Adófórum

Adózási és számviteli információk

Végelszámolási feladatok

TAO

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: nemvica1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Segitsetek légyszives egy végelszámolással kapcsolatosan. Ott tartunk jelenleg, hogy bementek a végelszámolás előtti időszakról a záróbevallások, mérleg közzé lett téve, nyitó mérleggel könyvek újra nyitva. Hitelezői igény nem lesz, pénzeszközökön kivül nincs eszköz. Jól gondolom, hogy ha már letelt a közzétételt követő 40 nap, meghatározzák a végelszám. záró napját, avval a dátummal elkészitenem a záró mérleget, 1271-es és 1201-es bevallást, vagyonfelosztási javaslatot, kell a nyugdijbiztositós igazolás, és egy zárójelentés, és ezt mindet elküldöm a NAV-nak, a mérleget pedig közzé is tesszük. De az a mérleg még nem lesz nullás, mert a 04.20-án befizetett társasági adó előleget majd csak az ellenőrzés után fogják minusszal felkönyvelni a folyószámlára és csak utána kérhetem vissza, utána vehetik ki a tagok a pénztárba lévő pénzösszeget is?
nemvica1

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd jún. 12, 2012 9:47 am

Szia!

A vagyonfelosztási javaslatba bele kell írni, hogy a végelszámolás befejezését követően visszakapott adó stb... a tagokat illeti meg x-x arányban. Ilyenkor a NAV sem a cégnek utal már (hiszen az megszűnt), hanem közvetlenül a tagoknak, de csak a vagyonfelosztási javaslat alapján!
Erre nagyon kell figyelni, mert én jártam úgy régen, hogy visszajárt volna párezer forint a NAV-tól, de mivel a cég már megszűnt, a vagyonfelosztásit sem lehetett már módosítani, ezért ott maradt állambácsinál. :(

A zárómérlegben nyugodtan benne lehet ez a követelés, hiszen valós.

Andi
nagy.andrea2

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd jún. 12, 2012 10:33 am

Sziasztok!

Andi! Mi a helyzet a kiosztandó vagyont terhelő adók tekintetében? Ha a vagyon nem oszthatom ki csak a törlés után, akkor nekem abból az következik, hogy e tekintetben már nincs 08-as kötelezettsége a cégnek - ezt a kérdést majd a tulajdonosok rendezik oly módon, hogy a jöv.szerzés napja a zárómérleg utolsó napja lesz.
Továbbá én úgy tudom - lehet, hogy helytelenül, hogy már nem kellenek un. nullás igazolások, tekintettel arra, hogy ezeket már állítólag a cégbíróság szerzi be (?)

Nemvica! Te beszereztél már ilyet?

Egyébként nekem ebben a kérdéskörben mindig tudathasadásom van egy kicsit, mert nem lehet beadni értékek nélküli mérleget akkor, amikor a vagyont kiosztani csak a törlés után lehet. Ezzel szemben mindenhol azt olvasom, hogy a zárómérleg nem tartalmazhat adatot illetve olyasmit is sugallnak az e témában megjelent írások, hogy két zárómérleg van. Egy a törlés iránti kérelemmel és a vagyonfelosztási javaslattal együtt benyújtott és egy az ezt követő könyvelések utáni, ami már ténylegesen lehet nullás - mert le kell könyvelni a vagyonfelosztási tételeket. Azt már sehonnan nem olvasom ki, hogy és mi a helyzet ezzel a valóban nullás tárgyidőszaki adatos mérleggel. Ezt is be kell adni? Ha igen mikor?

P.Zsuzsa
zspotorke

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: nemvica1 » kedd jún. 12, 2012 10:47 am

Szia!
Nekem is ezekkel van a problémám amit te is irsz, egyszerűen nem tudom sorrendbe tenni a dolgokat, főleg a vagyonkiosztás miatt, mivel ha a cégnek még le kell vonnia, bevallania, és befizetnie a kiosztott jövedelem utáni adókat, akkor azt még a cégtörlés előtt meg kellene tennie, de azt meg elvileg nem lehet. Ilyen a logika nélküli ördögi kör.
Én igazolások tekintetében úgy tudom, hogy a Nyugdijbiztositó igazolását, hogy minden adatszolgáltatás hiánytalanul bement, azt még mindig kéri a Cégbiróság is.

Most akkor nullás a záró mérleg vagy sem???

Vica
nemvica1

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd jún. 12, 2012 11:03 am

Úgy gondolom, hogy lekönyveljük /előírjuk a vagyonfelosztásból következő adókat kötelezettségként. A kiosztásra kerülő vagyon ily módon már nettó összegű lesz a javaslatban (kérdés még hogy hol? az eredménytartalékban || mérleg szerinti eredményben vagy tagokkal szembeni kötelezettségként? ) és a nem nullás végelszámolási zárómérlegben szereplő sorokat majd tulajdonképpen a vagyonfelosztási javaslattal történő kombináció teszi nullássá.

