Adófórum

Adózási és számviteli információk

felszámolás alatti adózó képviselete

Ellenőrzés

felszámolás alatti adózó képviselete

HozzászólásSzerző: szekeresbea1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Van egy társaság, amelynek az ügyvezetője 2010-ben meghatalmazott egy könyvelőt állandó meghatalmazással, hogy minden adóügyben eljárhat (bevallás benyújtás, fizetési kedvezmény kérés, részvétel adóellenőrzésen). A cég 2011-ben felszámolás alá került, de a felszámoló nem vonta vissza az állandó meghatalmazást. A bevallásokat továbbra is könyvelő nyújtja be. A cég most kapott egy ellenőrzést, ahol az apehosok nem ismerik el az állandó meghatalmazást, mert azt nem az felszámoló, hanem a korábbi ügyvezető adta.
Szerintetek helyesen jár el az ellenőrzés? Tényleg megszűnt az érvényessége a meghatalmazásnak a felszámolás megkezdődésével?

Köszi előre is!
szekeresbea1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

felszámolás alatti adózó képviselete

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. ápr. 12, 2012 10:35 am

Szia!
Igen. A felszámolási eljárás megkezdésétől a felszámoló veszi át a "hatalmat"
A cég vezetője átadja a felszámolás kezdő napját megelőző nappal elkészített zárómérleget, adóbevallásokat, iratleltárt, minden érvényben lévő szerződésről, jogügyletről a tájékoztatást, ami a céget érinti. (1991.évi XLIX.törvény 31.§ - )
"34. § (1) A felszámolás kezdő időpontjában megszűnnek a tulajdonosnak a gazdálkodó szervezettel kapcsolatos külön jogszabályokban meghatározott jogai.
(2) A felszámolás kezdő időpontjától a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatos jognyilatkozatot csak a felszámoló tehet. A felszámolás kezdő időpontjától az adós cég nevét a felszámolás alatt (f. a.) toldattal kiegészítve kell használni. A felszámolónak haladéktalanul be kell jelentenie az adós számláit vezető pénzforgalmi szolgáltatóknak a kijelölését tartalmazó jogerős végzést, és hitelt érdemlő módon igazolt aláírását."



A felszámoló köteles a felszámolás nyitómérlegét elkészíteni, a közbenső beszámolókat, bevallásokat elkészíteni, benyújtani, ugyanígy a záró bevallásokat, beszámolót is.

1991.évi XLIX.törvényt tanulmányozd.

Üdv: Böbe
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

felszámolás alatti adózó képviselete

HozzászólásSzerző: szekeresbea1 » szomb. ápr. 14, 2012 2:05 pm

Szia Böbe!

Azt értem, hogy a felszámolás kezdő napjától a felszámoló jogosult mindenre, de az olyan jogügyletek szerintem nem válnak semmissé amelyek a felszámolás előtt keletkeztek. A szerződések sem váltak érvénytelenné a felszámolás megkezdésekor, amelyeket a "régi" ügyvezető kötött. Hiszen a gazdasági társaság és a meghatalmazott között létrejött egy jogviszony az állandó meghatalmazás aláírásával. A felszámolónak joga lett volna visszavonni ezt az állandó meghatalmazást, de nem tette meg. Bevallásokat sem nyújtott be a cég nevében.
Nem tudom... nekem egy kicsit furcsa, hogy sem a meghatalmazó, a cég, sem a meghatalmazott, a könyvelő nem vonta vissza a meghatalmazást, és az mégsem érvényes...
Mindenesetre köszönöm a fáradozásodat!

szekeresbea1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

felszámolás alatti adózó képviselete

HozzászólásSzerző: validitas » vas. ápr. 15, 2012 7:01 pm

Szia!
Azért nem kell külön visszavonni, mert a törvény (lásd előző válaszom) semmissé teszi azáltal, hogy mindent a felszámoló hatáskörébe utal, ő tehet érvényesen jognyilatkozatot, ő adhat be bevallásokat, stb.

Ha nem nyújtott be bevallásokat, nem bízott meg senkit a számviteli feladatokkal, az a felszámoló hibája, rajta kell számon kérni.

Üdv: Böbe
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

felszámolás alatti adózó képviselete

HozzászólásSzerző: dr.zsiros » pén. júl. 06, 2012 4:13 pm

Azzal, hogy a felszámoló lett a képviselő, a korábbi szerződések, megbízások meghatalmazások stb nem vesztik érvényüket. A cég működése jogfolytonos, csak a felelős vezető személye változott meg. A felszámoló belépése csak a korábbi képviselővel szemben jelent személyi változást, "teljhatalma" abban is megnyilvánul, hogy az előző képviselő által kötött szerződéseket felmondhatja, megbízásokat visszavonhatja. Természetesen ezeknek is megvan a jogkövetkezménye. Ha nem vonta vissza, akkor a könyvelő nyugodtan beadhatja a bevallásokat, sőt be is kell adnia a felszámoló instrukciója szerint. Az így beadott bevallás jogi értelemben a felszámoló által benyújtottnak minősül. A felszámoló, mint a cég felelős vezetője, értelemszerűen jogosult a bevallásra, miként a korábban megbízottak (ha nem vonták vissza e jogosítványukat), vagy az általa megbízott újak is. Egy cégnek akár tucatnyi meghatalmazottja is lehet ezt semmilyen jogszabály nem korlátozza.
dr.zsiros
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:31 am


Vissza: Ellenőrzés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron