Adófórum

Adózási és számviteli információk

NY nyilatkozat sokadszor

Egyéni vállalkozók

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. jún. 06, 2012 8:50 am

Ezt a megváltozott törvényi helyet tudnád nekem idézni?
Zsuzsa
kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. jún. 06, 2012 9:18 am

Tessék?

Ha ez igaz lenne, akkor rám már zuhognának a bírságok, hogy csak kapkodnám a fejem. Továbbá: akkor nem is lehetne jelölni az NY-en...
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: matkatita » szer. jún. 06, 2012 8:15 pm

Sziasztok

Ma reggelig én is így voltam ezzel. Februárban szépen lenyilatkoztam hogy 08 ast nem kell leadom. Majd a múlt héten kértem egy nemleges igazolást (KFT amiben egy tag van aki nappali tagozaton egyetemista, nem biztosított és nem vesz ki jövedelmet) és ma megkaptam a felszólítást a hiánypótlásra az egész éves 08 ra (már a juni 12 esedékesre is). Hát mondom én vagyok a hülye vagy mi van, én beadtam. Felhívom az ügyintézőt és közli, hogy be kell adnom mert a 08 tekintetében ettől az évtől nem tudják figyelembe venni az ny nyilatkozatot. Jó ezt ennyivel lezártam felhívtam egy járulékkal foglalkozó navost. Közölte 2012. 01.15 től megváltozott az art. Mivel a tavalyi évben már nem kellett nyenyi adatszolgáltatást végezni így a nyufig nem tudja kire mi vonatkozik. Így ettől az évtől ha 0 an is de be kell adni a 08 ast. DEBRECENI Navról beszélek. De ez országos csak nagyon kevesen tudják.

Bírság szerintem azért nem repked mert valahol még is eleget tettél a kötelezettségednek, csak még nem futottál bele abba hogy ez kibukjon. Csak az a kérdésem az ny az ny. Ha úgy küldöm be hogy csak 08A akkor az ugyanaz mint az ny, mert senkit nem közlök rajta, tehát akkor az M lapon fel kell tüntetnem az adott munkaviszonyos jelen cégben nem biztosított ügyvezető adatait, hogy a nav tudja kiről van szó át tudja küldeni évvégén a 0 adatot a nyenyinek a nyugdíj miatt? Na ez aztán az egyszerűsített SÖRALÁTÉT!!!!!!!!!!

Még annyit KKPBT felsorolta, hogy mikre lehet beadni. 43ra hogy lehet le nyilatkozni, hogy 0, ha az nem lehet evás akinek nincs bevétele? Tehát akkor hogy is van ez, ha egy olyat is le lehet nyilatkozni ami önmagában kizár a jogosultság alól, akkor egy olyat miért ne lehetne beadni amit már valójában nem érdemes mert nem lehet. Ja és még mindig egy kérdés és valahol úgy érzem minnél többet írok annál több kérdésem lesz, hogy elvileg ha ny nyilatkozol és mégis csak be kell adnod akkor az csak önrevízió lehet, tehát akkor most mindenkinek önrevízióként kell beküldeni. Egésznapos ismerősök körbe értesítése közben találtam egy embert jól hallottátok egyet, aki ezt már tudta mert év elején Szűcsné Marika által tartott előadáson már hallotta, és ő úgy adja le hogy az M lapon szerepel a tag adata és a sorok tartalma 0.

Ha kételkedtek érdeklődjetek a helyi navnál és ha mást mondanak kérlek szóljatok nekem is, mert nem mondom ezek után, hogy biztosan tudom mit kell csinálnom.

Ja és még csak tennék fel kérdést akkor most az úgy nevezett csendestársakat is jelenteni kell? Tehát mindenki aki tag a cégben nemcsak a biztosítottakat. Egyre kevésbé értem. Inkább hagyom is mert a végén felrobbanok.

Remélem segítettem

Sziasztok Éva
matkatita
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: ticus » szer. jún. 06, 2012 9:56 pm

Sziasztok!

Utánanéztem az általam használt jogtárban, az ART. módosításai a jogtár szerint az alábbi időpontokban történtek:
2012.01.01.
2012.01.05.
2012.02.01.
2012.03.01.
2012.04.15. stb., ha jól látom, itt nincs január 15. Ha valaki talál január 15-ei módosítást, akkor legyen szíves tegye közzé.

