Adófórum

Adózási és számviteli információk

sok kerdes EV

Egyéni vállalkozók

sok kerdes EV

HozzászólásSzerző: validitas » kedd máj. 01, 2007 1:33 pm

Sziasztok! Általában igaz, hogy ami SZJA-alap, az járulékalap is. Azonban az ev.-nél más a helyzet, neki nem feltétlenül kell kivennie (meg a társas vállalkozónál), de a minimum után meg kell fizetnie. A gyakorlat az, hogy ami után nyugd.járulékot fizet, az szolgálati idővel és nyugd.számításnál beszámító jövedelemmel is bír.Ugyanez a táppénz alapja. A  kifizetőnél tér el táppénz alap számítása most annyiban , hogy táppénz alapnak csak a ténylegesen kifizetett jövedelemet lehet tekinteni, ha nem éri el a járulékfizetést minimumát (131.ooo- Ft-ot), és nem jelentette be, hogy kevesebbet fizet a munkavállalónak, hanem megfizette a minimum utáni járulékot. 

validitas

sok kerdes EV

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd máj. 01, 2007 5:12 pm

Szia Napraforgó! Az egyéni vállalkozó amennyiben megfizette a 131eFt után a járulékokat, az nyugdijalap és tp alap akkor is, ha vállalkozói kivétként nem könyvelte le. Ani  

i a 1

adotanacs

sok kerdes EV

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd máj. 01, 2007 8:01 pm

Sziasztok Ani és Validitas!

Még mindig rágódom! De akkor ti is úgy értitek, hogy az ev a minimumjárulékalapra megfizeti a 29+11%-ot is ugye? Én is  megfizettetem az 1 szem főállásúval a +11-et, csak eddig nem tudatosan. Csak arra gondoltam nem mindegy a nyugdíjjárulék és a nyugdíjbiztosítási járulék. Munkáltatóként nincs gond a bejelentéssel, bár az idén a havi jár.bev. miatt ezt sem kell.

Napraforgó

sok kerdes EV

HozzászólásSzerző: validitas » kedd máj. 01, 2007 8:59 pm

Szia Napraforgó! Nem tudom, milyen 11%-ot írsz.  Igen az ev. a minimumjárulékalapra kell, hogy megfizesse a járulékokat, ha főállású. (eü.alapba: 4+3% és 5+3%, nyugd.alapba: 8,5%, vagy 0,5% ha magánnyugd., és 21%).

Üdv: Böbe

validitas

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók