Adófórum

Adózási és számviteli információk

Élelmiszerlánc felügyeleti díj

Számlázás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. szept. 05, 2012 1:55 pm

A Számviteli levelekkel jobb ha nem foglalkozol, nagyon sok hibával dolgoznak.
Az tény, egyértelmű, hogy rövid lejáratú kötelezettség- szerintem ezt a hülye is tudja- de azt árulja már el valaki, ugyan mitől lenne ez igénybe vett szolgáltatás!
(3) Az igénybe vett szolgáltatások értékeként az üzleti évben igénybe vett anyagjellegű és nem anyagjellegű szolgáltatások bekerülési értékét a - le nem vonható általános forgalmi adót is magában foglaló - számlázott, fizetett, szerződésben meghatározott összegben kell elszámolni. /Szt-ből/

Láthatod, hogy marhaságot írtak!
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. szept. 05, 2012 2:18 pm

Áfa tv:
159. § (1) Az adóalany köteles - ha e törvény másként nem rendelkezik - a 2. § a) pontja szerinti termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére, ha az az adóalanytól eltérő más személy vagy szervezet, számla kibocsátásáról gondoskodni.

2. § E törvény alapján adót kell fizetni:

a) adóalany által - ilyen minőségében - belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása,

b) terméknek az Európai Közösségen (a továbbiakban: Közösség) belüli egyes, belföldön és ellenérték fejében teljesített beszerzése és

c) termék importja után.

Anci!
Hol van itt termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Olyan fölöslegesen lovagolsz ezen a számla témán, nem azért nem kapsz mert odafönt megtehetik, hanem azért mert NEM KELL A FELÜGYELETI DÍJRÓL SZÁMLÁT KIÁLLÍTANI. (pl a befizetett biztosítási díjról sem kapsz számlát, mégsem hiányzik, vagy különféle tagdíjakról)
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Anci11 » szer. szept. 05, 2012 3:24 pm

Köszönöm válaszodat, de valóban a kam.reg.dijról nem de a befizetett tagdíjakról a számlák megjönnek. A biztosítási díjakról is (casco, gfb, felelősség vagy bármilyen biztosításról is beszélünk). Jönnek a számlák az esedékességekről, utalok vagy utalnak az ügyfelek.
Az is igaz, hogy nincs értékesítés nincs szolgáltatásnyújtás, de ha nem adó, nem ez meg nem az, akkor mi? A "lovagolás" is csak azért van, mert meg szeretném érteni, hogy akkor tulajdonképpen mi az élelmiszerlánc felügyeleti díj. Egyébként a NÉHIB e-mailban közölt válaszában is igénybe vett szolgáltatást ír. Nos?
Anci11

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. szept. 05, 2012 3:49 pm

Tulajdonképpen én egy kalap alá venném a tavaszi kötelező kamarai regisztrációval. Fizetünk a semmiért: semmiféle igénybe vett szolgáltatást nem kapunk érte! Én még mindig egy előírt hatósági díjnak értelmezem, illetve - költségként - elszámolható adónak. Még akkor is, ha nem ezt mondják róla.
Tudom nem engem kérdeztél, de gondolom nem baj, hogy kitárgyaljuk.
kovalkata

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. szept. 05, 2012 4:00 pm

Ezt írod: "Telefonon folytatott megbeszélésünkre hivatkozással tájékoztatom, hogy a felügyeleti díjat az anyagjellegű ráfordítások között kell kimutatni. A felügyeleti díj összege, mint jogszabályon alapuló hatósági díj, az egyéb szolgáltatások költségébe tartozik."

Azt gondolom, úgy, mint az anyagjellegű ráfordítások fogalmával, ezzel is gondod van, igénybe vett szolgáltatás, vagy egyéb szolgáltatás kevered. A számviteli tv 78. §-ában megtalálod mi micsoda. Én itt befejeztem, nincs kedvem 1000 x leírni ugyanazt.

Arról pedig, hogy hogyan kell elszámolni, nekem továbbra is az a véleményem egyéb szolg /53/.
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: kkpbt » szer. szept. 05, 2012 4:25 pm

Becsületére legyen mondva a NÉBIH-nek, a regisztrációs honlapra fellépve, (volt már ez téma a fórumon) 2012. évre a 2 db "fizetési értesítőt" le lehet tölteni, mely tökéletesen megfelel számviteli bizonylatnak, sőt még azt is feltüntették, hogy ÁFA körön kívüli. Magam részéről inkább hajlok az egyéb ráfordításkénti elszámolásra, szolgáltatást nem kapok érte, csak fizetni kell mint a kamarai rgisztrációs díjat, ami "hirtelenjében" át fog alakulni tagdíjjá - közel járunk hozzá.
Ocó
kkpbt

HozzászólásSzerző: Anci11 » szer. szept. 05, 2012 8:02 pm

Ok, de tényleg igazad van, nem érdemes erről tovább beszélni. De azért köszi a válaszokat.
Anci11

Előző

Vissza: Számlázás