Egyébként szörnyű, hogy ahány "szakirodalmat" olvasok, annyiféle a variáció.
Egyébként emlékszem arra is, amikor egyszer/többször régen végelszámolásit csináltunk, a Cégbíróság csak nullás mérleggel állt szóba.

P.Zsuzsa
zspotorke

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jún. 12, 2012 1:24 pm

Sziasztok!

A számviteli feladatokat a 72/2006. (IV.3.) Korm.rendelet viszonylag jól leírja.

Azért viszonylag, mert kell rajta totózni, meg pl. nincs is kontírozás benne :-))) Pedig de jó lenne néha, nem? :-)

Na, abból én azt variáltam ki, hogy nullás semmiképpen sem lehet, mert a vagyonfelosztási javaslatban szereplő, kiosztandó vagyon egyrészt eszköz oldalon meg kell jelenjen (pénz, eszköz vagy követelés formájában - pl. vissza járó adók), másrészt meg a tagok felé fennálló kötelezettségként.

Ennek sztem egyeznie kell a vagyonfelosztási javaslattal - tehát eredménytartalék nem lehet, úgy gondolom, csak kötelezettség. Idegen kötelezettség sem lehet, tehát az adókat is rendezni kell - bár az apeh ellenőrzése még ugye változtathat...

A végelszámolás lezárulta, az ellenőrzés és a cég törlése után még azért könyvelni kell a vagyon kiosztását is, és majd csak az után lesz nullás minden. És ekkor tekinthető a végelszámolás befejezettnek, lezárultnak. Sztem, én legalábbis ezt silabizáltam ki.

Van még vagy két elég jó anyagom a témához, majd elküldöm nektek - ha érdekel, és ha tudom (működik a levélküldés gomb??).

Üdv
validitas

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jún. 12, 2012 1:41 pm

Itt is van egy cikk, de nem mélyedtem bele, azért talán segít...

http://www.kalkulator.hu/a-vegelszamolassal-kapcsolatos-legfontosabb-tudnivalok-uniqueidRCViWTptZHJ3APwvYnGx9ya8mqJiucRx/
validitas

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: nemvica1 » kedd jún. 12, 2012 2:38 pm

Sziasztok!
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Szerintetek, ha az iratok őrzésével az egyik tag lesz megbizva, és ezt nem ingyenesen vállalja, akkor az a tagnak milyen jövedelem lesz (100.000-150.000,- Ft)?
nemvica1

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd jún. 12, 2012 10:33 pm

Mindenképpen önálló tevékenységből származó jövedelem. Nálam is volt/van ilyen. Az egyik tulajdonos bérbeadja az ingatlana egy részét az iratok tárolására amely nem mellesleg kötelező is valakinek. Erről a végelszámolónak gondoskodnia kell. Erre a megoldásra is két verziót olvastam. Az egyik, hogy a vagyonfelosztási javaslatban térnek ki erre a kérdésre, a másik pedig az, hogy számviteli bizonylat alapján kifizetik az iratőrzés költségeit legalább az elévülés időtartamára még a végelszámolás időszaka alatt és le is adózzák.

Böbe!
A gondom nekem speciel az amit Te is írsz, hogy egyetlen olyan szakmai anyaggal nem találkoztam, amely lépésről lépésre végigvezeti a könyvelési tételeket is illetve bemutatja, hogy hogy kell jól megoldani ezt a kérdést, felvázolva a számvitel/cégbíróság/ellenőrzés által hibátlannak minősített gyakorlatot. Ha végigolvasod csak ezen fórum e témájú cikkeit, láthatod, hogy megy a hezitálás ebben a témában. A "tutit" valahogy senki nem tudja kellő biztonsággal ( vagy csak én nem találtam rá)

Amikor lezárom a végelszámolást, akkor ott még előfordulhat egy mérleg szerinti eredmény. Ez a végelszámolás zárómérlegében, mint mi jelenik meg? Át kell vezetnem az edeménytartalékba vagy sem? (nincs következő év)
Az eredménytartalékot ki kell "ürítenem" (bocsánat a szlenggért)a kötelezettségekkel szemben vagy sem? Ha a zárás utolsó napja a jövedelemszerzés időpontja, akkor elő kell írnom az adókat és be is vallanom még cégként, vagy majd a magánszemély kötelezettsége lesz és még ehhez hasonló kérdésekre keresem a választ - miközben meg kell oldanunk a kérdést.
Próbálkoztam ügyvédi oldalról is megközelíteni ezt a kérdést - teljes a tanácstalanság. Eközben pedig ez a kérdés ma már naponta felmerül - sajnos.
zspotorke

Végelszámolási feladatok

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. jún. 13, 2012 8:55 pm

Az Adó Szaklapban jelent meg részletes cikk könyvelési tételekkel "A végelszámolás számvitele címmel.Érintett vagyok sajna a témában és én is kutakodom...
ADÓ szaklap 2010/14. szám: A végelszámolás számviteléről
A végelszámolás 2011/10-11
szerző: • Umenhoffer Ferenc

Nagyon hosszú mindkettő.
KJ.
Kardos.Judit

Következő

Vissza: TAO