Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni az alábbi kérdésben.
kérdés külföldi számlával kapcsolatos lenne:
Szerintetek hogyan helyes a számla fölvitele az alábbi esetben, mi a teljesités ideje, mely nap lesz az amivel forintosítanom kell a számlát, mikor kell bevallanom mint uniós beszerzés?
Kínai számla euróban: a dátum 2011. december 27. a számla nem előleg számla, teljes euros összeggel állítják.
A számlára előleget fizetünk. azt előlegre teszem. Hiszen még az áru nincs itt, hiába van már meg nekem a számlám.
A vámolása kinti hamburgi vámkezelés, a szabadforgalomba helyezésről pedig kapok egy német nyelvű több oldalas igazolást, 2012. 03.02.,dátummal ami mellé megkapom a "nemzetközi furvarlevél "nevű okmányt, amin rajta van, hogy kiállitás helye, áru átvétele 2012.03.12.(ez az a dátum, amikor a székhelyünkre beérkezik, és átvesszük, aláírjuk, lebélyegezzük a nemzetközi fuvarlevelet)
Ehhez kapcsolódik egy szlovák fuvarozási számla.: euros, nem tartalmaz áfát.(Európai fuvarról, biztosításról,vámkezelésről, tengeri fuvardíj, fizetendő vám, bank ktg.)
amelyen az alábbi adatok vannak: felrakás: 2012.01.16
lerakás: 2012.03.08.
teljesítés. 2012.02.28.
kelte: 2012.02.28.
fizetési határidő: 2012.03.07.
Én 2012. 03.02.i dátummal rögzítem be a számlát (ami a hamburgi szabadforgalomba helyezés dátuma) és az aznapi deviza eladási árfolyammal forintosítom. Mert a példából látszik, hogy szabadforgalomban 2012.03.02 -án kerül, akkor már nekem a könyveimben benne van a külföldi számla, de a raktáramban az áru néhány nappal később kerül. Az uniós árubeszerzésként is ehhez kapcsolódóan a külföldi számla felvitelének a dátuma alapján teszem be a bevallásba.
Helyez ez igy szerintetek?
Köszönöm szépen előre is a segítségeteket.
Évi