Adófórum

Adózási és számviteli információk

3-as keresőképtelenségi kód

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni tőletek. Ha valaki táppénzre kerül 3-as betegségi kóddal., a foglalkoztatói igazolás mellé milyen nyilatkozatot kell még beküldeni. Nem üzemi baleset, nem munkába jövet-menet.
(Egy hétköznap este elesett egy motorral.) Kórházi kedzője van.
Találtam egy olyat= Nyilatkozat a baleset (sérülés )körülményeiről
Ez lenne az. Ha valaki tudna segíteni, megadnám az elérhetőségem
Évi
gariv

HozzászólásSzerző: Bendeguz69 » szer. jún. 20, 2012 11:09 pm

Szia!
Nekem is volt ilyenem, és kitöltöttem a nyilatkozatot, majd felhívtak a tb-től, hogy mivel nem üzemi baleset, ez így nem jó, sima táppénzként kell megigényelni attól függetlenül, hogy baleset a kód.
Bendeguz69

HozzászólásSzerző: gariv » szer. jún. 20, 2012 11:27 pm

Szia !
Köszi a választ! Akkor nem kell semmilyen nyilatkozatot beküldeni a foglalkoztatói igazoláshoz szerinted.
Évi
gariv

HozzászólásSzerző: Bendeguz69 » szer. jún. 20, 2012 11:41 pm

Szia
Ez a cégem Váchoz tartozik. Neki 4-es kóddal kórházi igazolással kezdődött. Ez egyéb baleset. Kitöltöttem a pótlap a baleseti táppénz megállapításához címűt, és újra be kellett a foglalkoztatói igazolást enélkül küldenem, mert felhívott az ügyintéző, hogy csak akkor lehet baleseti táppénzt igényelni, ha munkába menet, vagy munkavégzés közben történt a baleset. Tehát beírtam a baleset kódját a kérdéshez, de semmilyen plusz nyilatkozatot nem kellett hozzá csatolni. Azóta megkapta a táppénzt. Mondjuk azt nem igazán értem, hogy miért nem lehet ezt az útmutatóban leírni...
Bendeguz69

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. jún. 21, 2012 5:22 am

Szia!

A foglalkoztatói igazolást töltöttem ki neki, csak úgy emlékszem, hogy kell valamilyen nyilatkozat még, hogy hogyan történt a baleset. (Ebből kiderül pl. hogy otthon ha valaki ablakot pucol, akkor leesett székről vagy ....) Tehát utólag legyen nyoma, hogy nem jár neki baleseti táppénz, hanem csak sima táppénzre jogosult.

Évi
gariv

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. jún. 21, 2012 7:13 am

Írd be így a googleba, és kidobja a nyomtatványt:

Nyilatkozat üzemi balesetnek nem minősülő baleset körülményeiről

Általában az oep küldi ki a nyilatkozatot, de a folyamat meggyorsítása érdekében én is a tp igénylővel együtt szoktam beadni (na nem túl gyakran, utoljára 2 évvel ezelőtt volt ilyenem).

217/1997. Korm. rend
47. § (1) A táppénzben részesülő biztosítottnak az üzemi balesetnek nem minősülő balesetéről - az előírt nyomtatványon - nyilatkoznia kell. A nyilatkozatnak a következő adatokat kell tartalmaznia:

a) a sérült nevét, természetes személyazonosító adatait, lakcímét,

b) hol, mikor és hogyan történt a sérülés,

c) amennyiben a sérült erről nyilatkozni kíván, a baleset okozója (név, lakcím),

d) gépjárművel kapcsolatos sérülés esetén ki az üzemben tartó,

volt vagy van-e folyamatban a balesettel kapcsolatban hatósági (rendőrségi, ügyészségi, bírósági stb.) eljárás, az eljáró szerv nevét és az ügy számát;

e) a balesetből eredő betegsége, sérülése miatt hol látták el, illetőleg kezelték (egészségügyi szolgáltató neve, címe).

(2)401 Az (1) bekezdésben említett nyilatkozatot a táppénzfolyósító szerv megkeresésére a táppénzben részesülő személy kiállítja és tizenöt napon belül visszajuttatja a folyósító szervhez. Ha a táppénzt folyósító a nyilatkozatban foglaltak alapján azt állapítja meg, hogy a balesetet nem a biztosított, hanem más személy okozta, a nyilatkozatot további intézkedésre az OEP-nek küldi meg, a baleset miatt folyósított táppénzre vonatkozó adatok közlésével együtt.

(3)402 Az (1) bekezdésben említett nyilatkozatot az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek és a társadalombiztosítási kifizetőhelyek - az Ebtv. 67-68. §-a szerinti megtérítési eljárás megindítása szükségességének vizsgálata céljából - megküldik az OEP-nek.

http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_NYOMTATVANY/ENYOMTATVANY/BALESETI%20NYILATKOZAT-KPE-180.PDF
tothkornelia69

Vissza: Adatszolgáltatás