Adófórum

Adózási és számviteli információk

Felvásárlási jegy nyilatkozatminta

ÁFA

Felvásárlási jegy nyilatkozatminta

HozzászólásSzerző: enikkerdez » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Azt szeretném kérdezni, hogy a felvásárlási jegy mellé, ha nem gépi programot használtok, szoktatok-e nyilatkozatot kitöltetni? Ez szükséges, vagy csak ajánlatos? Esetleg tudna valaki erre valami mintát mutatni? Melyek a nyilatkozat adattartalmának elemei?
Köszönöm szépen a választ.
enikkerdez
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Felvásárlási jegy nyilatkozatminta

HozzászólásSzerző: enikkerdez » csüt. júl. 26, 2012 5:23 pm

Fórumokat olvasgatva találkoztam ezzel a gondolattal egy olyan bejegyzéskor, amikor egy érintett arról panaszkodott, hogy őt nem világosította fel senki, hogy nem alanyi módon jogosult kompenzációs felárra. Ekkor válaszolták neki, hogy a felvásárló jobb esetben nyilatkoztatja is a termelőt, hogy fizethető-e neki kompenzációs felár. Nyilatkozat tárgya a kritériumokra való rákérdezés pontokba gyűjtve. Láttam ilyet gépi programok alján, de azt nyilvánvalóan személyre szabják praktikusan. Arra lettem volna kíváncsi, használ-e ilyesmi nyilatkozatot valaki, aki hagyományos tömbből állítja ki a felvásárlási jegyet. De természetesen az is válasz, ha azt mondjátok, hogy semmi nem írja elő ezt a nyilatkoztatást.
enikkerdez
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Felvásárlási jegy nyilatkozatminta

HozzászólásSzerző: nmrozika » pén. júl. 27, 2012 10:12 am

Én is kutakodtam már ebben a témában és semmmi jogszabályt nem találtam az igazolás módjára, formájára, ezért így "kezeljük":

A különleges jogállás (komp felár) megilleti azt, akinek van érvényesített BETÉTLAPJA és ADÓSZÁMA, akár ..1-..; akár ..2-..

Felvásárlónak történő értékesítés esetén felvásárlási jegyet állít ki a felvásárló, egyéb esetben nyugtát/számlát ad az őstermelő.

Ha az őstermelő a FELVÁSÁRLÓNAK IS SZÁMLÁT állít ki, akkor (valószínű)lemondott a különleges jogállásáról (ezt megtehette az adószám kiváltásakor). Erről nem nyilatkoztatjuk, ezért az őstermelőt terheli a "felelősség", hogy tényleg így van-e.
Van érvényes betétlap, van érvényes adószám, formailag megfelelő számla....
A különleges jogálllás egy kedvezmény, ha ezt nem veszi igénybe akár tudatosan, akár "figyelmetlenségből" az az Ő baja.

A felvásárló nem jár rosszabbul, alanyi mentesnek nem fizet komp felárat (nem is igényel vissza), ÁFA-snak lehet hogy magasabb kulccsal fizet, mint a komp felár, de azt is igényli vissza...

Lehet, hogy nem jól látom a dolgot...?!

Egy viszonylag friss információ a NAV honlapjáról az őstermelői témában, bár erre a kérdésre nem tér ki.

http://www.nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/ugyfelszolg/regiok/eszakmagyarorszag/aktualis/ostermelo0625.html

Rozi
nmrozika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Felvásárlási jegy nyilatkozatminta

HozzászólásSzerző: enikkerdez » pén. júl. 27, 2012 11:57 am

Igen, sok kacifántos eset fordul elő e témakörben. Az én ismeretségi körömben is több olyan vállalkozó van, aki mellette őstermelő. Egy felvásárlóhoz pedig csak őstermelői minőségben megy... És akkor még ott vannak az egyéb kritériumok... Jó, igen, tény, hogy kevés az esélye annak, hogy a felvásárlási jegyhez szükséges adat ne lenne elég, és tényleg nem valószínű, hogy sokan tévednének abban önmagukra nézve, hogy jár-e nekik kompenzációs felár vagy sem, ezért akkor napirenden kívül helyezem a kérdést, és nem erőlködöm a nyilatkoztatáson, elvégre az csak plusz adminisztráció. Nagyon köszönöm a segítséget, hasznos volt.
enikkerdez
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Felvásárlási jegy nyilatkozatminta

HozzászólásSzerző: patkat » szer. aug. 01, 2012 1:06 pm

Kompenzációs felárra csak az jogosult aki azt a Nav-nak bejelentette. A kifizetőnek meg kellő körültekintéssel kell eljárnia mikor a felvásárlási jegyet kitölti, mivel a kompenzációs felárat ő áfaként visszaigényli.Valóban nincs rá kötelezettség hogy a kifizető nyilatkozatot töltessen ki az őstermelővel, de szerintem saját védelmében mindenképpen jó ha van.Ha megírod az email címedet tudok küldeni egy mintát amit mi használunk.
patkat
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:29 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron