Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fizetési kedvezmény

Adatszolgáltatás

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: nyár » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Mostanában kértetek a NAV-tól fizetési kedvezeményt? Milyen tapasztalatotok van?

Üdv. Ica
nyár

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: l.nora » hétf. jún. 18, 2012 10:20 am

Szia !

Nincs személyes tapasztalatom, csak most láttam az apeh honlapon, ha esetleg elkerülte volna a figyelmed:
http://apeh.hu/magyar_oldalak/nav/ado/szja/fizetesi_kedvezmenyek.html

Üdv. Nóra
l.nora

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: szaboicus » hétf. jún. 18, 2012 11:16 am

Szia!
A most feltett tájékoztatást még nem olvastam,de a gyakorlat szerint a dolgozóktól levont járulékokra,adóra fizetési kedvezményt, részletfizetést nem adnak.
Max, amire adnak részletfizetést az a TAO,Áfa,stb,de ennek is az a feltétele, hogy kitöltsd az adatlapot(kérelem mindenre kiterjed),és csatold a 3 hónapnál nem régebbi mérleget.
Eltöltheted az adatlappal az idődet,de eredményt ne nagyon várj.
Üdv:))Icus
szaboicus

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: ASC » hétf. jún. 18, 2012 11:29 am

Igen.
Egy magánszemélynek EHO-ra kértem mérséklést. Komplett vagyonnyilatkozatot kellett tennie. Nem mérsékelték, de helyette részletekben (6 havi) fizetheti, pótlékokkal együtt.
Egy cégnek részletfizetést kértem. Leírtuk a kért ütemezést és azt, hogy mikor mennyit tud fizetni. Csatolni kellett mérleget, ek-t és főkönyvi kivonatot.
Gond nélkül elfogadták, de pótlékmentességet nem kapott a cég.

Üdv.
Anikó
ASC

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: Juhászani » hétf. jún. 18, 2012 2:32 pm

Szia!

Nekem ugyanez a tapasztalatom. A dolgozóktól letiltott szja-ra és járulékok nem adott részletfizetést, viszont a bér után fizetett járulékokra igen. És a pótlékot is kiszámítja előre és fizetési ütemezést is meghatározza. Ha késel a fizetéssel akkor az egész egy összegben esedékessé válik.

Üdv.
Juhászani
Juhászani

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: nyár » hétf. jún. 18, 2012 7:29 pm

Hát nem valami biztató, amit írtok. Évekkel ezelőtt sokkal rugalmasabb volt az APEH.
Akkoriba 12 sőt 18 hónapra is adott részletfizetést.

Van egy cégem ahol 700 ezerre tornyosult a tartozás. Inkasszót tett a bankszámlára az
APEH, s rögtön lekapott 133 ezret. Gondoltam, kérünk részletfizetést. Az ügyintéző azt mondta a telefonba, hogy 35 napig lesz letiltva a számla. Egy összegben nem tudja
kifizetni a tartozását csak kb. 60 ezret havonta. Ez is kényszervállalkozás. Hogy mitévő legyek, nem tudom.

Várom még a hozzászólásaitokat.

Üdv.: Ica
nyár

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: palmika » hétf. jún. 18, 2012 9:08 pm

Kedves nyár, nálunk 13 ezres tartozást inkasszáltak 8 nap késedelem után. De sorolhatnám még. Ha beadod a fizetési könnyítést figyelj, hogy látszódjon a beadványból, hogy havi 60 ezressével lesz pénz fizetni, plusz a havi köteleztségekre is fusson. Ne legyen tagi kölcsön törlesztés az utolsó mérleg és a beadott főkönyv időpontja között.
Arra is felhívhatják a figyelmedet, ha túl sok a vevő tartozás és nem a NAV feladata behajtani azt. Sőt, ma a NAV az első akit ki kell fizetni, még a szállítók és a bérfizetés esetén is. Legalábbis nekem ezeket az érveket írták le, mondták el.
Máskor,eyg szó nélkül megkaptuk a halasztást.
Az inkasszót a beadvány miatt nem fogják levenni, de nem rakják rá újból. Lehet, hogy egy levelet megérne, hogy a cég működését veszélyeztetik, mert minden bevétel bankos stb...de valós legyen az indok.
Úgy gondolom, ha kellően megtudod indokolni megkaphatod a részletet. Bár nehezebben adja meg, ha már felhalmozott tartozás van.
EV kétsorban leírt levélre megkapta...1 milliót 20 ezressével....
palmika

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd jún. 19, 2012 10:47 am

Sziasztok!

Magánszemélytől levont adóra, járulékra törvény szerint nem is adhat fizetési kedvezményt a NAV, ez már sok-sok éve így van.
Ebből adódóan szja-ra általában soha nem is adtak kedvezményt, egyetlen kivétel van: ha egyéni vállalkozó, akinek nincs alkalmazottja, mert akkor az nem magánszemélytől levont, hanem a sajátja, tehát adhatnak.
Idéntől könnyebb is a helyzet, mert ha másra nem, hát erre jók az új számlaszámok... magánszemélytől levont ill. egyéni vállakozót terhelő...

Nálunk egy nyugdíjas ev.-nek 1,3 millió szja-tartozást engedtek el(!!!), és a többire is 36 havi részletfizetést kapott.
Kft-nek nem engednek semmit, kisebb Bt-nek szoktak 12-24 havit adni.

Inkasszó szinte rögtön rákerül a bankszámlákra, és úgy vettem észre, hogy akiktől le is tudnak szedni valamit, azokra onnantól állandóan ráteszik az inkasszót. Akiknek nincs a számláján pénz, azokat egy idő után "békén hagyják".
nagy.andrea2

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: borcsanyine » szer. jún. 20, 2012 11:19 am

Sziasztok!

Saját tapasztalat, hogy ha visszanézik a bankszámla forgalmat, és viszonylag szép számokat látnak, kapásból elutasítják a kérelmet, arra való hivatkozással, hogy a NAV nem hitelintézet. A másik, hogy adót nem is mérsékelhetnének elvileg, csak pótlékot és bírságot. Mi TAO-ra (27 M) kértünk 12 havi részletfizetést, és kérték a következő évi cash-flowt, valamint a várható záró beszámolót. Egyáltalán nem voltak segítőkészek, és még soha nem volt elmaradásunk. Azt mondták, ha egy vállalkozás eddig ilyen jól fizetett, akkor ott meg kell legyen a fedezete is az adónak. Szóval annak segítenek, aki egyébként sem akar(t) fizetni.És közben egy rendkívüli esemény miatt hirtelen ilyen sok lesz a TAO (korábban csak 100-200 E volt), akkor az sem érv nekik. Természetesen a feltöltést mivel nem tudtuk 90%-ra megoldani, még mulasztási bírságot is kaptunk. Arra kértünk mérséklést, szintén nem adták meg. Én már nem is próbálkozom náluk.
borcsanyine

Fizetési kedvezmény

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » hétf. júl. 09, 2012 12:29 pm

Szia!

Tapasztalat, az utóbbi időben 1 azaz egy darab részletfizetési kérelmet fogadtak el, a többit kapásból visszautasították. Sőt a részletfizetéseseknél volt olyan, hogy valamilyen módon ellenőrzésbe futott bele a cég.

Györgyi
Nyerkiné

Vissza: Adatszolgáltatás