Az Art. 31.§-a rendelkezik az adóbevallásokról, a jogszabály ezen szakaszának január 1-én és még mai napig is hatályos szövege kimondja:

(2a) Az az adózó, aki/amely az adóév során bármely hónapban a (2) bekezdés szerinti bevallás benyújtására volt köteles, az adóév minden ezt követő hónapjára akkor is bevallás vagy a (6) bekezdés szerinti nyilatkozat benyújtására kötelezett, ha az adott hónapban adó- és/vagy járulék kötelezettsége - adó- (adóelőleg-), és/vagy járulékalapot képező kifizetés, juttatás hiányában - nem keletkezett.

Véleményem szerint ez azt jelenti, hogy a (2) bekezdésben szereplő adatok tekintetében (08-as bevallás) egyáltalán nem vagyok adóbevallásra kötelezett a tárgyévben addig, amíg nem volt valami bevallanivalóm. Egyébként néhány éve élt már ez a szabály, szeptemberben volt egy osztalékkifizetésem, és az utána lévő időszakokra felszólítottak a nullás bevallás benyújtására, a január-augusztus hónapokra nem! De jelen szabályozás még ebben az esetben is megengedi a további hónapokra a nyilatkozat benyújtását. Ebből nekem az jön le, hogy -a kitöltési útmutatóval egyezően- amíg nincs mit bevallanom, addig nyilatkozatot sem kellene tennem!

Tovább olvasva:

(6) A bevallás benyújtásával egyenértékű, ha az adózó az adóhatóság által rendszeresített elektronikus űrlapon - a bevallás benyújtására előírt határidőig - nyilatkozik, hogy a bevallás benyújtására az adott időszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett. E rendelkezés nem alkalmazható a soron kívüli bevallási kötelezettség esetén, továbbá felszámolás, végelszámolás esetén a tevékenységet lezáró adóbevallásra, valamint a felszámolás, végelszámolás befejezésekor benyújtandó adóbevallásra.

A "csendestársak"-ról pedig nem kérhetnek adatot, hiszen nem biztosítottak, egy nyílt részvénytársaságnál pl. meg sem tudod szerezni a részvényesek adatait. Egy személyesen közreműködőt vagy egy ügyvezetőt pedig a T1041-esen is be kell jelenteni annak ellenére, hogy járulékfizetés nem történik utána, mert pl. heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban áll vagy társas vállalkozóként más cégben történik utána a járulékfizetés.
ticus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: matkatita » csüt. jún. 07, 2012 6:21 am

Igen a törvényt én is olvastam, és én sem találtam benne változást. Sőt sehol nem találtam erre vonatkozót. Azt, hogy mikor nem lehet beadni azt is.
Igen T1041 en bejelented az ügyvezetőt aki máshol biztosított pl munkaviszony, nappali tagozat, (én is így csináltam) de ezeknek elvileg 0 a 08as adattartalma, nem vesz ki jövedelmet így le lehet nyilatkozni az NY-en. De akkor miért szólítottak fel hiánypótlásra és miért mondta 2 navos az általam feljebb leírtakat?

De egy mondatodat nem értem idézem:
"Ebből nekem az jön le, hogy -a kitöltési útmutatóval egyezően- amíg nincs mit bevallanom, addig nyilatkozatot sem kellene tennem!"
Akkor te nem adod be a 08-ast 0-an, és nem is nyilatkozol?

Üdv Éva
matkatita
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: ticus » csüt. jún. 07, 2012 9:23 am

Én mindenkinek beadtam az NY-t a 08-asról a biztonság kedvéért, de ha nézed az előző hozzászólásokat (pl.4-es) ott már volt róla szó, hogy a kitöltési útmutató szerint NY-t sem kéne beadni (direkt megkérnek rá). Ha a törvényt hozzánézem, akkor addig, amíg a tárgyévben nem keletkezett bevallanivalója, mert utána már kell a bevallás vagy a nyilatkozat.
ticus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: Brigitta12 » csüt. jún. 07, 2012 9:57 am

Sziasztok!

