Szerző: kovalkata » csüt. aug. 16, 2012 9:28 am
Ne haragudj, de butaságokat beszélsz. Az én esetem, le is írtam, a személyes közreműködés jellemző a tagra, nem az ügyvezetés. Tehát ő, mint kiegészítő tevékenységű nyugdíjas tag, nem biztosított ha nem vesz fel jövedelmet.
Idemásolom az apehos állásfoglalást:
Tisztelt Hatóság!
Az alábbi kérdésben kérem segítségüket.
2008-tól a nyugdíjas személyesen közremuködo tagokat (1453 kód) már nem lehet bejelenteni a 1041-es nyomtatványon, mivel nyugdíjas nem minosül biztosítottnak. Amennyiben jövedelmet nem vesz fel, de kötelezett az egészségügyi szolgálati járulék megfizetésére, a 08-as nyomtatvány elküldésre kerül errol az összegrol.
Mi a helyzet abban az esetben, ha jövedelmet is vesz ki a személyes közremuködéséért? Akkor sincs probléma, ha ezt nem tudjuk bejelenteni a 1041-es nyomtatványon, csak a 08-as bevallást küldjük a jövedelemrol?
Válaszukat várva köszönettel:
Tisztelt Ügyfelünk !
Az adóhatósághoz e-mailben érkezett levelére az alábbi tájékoztatást adjuk.
A Tbj. törvény( 1997. évi LXXX tv.) rendelkezései alapján a kiegészíto tevékenységet folytató társas vállalkozó a személyes közremuködése után, a ténylegesen megszerzett jövedelme alapján nyugdíjjárulékot fizet.
Ettol függetlenül a havi 4950 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot a társas vállalkozás fizeti meg a hivatkozott törvény 18.§ (1) bekezdése alapján.
A havi adó-és járulékbevallási kötelezettséget a 08-as bevallásban (bejelentés nélkül) kell teljesíteni.
Tisztelettel:
Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal
Közép-magyarországi Regionális Foigazgatóság Ügyféltájékoztatási Foosztály Tájékoztatási Osztály 2.
Üdv. Kata