Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szoftver ingyenes átadása

TAO

HozzászólásSzerző: ruzsmi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egy közhasznú alapítvány (melyet könyvelek) tulajdonában van egy szoftver, amit térítésmentesen át szeretne adni egy egyéni vállalkozónak. a szoftver (könyvelő program) értéke 100eft alatt van. van-e ennek adóvonzata az átvevőnél? az átadónál ha jól értelmezem a törvényeket elismert rk.ráfordítás lesz, egyszerűen kivezetem a szoftvert. az EV-nél kell-e adózni utána? a kis összeg miatt ajándékozási illeték hatálya alá sem esik, így illetékmentes is. jól gondolom? köszi előre is a segítséget!
ruzsmi

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. aug. 31, 2012 11:13 am

Szia!
Először is nézz utána, hogy a szoftver átruházható-e egyáltalán? mert sok esetben nem megengedett.
Keresd fel a szoftvert készítő céget, és beszéld át velük, addig a többivel szerintem nem érdemes foglalkozni.
Zsuzsa
kaloczy

HozzászólásSzerző: ruzsmi » szomb. szept. 01, 2012 6:23 pm

Köszi! De tegyük fel, hogy átadható. én most adózási szempontból lettem volna kíváncsi arra, hogy az átvevőnél mit jelent egy szoftver térítésmentes átvétele.
ruzsmi

HozzászólásSzerző: songoku » hétf. szept. 03, 2012 10:36 am

Szia!

Az átvevőnél illetéfizetési kötelezettség nincs.
Az átvevővénél ÁFA merülhet fel. ÁFÁs-e az alapítvány? Ha nem, akkor nincs áfa, ha áfás, akkor kiszámlázza-e az áfát? Ha kiszámlázza, meg kell fizetni az átvevőnek, de le is vonhatja ha a levonási feltételek fennálnak.
songoku

HozzászólásSzerző: ruzsmi » hétf. szept. 03, 2012 7:37 pm

Nem, az alapítvány nem Áfás és nem vonta le az Áfát sem. így ezzel nincs teendő. nagyon szépen köszi a választ!
ruzsmi

Vissza: TAO