Én is a napokban kezdtem kutakodni ebben a témában, ugyanis én is NY nyilatkozatot adtam be a 1208 helyett pl.azoknak az ügyvezetőknek akiknek van máshol 36 órás munkaviszonyuk és a cégben nem kapnak semmilyen jövedelmet. Vagy ha van a cégnél más biztosított akkor az ilyen ügyvezetőket le sem jelentettem a 08-as bevalláson.
Viszont találtam erről egy APEH állásfoglalást ami egyértelművé teszi, hogy nem elég a NY.Bemásolom a kérdéssel együtt bár elég hosszú.

Levél szövege:


Tisztelt Adóhivatal!

Társas vállalkozás ügyvezeto tagját a 12T1041-es nyomtatványon társas vállalkozóként bejelentettük.

Kérdésem, hogy milyen bevallást kell havonta benyújtani róla, ha:
1.) Az adott cégben díjazásban senki nem részesül, az ügyvezeto máshol
heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik?
- küldhetünk-e több hónapra NY-es bevallást 1208 helyett?
- vagy 1208 bevallás kell, ez esetben elegendo-e csak az A lap nullásan?
- vagy a 1208-as bevallás kell, csatolva az M lapot is az ügyvezeto
adatairól, nulla összegekkel?

2.) Ugyanez a kérdés, ha a társas vállalkozó egyúttal más társas
vállalkozásban is tag és ügyvezeto.
A 2012. januári 1208-as bevallásban M lapon bevallottuk, hogy választása
szerint melyik társas vállalkozásban fizeti meg a járulékokat. Kérdés,
hogy 2012 további hónapjaira:
- küldhetünk-e több hónapra NY-es bevallást 1208 helyett?
- vagy 1208 bevallás kell, ez esetben elegendo-e csak az A lap nullásan?
- vagy a 1208-as bevallás kell, csatolva az M lapot is az ügyvezeto
adatairól, nulla összegekkel?


Tisztelt Ügyfelünk!

Foigazgatóságunkhoz e-mailben érkezett levelére az alábbi tájékoztatást adom:

