Ő mondja mindent elintézett a külföldi munkáltatója.

Köszönöm mindenkinek,.
kecsege33

egészségbiztositás

HozzászólásSzerző: kaloczy » vas. szept. 16, 2012 2:59 pm

Ismerősöd ott követte el a nagy hibát, hogy utólag, hazajövetelkor "ügyintézett".
Ezt a kinti munkába-álláskor kell lezongorázni. (Csak hát tapasztalatból tudom, hogy én hiába tépem a szám az ismerősöknek, hogy ezt kell csinálni, mintha a falnak beszélnék :-((( aztán mikor élesedik a helyzet, akkor meg nem győznek csodálkozni :-((( )
És ne mondd,hogy nem tudta, meg hogy hogyan intézkedjen külföldről. Nem kifogás egyik sem :-))) Mindent meg lehet oldani, nem a holdra utazott :-)))
Zsuzsa
kaloczy

egészségbiztositás

HozzászólásSzerző: kkpbt » vas. szept. 16, 2012 3:35 pm

Már munkába álláskor "ügyintézett", csak az OEP elfelejtette az ilyenkor szokásos ügymenet során az APEH-ot "tájékoztatni". Van még mit javítani a "Kormányablakon"
Ocó
kkpbt

Vissza: Adatszolgáltatás