Adófórum

Adózási és számviteli információk

200eft felett szerződés

Számlázás

200eft felett szerződés

HozzászólásSzerző: cico » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy melyik törvény írja azt elő, hogy éves, azonos partnerrel létesített szolgáltatási jogviszony 200.000 Ft nettó összeg felett kötelező a szerződés.

Köszönettel: Szilvi
cico

200eft felett szerződés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. júl. 04, 2012 5:27 pm

Ezt hol hallottad?
tothkornelia69

200eft felett szerződés

HozzászólásSzerző: impostor » szer. júl. 04, 2012 6:01 pm

Szia!
Szerintem ez egy kicsit félresikerült értelmezése lehet a TAO tv. 3. számú melléklet A) 4. pontnak, mely szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősül
"az általános forgalmi adó nélkül 200 ezer forintot meghaladó szolgáltatás ellenértéke (vagy annak egy része), ha a körülmények (így különösen az adózó vállalkozási tevékenysége, árbevétele, a szolgáltatás jellege, a szolgáltatás ellenértéke) alapján egyértelműen megállapítható, hogy a szolgáltatás igénybevétele ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel; az adóévben ugyanazon személytől ugyanazon jogcímen igénybe vett szolgáltatások ellenértékét együttesen kell figyelembe venni".

Egyébként én is találkoztam már olyan adóellenőrrel, aki ezt a paragrafust úgy fordította le, hogy 200e felett kötelező az írásbeli szerződés. De szerintem ez közel sem így van!

impostor

200eft felett szerződés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. júl. 04, 2012 6:09 pm

Igen, elég téves értelmezés, még az adófórum fizetős kérdései között is így található, a minap beszéltünk erről itt:
Újabb téves információ az Adófórumon

tothkornelia69

200eft felett szerződés

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 04, 2012 6:20 pm

Sziasztok!

Jó pár évvel ezelőtt az említett tao.3.sz.mellékletben még szerepelt a szerződés megléte (vállalk.érdekében felmerült ktg. függött tőle).

De az már régen volt...:-))) szóval semelyik törvény sem írja elő.

üdv
validitas

200eft felett szerződés

HozzászólásSzerző: cico » szer. júl. 04, 2012 8:26 pm

Sziasztok!

Én nem erre gondoltam.
Kimásoltam egy oldalról a pontos megfogalmazást. Ehhez keresem a jogszabályt.
A 200 000 Ft-os határ
Szintén nagyon fontos szabály, hogy minden 200.000Ft + ÁFA feletti munkáról szerződést kell készíteni és a munka elvégzését követően teljesítési igazolást kell kiállítani (áll az ÁFA törvényben). Megfordítva: az Adóhivatal (APEH) minden, a fenti összeget elérő számlához, egy vizsgálat esetén, kérhet szerződést és teljesítési igazolást arról a munkáról, amit elvégeztünk a megrendelőnek. Amennyiben ezekkel nem rendelkezünk, komoly bírságra számíthatunk.

Ez a szabály érinti az összes olyan vállalkozást és vállalkozót, aki szolgáltat, fejleszt, tanácsot ad, kutat, vagyis valamit előállít egyedi megrendelésre.
Tehát minden ilyen esetben kötelező írásbeli szerződést kötni és a munka elvégzését, vagyis a számla kiállításának jogosságát, teljesítési igazolással igazolni.
köszönöm
cico

200eft felett szerződés

HozzászólásSzerző: impostor » szer. júl. 04, 2012 9:33 pm

Kedves Cico!

Megtaláltam azt a weboldalt, amire hivatkoztál. Két megjegyzés ezzel kapcsolatban. Egyrészt az említett bejegyzés még 2009-ben keletkezett, másrészt pedig egy olyan honlapról beszélünk, amely pénzért ad el szerződésmintákat és teljesítési igazolás mintákat... Az ÁFA törvényben nincs ilyen előírás.

A gazdasági teljesítést természetesen mindig kell tudni igazolni, azonban az igazolás formáját, módját ily módon az ÁFA törvény nem szabja meg.

impostor

200eft felett szerződés

HozzászólásSzerző: tamas973 » csüt. júl. 05, 2012 10:18 am

Üdv.

A szerződés megléte, vagy elkészítése nem kötelező, a Ptk szerint szóban vagy írásban köthető, néhány kivételtől eltekintve Pl. ingatlan eladás. Az Apeh/Nav ezt a szabályt nem ismeri, vagy nem akarja ismerni. Tőlem is sokszor kértek szerződést. Mindig a teljesítés időpontja volt a "vita" tárgya, így mostanában a saját megnyugvásom miatt készíttetek szerződést és teljesítés igazolást.
Egyébként hiába van szerződésem, ha az adott céget nem találják, nem adott be bevallást akkor az áfá-val általában szórakozni szoktak. Kérdezhetném akkor, hogy minek is szerződés?

Üdv: Tomics
tamas973

Vissza: Számlázás