Az adózás rendjérol szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 31. § (2) bekezdése imondja, hogy a munkáltató, a kifizeto (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minosülo magánszemély munkáltatót is), illetoleg az 52. § (4) bekezdésének l), p), r), s) és t) pontjaiban
meghatározottak a rájuk vonatkozó bevallási gyakoriságtól függetlenül, havonként, a tárgyhót követo hó 12-éig elektronikus úton bevallást tesznek az adó- és/vagy társadalombiztosítási kötelezettséget eredményezo, magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal
összefüggo valamennyi adóról - kivéve a kamatjövedelem adóról -, járulékokról és/vagy az alábbi adatokról:
1. a Tbj. 44. §-ának (1) bekezdése szerinti nyilvántartásra kötelezett
adatairól (neve, székhelye, adóazonosító száma),
2. a munkáltató, kifizeto jogelodjének adóazonosító számáról,
3. a magánszemély természetes személyazonosító adatairól (ideértve az elozo nevet és a titulust is), nemérol, állampolgárságáról,
4. a magánszemély adóazonosító jelérol,
5. a biztosításban töltött ido tartamáról, az alkalmazás minoségének, jogcímének kódjáról, valamint a magánszemély nyugdíjas státuszáról, illetve arról, hogy korhatár elotti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettmuvészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül-e, továbbá az arányos szolgálati ido naptári napjainak számáról, 6. a korkedvezmény-biztosítási járulék alapjáról, összegérol,
7. a nyugdíjjárulék alapját képezo jövedelemrol, a nyugdíjjárulék-köteles jutalom összegérol, illetoleg a levont nyugdíjjárulék összegérol,
8. a magánszemély által fizetendo természetbeni egészségbiztosítási járulék, pénzbeli egészségbiztosítási járulék és munkaero-piaci járulék alapjáról, a levont (befizetett) természetbeni egészségbiztosítási járulék, pénzbeli egészségbiztosítási járulék és munkaero-piaci járulék összegérol,
9. a természetbeni egészségbiztosítási, a pénzbeli egészségbiztosítási és a munkaero-piaci járulékok levonása és/vagy a nyugdíjjárulék-levonás elmaradásának okáról,
10. a tárgyhónaptól eltéro biztosítási jogviszony idotartamáról, amelyre tekintettel a tárgyhónapban járulékalapot képezo jövedelem kifizetésére került sor, illetoleg az ezen idotartamra vonatkozó levont természetbeni
és pénzbeli egészségbiztosítási, munkaero-piaci és nyugdíjjárulék alapjáról és összegérol,
11. a gyermekgondozási díj (gyed), gyermekgondozási segély (gyes),
gyermeknevelési támogatás (gyet), ápolási díj, munkanélküli-ellátás folyósításának idotartamáról, az ellátás összegérol, és az abból levont nyugdíjjárulék összegérol, illetoleg a levonás elmaradásának okáról,
12. a biztosítás szünetelésérol, vagy munkabérrel ellátatlanság idejérol, ennek jogcímkódjáról,
13. a foglalkozás FEOR számáról, a heti munkaido tartamáról, a korkedvezményre jogosító munkakör tartamáról,
14. az egészségügyi dolgozók heti 48 órát meghaladó önként vállalt többletmunkavégzésének idejérol (munkaórában),
15.
16. a százalékos mértéku egészségügyi hozzájárulás alapjáról és összegérol,
17. az általa kifizetett (juttatott), az összevont adóalapba tartozó
bevételrol és az adóeloleg alapjáról (külön a bérrol a jogosultsági hónapok feltüntetésével),
18. a költségelszámolási módról és az adóeloleg megállapítása során
figyelembe vett bevételt csökkento tételekrol,
19. a megállapított adóelolegrol,
20. a ténylegesen levont adóelolegrol, az adóeloleg-levonás elmaradásának okáról,
21. az egyes külön adózó jövedelmek címén a magánszemélynek kifizetett (juttatott) bevételrol, az adó alapjáról, a megállapított és levont, illetoleg le nem vont adóról, kivéve azt a kifizetést (juttatást),
a) amelyet a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni,
b) amelynek adója nulla százalék,
c) amely után az egyéni vállalkozó e minoségében adóköteles,
d) amelyet az ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értéku jog átruházása ellenében nem árverés és nem aukció során kap a magánszemély,
e) amely után az adó megfizetése a kifizetot terheli,
22. a magánszeméllyel elszámolandó adókülönbözetrol,
23. a külön jogszabály szerinti START-, START PLUSZ-, START EXTRA, START BÓNUSZ, valamint Rehabilitációs kártyával rendelkezo személy után,
valamint a Karrier Híd programban résztvevo személy után a kedvezmény figyelembevétele nélkül számított szociális hozzájárulási adó alapjáról és összegérol, továbbá a külön jogszabály szerint meghatározott szociális hozzájárulási adóból igénybevett részkedvezmény alapjáról és összegérol, valamint a külön jogszabály szerint gyermekgondozási szabadságról visszatéro munkavállaló és az o gyermekgondozási szabadságának idotartalma alatt munkakörében foglalkoztatott vagy gyermekgondozási szabadságának lejártát követoen a vele azonos vagy hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részmunkaidos foglalkoztatása után a foglalkoztató által igénybevett szociális hozzájárulási adóból igénybevett részkedvezmény összegérol,
24. a társas vállalkozóként biztosított, egyidejuleg több gazdasági társaság személyesen közremuködo tagja Tbj. 31. § (5) bekezdése szerinti nyilatkozatában foglalt választásáról,
25. a külföldi illetoségu magánszemélynek kifizetett jövedelem összegérol, és az általános mértéktol eltéroen levont, le nem vont adó, adóeloleg összegérol,
26. a társas vállalkozóként is biztosított egyéni vállalkozó Tbj. 31. § (6) bekezdése szerinti nyilatkozatában foglalt választásáról,
27. az a munkáltató, amely a tárgyhóban az egyszerusített foglalkoztatásról szóló törvény rendelkezései szerint foglalkoztat munkavállalót, e foglalkoztatási jogviszonnyal összefüggésben feltünteti az adott hónapban történt egyszerusített foglalkoztatás napjára (napjaira) kifizetett (nettó) munkabér - a hónapon belüli több napi foglalkoztatás esetén a kifizetett (nettó) munkabér együttes - összegét, és a foglalkoztatás napját (napjait),
28. a felszolgálási díj után fizetett nyugdíjjárulék alapjáról és összegérol,
29. a magánnyugdíjpénztári tagság tényérol,
30. a szociális hozzájárulási adó alapjáról és összegérol,
31. szociális hozzájárulási adóból igénybe vett kedvezmény (a 23. pontban meghatározott kedvezmények kivételével) esetén a személy után a kedvezmény figyelembevétele nélkül számított szociális hozzájárulási adó alapjáról és összegérol, továbbá a külön jogszabály szerint meghatározott szociális hozzájárulási adóból igénybevett kedvezmény jogcímérol, alapjáról és összegérol.

Az Art. 31. § (2a) bekezdése szerint, az az adózó, aki/amely az adóév során bármely hónapban a (2) bekezdés szerinti bevallás benyújtására volt köteles, az adóév minden ezt követo hónapjára akkor is bevallás vagy a (6) bekezdés szerinti nyilatkozat benyújtására kötelezett, ha az adott hónapban adó- és/vagy járulék kötelezettsége - adó- (adóeloleg-),
és/vagy járulékalapot képezo kifizetés, juttatás hiányában - nem keletkezett.

Az Art. 31. § (6) bekezdése értelmében, a bevallás benyújtásával egyenértéku, ha az adózó az adóhatóság által rendszeresített elektronikus urlapon - a bevallás benyújtására eloírt határidoig - nyilatkozik, hogy a bevallás benyújtására az adott idoszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett. E rendelkezés nem alkalmazható a soron kívüli bevallási kötelezettség esetén, továbbá felszámolás, végelszámolás esetén a tevékenységet lezáró adóbevallásra, valamint a felszámolás, végelszámolás befejezésekor benyújtandó adóbevallásra.

Nem nyújtható be a Nyilatkozat havi adó- és járulékbevallás (pl. '08-as) helyett abban az esetben sem, ha az adózónak - adott bevallási idoszakban - nem keletkezik adókötelezettsége, de valamely magánszemély tekintetében a jogszabály adatszolgáltatási kötelezettséget ír elo.Ilyen eset az is, ha az adózónak egy foglalkoztatottja van, aki a
bevallási idoszakban táppénzen van. A táppénz idotartama alatt nem kell járulékot fizetni, de a magánszemélyre vonatkozó biztosítási idot, valamint a munkabérrel ellátatlanság idejét, kódját fel kell tüntetni a '08-as bevallásban.

1. A levelében közli, hogy társas vállalkozás ügyvezeto tagját a ?T1041-es nyomtatványon társas vállalkozóként bejelentették az adóhatósághoz. Az adott cégben díjazásban senki sem részesül, az ügyvezeto máshol heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Amennyiben a társas vállalkozó részére nem történik kifizetés, viszont a jogszabály adatszolgáltatási kötelezettséget ír elo (pl. ez esetben a biztosításban töltött ido stb.), akkor kötelezettek a ?08-as bevallás benyújtására az M lap csatolásával nullásan.

2. A levelében vázolt második esetben a társas vállalkozó más társas vállalkozásban is tag és ügyvezeto is, a 2012. január hónapra vonatkozóan a ?08-as bevallás benyújtásra került.

Fent hivatkozottak szerint, amennyiben a társaság részérol már a januári hónapra vonatkozóan a ?08-as bevallás benyújtásra került, úgy a követo hónapokra vonatkozóan is be kell nyújtani a ?08-as bevallást az M-es lap csatolásával, függetlenül attól, hogy szerepel-e benne kötelezettségvagy nullás.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.


Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Foigazgatósága
Tájékoztatási Foosztály




Brigitta12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: matkatita » csüt. jún. 07, 2012 10:17 am

Tehát akkor nem ny hanem 08 M személyes adatokkal 0 Ft-tal.
matkatita
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

NY nyilatkozat sokadszor

HozzászólásSzerző: Brigitta12 » csüt. jún. 07, 2012 10:28 am

Szia!

Igen már szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy így van.Egy másik apeh levelet is olvastam, amit a Zara úrnak válaszoltak ugyanebben a témában és ugyanúgy a nyenyi-re hivatkoztak. Ez pedig azt jelenti, hogy visszamenőleg mindent helyesbítenem kell.
Még nem volt ilyenem, úgyhogy szerintetek most beadom a 1208-ast az adott személyre vonatkozóan, 0-ás M lappal és bejelölöm, hogy helyesbítés, mivel NY-t már adtam be? Vagy ez önellenőrzésnek minősül?
Brigitta12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 68 vendég

cron